-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29

Vytautas Landsbergis Europos Parlamente: „Berkut“ padalinys Ukrainoje turi būti paleistas

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis Europos Parlamento Europos liaudies partijos (ELP) frakcijos užsienio reikalų darbo grupės posėdyje pareiškė, kad akivaizdu, jog Rusija Ukrainos atžvilgiu naudoja šantažą siekdama bent dalimis „atsiimti“ teritorijas. Jo nuomone, žudydamas ir kankindamas Ukrainos piliečius „Berkut“ padalinys prarado teisėtumą, todėl jis turi būti paleistas.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ar Rusija leis Ukrainai tapti demokratija? Situacija rodo, jog Rusija naudoja šantažą, siekdama bent dalimis „atsiimti“ teritorijas, šiuo metu grasindama atplėšti Krymą. Tai įrodė Gruzijos pavyzdys, o dabar ir Ukraina atsiduria panašioje situacijoje“, – teigė V. Landsbergis.

„Represiniai įstatymai, varžantys piliečių susirinkimo teisę, net negali būti vadinami įstatymais, nes tai tėra vadovo, prarandančio legitimumą, įsakai be jokio deramo balsavimo“, – pažymėjo jis.

Sankcijoms reikia sudaryti „Berkut sąrašą“ – tiems, kurie nusprendė panaudoti šį represinį ir terorizuojantį padalinį prieš taikius protestuotojus, bei tiems, kurie sprendė, kad pareigūnai šiame padalinyje būtų apmokomi vadovaujantis neapykantos žmonėms, – sakė V.Landsbergis.

Tą pačią dieną Ukrainos Aukščiausioji Rada didele dauguma balsų atšaukė visą „įstatymų“ paketą.

V.Landsbergio įsitikinimu, laisvė kalintiesiems turi būti suteikta kaip politiniams suimtiesiems, nes jie ten atsidūrė dėl savo politinių veiksmų.

„Sankcijoms reikia sudaryti „Berkut sąrašą“ – tiems, kurie nusprendė panaudoti šį represinį ir terorizuojantį padalinį prieš taikius protestuotojus, bei tiems, kurie sprendė, kad pareigūnai šiame padalinyje būtų apmokomi vadovaujantis neapykantos žmonėms, demokratinėms kiekvieno piliečio teisėms dvasia. Jų veiksmai demonstravo šią neapykantą“, – sakė jis.

Anot V. Landsbergio, „Berkut“ padalinys turi būti paleistas ar reorganizuotas, nes žudydamas ir kankindamas piliečius prarado teisėtumą ir garbingumą.  Be to, jo teigimu, siūlytina įsteigti apskritą stalą dėl pereinamojo laikotarpio valdžios,  vyriausybės sudarymo iki priešlaikinių rinkimų, kaip buvo padaryta 1989 m. Lenkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius