Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 11 /14:16

Vytautas Landsbergis konservatorius pliekia už neapgintą Seimo prestižą

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis peikia partiečius už tai, kad neparodo aiškių vertybinių pažiūrų ir nepakankamai kovoja už Seimo įvaizdžio gerinimą.
Prof. Vytautas Landsbergis: „Turiu nuomonę ir manau, kad mano pareiga – ją pasakyti“.
Prof. Vytautas Landsbergis: „Turiu nuomonę ir manau, kad mano pareiga – ją pasakyti“. / BFL/Karolio Kavolėlio nuotr.

Anot europarlamentaro, Seimo pirmininko pozicijose „atsikračius klounados“ ir parlamento vadove išrinkus konservatorę Ireną Degutienę buvo kilę vilčių, kad partija labiau stengsis atkurti Seimo prestižą.

„Tačiau taip neatsitiko“, – pareiškė ilgametis konservatorius šeštadienį vykstančiame TS-LKD tarybos posėdyje.

V.Landsbergį itin papiktino Seimo balsavimo dėl apkaltos Krikščionių partijos frakcijos atstovui Aleksandrui Sacharukui, kuris keliolika kartų balsavo svetima Seimo nario kortele. 

„Štai Seimas turėjo pasisakyti, ar gali jame likti atstovas piktybiškai, sistemiškai klastojęs balsavimus dėl įstatymų ir tuo šiurkščiai  pažeidęs Konstituciją ir iškilmingai duotą priesaiką. Seimas nutarė, kad nieko, geras bičas, gali ir toliau čia sėdėti, kaip visų mūsų vizitinė kortelė. Nulis ta priesaika, nulis Konstitucija, tegul lieka. O mes dalyvavome ir neapgynėme Seimo, kai sukčiai gynė savo sukčių“, – piktinosi V.Landsbergis.

Siūlė įvardinti sukčių gynėjus

Be to, V.Landsbergis pyko ir už konservatorių nepakankamą aktyvumą balsavime dėl teisinio imuniteto panaikinimo Evaldui Lementauskui, kai tam padaryti pritrūko trijų Seimo narių balsų, o būtent tiek konservatorių pavėlavo į balsavimą.

„Teisingumas prašė leisti tęsti ir užbaigti kyšininko bylą, kad Seimas neatrodytų tokių veikėjų prieglobstis, stogas ir tolesnės kyšininkavimo veiklos namais. Ne. Seimas suteikė stogą, pridengė, susimurkdydamas pats ne prasčiau už Latvijos Seimą. Ir mes dalyvavome, neapgynėme aukščiausio valstybėje instituto prestižo“, – liejo kritiką europarlamentaras.

Anot V.Landsbergio, mažiausiai, ką turėjo padaryti konservatoriai po šių balsavimų, tai parodyti visuomenei, kad tai ne jų kaltė, kad Seime yra partijų, kurios gina sukčius.

„Norėtųsi bent matyti rinkėjams parodomą vaizdą: štai partijos ar frakcijos, kuriose susitelkę sukčiai gina savo sukčių;  štai kitos partijos ir frakcijos, kurioms vienodai rodo arba kuriuos galima papirkti individualiai; o štai partija, kuri gina Seimo garbę ir valstybę. Deja, mes tokia proga nepasinaudojome“, – apgailestavo V.Landsbergis.

Pridurdamas, kad neišreikšdami pozicijų konservatoriai prisideda prie pozicijos „visi Seime vagys“ formavimo ir skatina žmones balsuoti už radikalus, V.Landsbergis sakė: „Duokit mums V.Šustauską ir A.Paleckiuką – štai prie ko mes vedame visą politikos reikalą“.

Andrius Kubilius: pastabos – įprastos

Tėvynės sąjungos pirmininkas, premjeras Andrius Kubilius teigia, kad europarlamentaro ir partijos Politikos komiteto pirmininko Vytauto Landsbergio kritika jo nestebina.

„Jis visada išsako pastabų grįžęs iš Briuselio, iš Strasbūro. Jam tai būna proga išsakyti savo nerimą dėl kai kurių labai konkrečių dalykų. Politikos komiteto pirmininkas kalbėjo ne apskritai apie vertybes, o apie konkrečius atvejus, iš tikrųjų gėdingą faktą, kad Seime nepavyko surinkti balsų daugumos tam, kad Seimo nariui E.Lementauskui būtų atimta neleičiamybė.

Mes šį klausimą jau svarstėme ir partijos prezidiume ir frakcijoje. Iš tikrųjų iš frakcijos narių posėdyje negalėjo dalyvauti dešimt narių. Tie dešimt narių turės paaiškinti pasrtijos kolegoms, kodėl jie tame posėdyje nedalyvavo“, - sakė premjeras.

Tačiau jis pabrėžia, kad 35 konservatoriai sudarė pusę visų už imuniteto panaikinimą balsavusių parlamentarų.

I.Degutienė: dėl prasto lankomumo verda kraujas

Seimo pirmininkė Irena Degutienė, atsakydama į V.Landsbergio kritiką dėl neapgintos Seimo garbės teigė daranti viską, ką galinti.

Seimas nutarė, kad nieko, geras bičas, gali ir toliau čia sėdėti, kaip visų mūsų vizitinė kortelė, – sakė V.Landsbergis.I.Degutienės teigimu, už visas nuodėmes Seime mūsų TS-LKD negali prisiimti atsakomybės.

„Nenorėčiau sutikti, kad nebuvo reakcijos į imuniteto nepanaikinimą Seimo nariui E.Lementauskui“ – teigė Seimo pirmininkė primindama savo pareiškimą, kad E.Lementausko atėjimas į Seimą buvo melagingas.

„Reakcija buvo ir buvo pakankamai aštri“, – sakė I.Degutienė.

Kita vertus Seimo pirmininkė sutiko su V.Landsbergio kritika dėl nepateisinamo nedalyvavusių balsavime dėl E.Lementausko teisinės neliečiamybės panaikinimo Seimo narių elgesio.

„Kalbant apie discipliną mūsų frakcijos, tai iš tiesų, kadangi pirmininkauju posėdžiui, tai man kraujas verda, aš atvirai pasakysiu. (...) Kai pirmininkaujant aiškiai matau, kad mūsų frakcijos trūksta žmonių, tai ne vieną kartą skambinu frakcijos seniūnui ir sakau, kad rastų žmones. Atsakomybės mūsų frakcijos žmonių reikia daugiau. Ne paslaptis, ne vienas ir ne du balsavimai yra buvę tokie, kad paskutiniu momentu, jau vien pirmininkaujant tu paprašai vos ne pats pertraukos, kad tuo metu neatėję šį posėdį, susirinktų“, – kalbėjo I.Degutienė.

Dar labiau už „pravaikštas“ Seimo pirmininkė peikė valdančiosios koalicijos partnerius.

„Disciplinos ten absoliučiai jokios nėra. Ten amžinai yra tuščios vietos ir praktiškai mūsų balsai yra lemiami, bet mūsų yra tik 46“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius