Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 19

Vytautas Umbrasas: būtinas bendras Lietuvos institucijų sutarimas dėl paramos Afganistanui

„Afganistano Goro provincijoje turėtų apsilankyti ne tik Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų, bet ir Prezidentūros, Vyriausybės, Žemės ūkio, Vidaus reikalų ministerijų atstovai“, – taip po vizito Afganistane sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.
Krašto apsaugos viceministras ir kariuomenes vadas apžiūri stovyklą
Krašto apsaugos viceministras ir kariuomenės vadas apžiūri stovyklą / PAG-9 visuomenės informavimo karininko kapitono Mariaus Varnos/KAM nuotr.

„Akivaizdu, kad civiliniai projektai tampa ypač svarbūs atkuriant Afganistaną, todėl būtina siekti bendro Lietuvos valstybinių institucijų sutarimo ir supratimo, kad investicijos į Goro provinciją būtų naudojamos efektyviausiai: viešajam sektoriui stiprinti, infrastruktūrai plėsti, pajamas teikiančioms ūkio sritims vystyti“, – sakė viceministras V. Umbrasas.

Anot V. Umbraso, Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų veikla Pietų Afganistane ir Lietuvos vadovavimas Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei (PAG) yra svariausias Lietuvos indėlis į tarptautinės bendruomenės pastangas užtikrinti saugumą Afganistane ir padėti atkurti šalį, tačiau siekiant didesnės pažangos Gore, būtinas aktyvesnis kitų valstybės institucijų įsitraukiamas, nes PAG yra visos Lietuvos vadovaujama misija, praneša KAM.

Afganistano Kandaharo provincijoje viceministras V. Umbrasas kartu su juo Afganistane viešėjusiu kariuomenės vadu generolu majoru Arvydu Pociumi taip pat susitiko su NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) Specialiųjų operacijų pajėgoms vadovaujančiu brigados generolu, kuris labai aukštai įvertino Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų karių indėlį dalyvaujant tarptautinėje operacijoje Afganistane.

Pakeliui iš Afganistano į Lietuvą, Baku mieste viceministras susitiko su Azerbaidžano gynybos viceministru generolu pulkininku Čingizu Mamedovu, su kuriuo aptarė dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas karinėje srityje ir šalių dalyvavimą NATO operacijoje Afganistane.

Afganistane, Goro provincijoje, kur veikia Lietuvos vadovaujama PAG, krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas, Lietuvos kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius, taip pat užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas ir ji lydinti delegacija lankėsi spalio 16–17 d.

PAG – bendra civilių ir karių misija, NATO ISAF dalis. Lietuvos vadovaujama PAG Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metais. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Be maždaug 150 Lietuvos karių ir civilių, PAG taip pat tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos kariai ir civiliai. Šiuo metu Afganistane tarnaujanti devintoji PAG Lietuvos karių pamaina suformuota Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius