Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 06

Vytautas Landsbergis: Lietuva neišnaudojo visų V.A.Dambravos gabumų

Lietuva neišnaudojo visų mirusio diplomato Vytauto Antano Dambravos gabumų įsitvirtindama tarptautinėje politikoje ir siekdama energetinės nepriklausomybės, sako pirmasis faktinis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes, kaip valstybė, ne visiškai panaudojome ir pasinaudojome jo gabumais, jo iniciatyvomis, jo sugebėjimais įtvirtinti Lietuvą tarptautiniuose politiniuose ir ekonominiuose, energetiniuose reikaluose, kuriuos jis gerai suprato ir stengėsi, kad Lietuva greičiau ir anksčiau išeitų į energetinę nepriklausomybę, kurios kelyje jau esame nemažai pasiekę“, – BNS šeštadienį sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos garbės pirmininkas.

„Galėjome pasiekti anksčiau ir daugiau, jei būtume pasinaudoję visais jo patarimais ir pastangomis“, – pridūrė jis.

V.Landsbergio teigimu, V.A.Dambravos įnašas Lietuvos diplomatijai nėra gerai suvokiamas šalyje ir tam reikia didesnio istorikų susidomėjimo juo, kad „mes visi suvoktume, kokį žmogų Lietuva turėjo“.

Pasak jo, diplomatiniuose ir politiniuose sluoksniuose V.A.Dambrava ryšių turėjo dar iki oficialiai jam ateinant į Lietuvos diplomatinę tarnybą.

V.Landsbergis taip pat sakė pažinojęs V.A.Dambravą nuo jaunystės.

„Labai džiaugiausi, kad jis sutiko ateiti į bendrą Lietuvos valstybės ir diplomatinį darbą. Nors jis buvo kuklus, nuoširdžiai kuklus, tarsi abejodamas, kad galės būti naudingas, o buvo nepaprastai naudingas. Jis padėjo mums išplėsti ryšius į Lotynų Amerikos šalis. O paskui ir Ispanijoje“, – pasakojo konservatorius.

Jo teigimu, V.A.Dambrava buvo giliai mąstantis ir giliai tikintis žmogus, palikęs tekstų, kuriuos verta pažinti ir studijuoti. Pasak V.Landsbergio, jis galėjo būti didelis mokytojas jauniausiai Lietuvos diplomatų kartai.

„Noriu paraginti kad šie jauni diplomatai atrastų jo raštus ir studijuotų“, – sakė V.Landsbergis.

Ilgametis iškilus Lietuvos ir JAV diplomatas, žurnalistas, visuomenės veikėjas, teisės mokslų daktaras V.A.Dambrava mirė penktadienį Floridoje.

Sovietmečiu išeivijoje gyvenęs V.A.Dambrava atkūrus nepriklausomybę 1992– 1999 metais dirbo Lietuvos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Venesueloje, Kolumbijai, Argentinai, Brazilijai, Urugvajui, specialiųjų misijų ambasadoriumi Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione, Lietuvos Respublikos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ministru Ispanijoje, pat Marokui ir Andorai.

V.A.Dambrava buvo aktyvus lietuvių išeivijos veikėjas.

V. A. Dambrava yra apdovanotas Gedimino III laipsnio ordinu (1995 m.), Gedimino II laipsnio ordinu (2000 m.), Diplomatijos žvaigžde (2010 m.). 1996 m. suteiktas Utenos garbės piliečio vardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius