-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 18

Vytautas Landsbergis: Vaclavas Havelas principingai ir nuoširdžiai rėmė Lietuvos teisę atkurti valstybingumą

Sekmadienį miręs buvęs Čekijos prezidentas, disidentas Vaclavas Havelas principingai ir tvirtai rėmė Lietuvos teisę atkurti valstybingumą, sako buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„(V.Havelo veikla) buvo labai svarbi principine parama, labai nuoširdžia ir tikra parama mūsų siekiams ir mūsų teisei. V.Havelas pirmame laiške po Kovo 11-osios atsakydamas į mano laišką  pabrėžė Lietuvos teisę atkurti valstybingumą“, – BNS sekmadienį sakė V.Landsbergis.

Pasak Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko, V.Havelas tuomet aiškiai įvardijo „prievartinį Lietuvos, Latvijos ir Estijos įjungimą į Sovietų Sąjungos sudėtį, kuris prieštaravo tarptautinei teisei“.

V.Landsbergio teigimu, politiškai reikšmingas buvo ir V.Havelo pasiūlymas Čekoslovakijoje surengti derybas tarp tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo ir Lietuvos atstovų. V.Havelas taip pat pirmasis iš užsienio valstybių vadovų pakvietė V.Landsbergį oficialaus vizito į Prahą.

„Trečioji neutrali šalis siūlo, kad derybos su Gorbačiovu vyktų Prahoje – tai nemažo politinio svorio žingsnis, aiškiai žinant, kad tai tik supykdys Maskvą. Bet jam svarbiau buvo konkrečiu veiksmu pareikšti paramą Lietuvai“, – kalbėjo V.Landsbergis.

„Savo kabinete turėjau jo portretą. Man patiko, kad jis yra Aukščiausiojoje Taryboje, mano kabinete“, – prisiminė politikas.

Po ilgos ligos V.Havelas mirė sekmadienio rytą savo namuose. Dramaturgas ir disidentas ypač daug prisidėjo taikiai nuverčiant komunizmą buvusioje Čekoslovakijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius