Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 29

Vytautas Landsbergis: pasirinkusi demokratiją Rusija būtų laimingesnė

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis teigia, kad Rusija būtų daug laimingesnė, jei ji būtų ėjusi demokratijos keliu. Tokiu, kurį pasirinko Lietuva. Tuo tarpu dabar, neigdama tai, ką pati pripažino tarpvalstybine sutartimi su Lietuva 1991 metais, Rusija niekina pati save, teigia europarlamentaras.
Profesorius Vytautas Landsbergis
Profesorius Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Didelė viltis, beje, ligi šiol, jeigu Rusija virsta demokratija, tai ir mūsų padėtis jau visai kitokia. Čia ir siūlomas valstybių santykių normalizavimas, apie kurį Michailas Gorbačiovas nenorėjo nė girdėti, švinta kaip naujo pasaulio realybė. Senasis šūkis „už jūsų ir mūsų laisvę“ galėjo tapti tikrove“, – Seime penktadienį surengtoje konferencijoje minint Lietuvos – Rusijos tarpvalstybinių santykių sutarties pasirašymo sukaktį kalbėjo V.Landsbergis.

Anot jo, pati Rusija būtų daug laimingesnė, jei būtų pasirinkusi laisvės kelią, kaip tai padarė Lietuva.

„Pasaulis galėjo tapti kitoks ir pati Rusija galėjo būti daug laimingesnė, o kad taip neįvyko, kad Rusija prarado demokratijos perspektyvą ir liko pasaulio problema, tai čia didžiausia visų nelaimė“, – pareiškė V.Landsbergis.

Anot jo, dabar teisindama sovietų nusikaltimus, Rusija niekina pati save, nes Lietuvos-Rusijos 1991 metais pasirašyta sutartis liudija, kad Rusija galėjo pasirinkti ir kitą kelią.

„Dabar matau ypatingai ryškiai kokia didžiulė neįtikėtina permainų perspektyva vėrėsi tada Rusijos demokratijos dėka ir visam pasauliui. Rusija ne imperinė, niekam negrasinanti, o noriai bendradarbiaujanti. Atsisakiusi amžino svaigulio grobti gretimas žemes ir pajungti gretimas tautas. Tada ir šioms kaimynystė su Rusija būtų gėris, o ne problema“, – kalbėjo europarlamentaras.

Tuo tarpu Lietuvai, pabrėžė V.Landsbergis laisvė visada buvo tikras principas, o ne retorika ir tą būtent tą tikrąją laisvę Lietuva kaip kertinį akmenį dvišaliuose santykiuose su Rusija įtvirtino 1991 metų sutartimi.

„Mums laisvė buvo ne reliatyvūs intelektualūs žaidimai, ne politinė retorika, o tikras principas. Ši perspektyva tai yra Lietuvos laisvė ir teisė pačiai kurti savo gyvenimą galėjo priklausyti arba nuo sovietų geranoriškumo, arba nuo Vakarų besąlygiškos politinės paramos. Nei vieno, nei kito nebuvo. Reikėjo viską išsikovoti patiems“, – atsiminė pirmasis faktinis Lietuvos valstybės vadovas. 

Penktadienį Lietuvoje minimas Lietuvos ir Rusijos tarpvalstybinių santykių sutarties 20-metis.

Sutartis tarp Lietuvos Respublikos ir Rusijos Tarybų Federacinės Socialistinės Respublikos „Dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų“ buvo pasirašyta 1991 m. liepos 29 d. Tai buvo išskirtinės svarbos dokumentas, padėjęs pamatus Lietuvos ir Rusijos santykių normalizavimuisi bei tolimesniam atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius