-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 17

Vytautas Landsbergis tapo Vilniaus garbės piliečiu: klausimų nekilo nė vienam sostinės politikui

Vilniaus miesto savivaldybės taryba vienbalsiai pritarė mero Remigijaus Šimašiaus siūlymui suteikti pirmajam faktiniam Lietuvos vadovui po atkurtos nepriklausomybės Vytautui Landsbergiui Vilniaus garbės piliečio vardą. Prieš posėdį Darbo partija kalbėjo apie savo siūlymą garbės piliečių vardą suteikti visiems žuvusiems 1991 metų sausio 13 dieną, tačiau per posėdį partijos frakcija neturėjo jokių pastabų.
Vytautas Landsbergis švenčia savo gimtadienį
Vytautas Landsbergis švenčia savo gimtadienį / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prof. V. Landsbergis tapo jau 20-uoju Vilniaus garbės piliečiu.

R.Šimašius dar iki posėdžio kalbėjo, kad V.Landsbergio kandidatūrą Vilniaus garbės piliečio vardui gauti teikia todėl, jog būdamas tuometinis šalies vadovas ir dar anksčiau – Sąjūdžio lyderis, jis įkūnijo tą bangą, kuri atvedė Lietuvą į Nepriklausomybę.

„Be šio žmogaus pastangų ir drąsos prieš tris dešimtmečius Vilnius ir Lietuva šiandien būtų kitokie, jei apskritai būtų“, – taip idėją pristatė meras.

Klausimų niekam nekilo

Vilniui tos pergalės buvo ypatingai svarbios, nes sugrąžino Vilnių į Europos sostinės gretą.

Posėdžio metu R.Šimašius kalbėjo, kad V.Landsbergis vaidino didelį vaidmenį dar iki Lietuvai atkuriant Nepriklausomybę.

„Vilniui tos pergalės buvo ypatingai svarbios, nes sugrąžino Vilnių į Europos sostinės gretą. Turiu pabrėžti, kad šitas garbės vardas V.Landsbergiui yra kartu ir visų žmonių, kurie tuo metu kovojo už Lietuvos Nepriklausomybę, vertinimas. Tai ir žuvusieji Sausio 13-ąją, ir tie, kuriems užteko drąsos nuo gerokai senesnio laiko, nuo 1986 metų, imtis kelti tą bangą, kuri mus atvedė į Nepriklausomybę.

Pasidžiaugsiu dar kartą, kad mes galime peržengti per politinius tam tikrus griovius, atsijoti, kas svarbu ir kas ne taip svarbu, nors visą laiką iš aštrų protą ir liežuvį turinčių politikų sulaukiame aštrių kalbų, kurios vieniems patinka, o kitiems ne. Bet žiūrint iš 30 metų perspektyvos, o vėliau žiūrėsime iš dar didesnės perspektyvos, tikrai galime išgryninti, kas yra svarbiausia“, – kalbėjo meras.

Olgos Posaškovos / lrs.lt nuotr./Vytautas Landsbergis
Olgos Posaškovos / lrs.lt nuotr./Vytautas Landsbergis

Klausimų niekam iš tarybos narių nekilo nei dėl siūlymo, nei dėl asmenybės – vienbalsiai buvo pritarta ir pateikimui, ir galutiniam sprendimui. Kada įvyks V.Landsbergio, kaip Vilniaus garbės piliečio, pagerbimas, nėra žinoma.

Kaip sakė meras, galbūt tada jau bus galima būti be kaukių.

Gavo alternatyvų pasiūlymą

R.Šimašius dar iki posėdžio pabrėžė, kad Vakarų pasaulyje įsigalėjusi tradicija, kurios linkstama laikytis ir Vilniuje, kad garbės piliečio vardas suteikiamas iš esmės vienam žmogui ir paprastai tai yra gyvas žmogus.

Darbo partijos Vilniaus skyrius praeitą savaitę pateikė alternatyvą – pasiūlė šį vardą suteikti visoms Sausio 13-osios aukoms.

Anot skyriaus vadovės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės, galbūt garbės piliečiu neturėtų tapti vis dar aktyviai veikiantis politikas.

Ji tikino, kad „darbiečiai“ nėra nusiteikę prieš V.Landsbergio kandidatūrą, tačiau esą mato didesnę prasmę pagerbti Sausio 13-ąją Vilniuje žuvusius žmones.

Plačiau apie jų siūlymą ir mero atsaką į tai skaitykite čia: R.Šimašiaus noras Vilniaus garbės piliečiu paskelbti V.Landsbergį tinka ne visiems: „darbiečiai“ turi savo pasiūlymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius