Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 30 /11:29

Vytenis Andriukaitis Europos Parlamentui prisistatė keturiomis kalbomis

Antradienį Europos Parlamento nariams prisistatė ir į jų klausimus atsakė į sveikatos eurokomisaro pareigas siūlomas Vytenis Andriukaitis. V.Andriukaitis tikino Europos politikoje toli gražu nesąs nepažįstamasis ir yra gerai išmokęs taisykles, pagal kurias, Europos politikoje pasiekiami kompromisai.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

V.Andriukaitis kalbėjo keturiomis kalbomis: angliškai, lietuviškai, vokiškai ir lenkiškai.

Kalbėdamas apie save angliškai jis pasakojo apie savo vaikystę Sibire ir Lietuvos kelią į laisvę, kuriuo teko žengti ir jam.

„Aš kovojau už Lietuvos nepriklausomybę ir turėjau garbės būti vienu iš Lietuvos nepriklausomybės akto ir Lietuvos Konstitucijos kūrėjų“, – pažymėjo jis.

V.Andriukaitis kalbėjo keturiomis kalbomis: angliškai, lietuviškai, vokiškai ir lenkiškai.

Tuomet lietuviškai jis papasakojo apie tai, kaip dirbo ministru, o vėl angliškai prakalbo apie savo siekius, jei jam bus skirtos aukštos eurokomisaro pareigos.

„Aš čia esu ne tam, kad liepčiau žmonėms mesti rūkyti ir mesti gerti. Aš čia tam, kad parodyčiau sveiko gyvenimo būdo suteikiamus privalumus“, – teigė jis.

Žadėjo išgirsti visus, bet nubrėžė ribą

V.Andriukaitis tvirtino bandysiąs įrodyti, kad sveikatai leidžiami pinigai tai ne išlaidos, bet investicija į žmonių ateitį ir produktyvumą.

Pasakojimą apie save V.Andriukaitis tęsė lenkiškai, paskui „persijungė“ į vokiečių kalbą ir tvirtino, kad visada sprendimų sieks demokratiškai: išklausydamas visus ir visus išgirsdamas.

Tačiau netrukus europarlamentarės iš Lenkijos klausiamas apie galimybes nuleisti maisto saugos reikalavimų kartelę, jis parodė ir savo kategoriškumą.

„Ne“ bet kokiems ES standartų mažinimams. „Ne“ maisto saugos standartų mažinimams. Ir čia negali būti jokių kompromisų.

„Ne“ jokiems ES standartų mažinimams. „Ne“ maisto saugos standartų mažinimams. Ir čia negali būti jokių kompromisų. Net ir komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris yra pasakęs, kad neaukos sveikatos ir maisto saugos ant liberalios rinkos altoriaus. Šitoj srity aš negaliu ir neisiu į jokius kompromisus“, – pareiškė V.Andriukaitis.

Taip pat drąsiai Lietuvos deleguojamas eurokomisaras reagavo į klausimą, ar nebijos pasipriešinti chemikalus maisto pramonėje naudojantiems gamintojams.

„Man teko matyti KGB grėsmę, teko būti uždarytam. Nėra ten baimės. Reikia nebijoti“, – pareiškė jis.

Nevaidino visažinio

Į europarlamentarų klausimus V.Andriukaitis atsakinėjo lietuviškai ir nevaidino išmanantis viską. Kai sulaukė labai konkretaus klausimo apie galimybę ES leisti vartoti maistą iš klonuotų gyvūnų, jis pripažino, kad klausimas labai jautrus ir jis negalintis tiksliai atsakyti iškart, bet pažadėjo įsigilinti.

Tas pats klausimas jas buvo pakartotas dar kartą, klaususi europarlamentarė pabrėžė, kad tikisi aiškaus atsakymo, nes jo neišgirdo. Tačiau V.Andriukaitis dar kartą pakartojo kol kas nesąs pakankamai įsigilinęs į problemą.

V.Andriukaitis nebus vienintelis atsakingas už farmacijos klausimus Europos Komisijoje, tačiau jis tvirtino pats darysiąs viską, kad šie klausimai būtų priimami dviejų eurokomisarų parašais ir pabrėžė pats nenusišalinsiantis nuo vaistų prieinamumo ir kainodaros problematikos.

Taip pat jis tikino, kad laikas Europai ypatingai susirūpinti vaikų nutukimo problema. Jis tikino, kad augantys nutukusių vaikų skaičiai rodo, kad nieko nedarydama Europa po 30 metų patirs nutukimo pandemiją.

Man teko matyti KGB grėsmę, teko būti uždarytam. Nėra ten baimės. Reikia nebijoti.

„Tai ne tik apie mediciną, tai – visuomenės sveikata. Negalime nekalbėti apie reklamos poveikį vaikams, apie fizinio aktyvumo pamokų skaičių, infrastruktūros bėdas. Taip pat svarbi ir socialinė determinacija. Mažiau apsišvietę vaikai taip pat dažniau patenka į blogo maisto įtaką“, – nurodė jis.

V.Andriukaitis davė dar vieną pažadą. Jis patikino, kad ant alkoholio pakuočių bus nurodyta, kiek jame yra kalorijų.

„Kalorijų prasme, jei prie alkoholio dar ir stipriai užkandama, tai labai pavojinga. Apie tai reikia diskutuoti“, – teigė jis.

Taip pat V.Andriukaitis nurodė sieksiantis, kad ateityje parduodant mėsą būtų nurodoma jos kilmės šalis.

Sulaukė V.Mazuronio klausimo

Palinkėti sėkmės V.Andriukaičiui prieš klausymus užsuko jo partijos kolegos, europarlamentarai Zigmantas Balčytis ir Vilija Blinkevičiūtė. Jie užduoti klausimų V.Andriukaičiui neturi teisės, nes nepriklauso nei Žemės ūkio ir kaimo plėtros, nei Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetams. Iš Lietuvos atstovų Europos Parlamente teisę paklausti V.Andriukaičio turi tik „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Jis pasiteiravo, ką V.Andriukaitis ketina daryti dėl problemos, kai ekonomiškai silpnesnių ES narių už biudžetų pinigus parengti medikai galiausiai išvyksta dirbti į tas šalis, kuriose daugiau uždirba.

Kalorijų prasme, jei prie alkoholio dar ir stipriai užkandama, tai labai pavojinga.

„Socialinio dempingo klausimai yra labai aktualūs. Slaugytojų Lietuvoje, kiek berengiame, vis trūksta, kai kurių specialybių gydytojų taip pat. Reikia kalbėti apie darbo jėgos planavimą ir pamėginti kalbėti apie socialinio dempingo įveikimo mechanizmus“, – sakė V.Andriukaitis.

Jis pažadėjo, kad šiuo klausimu bendradarbiaus su kolegomis, atsakingais už mokslą, švietimą ir už socialinę sritį.

Klausymus pavadino nuobodžiais

V.Andriukaičio prisistatymą tiesiogiai aprašė ir Europos žiniasklaida. „European Voice“ žurnalistas Dave'as Keatingas pastebėjo, kad V.Andriukaitis sukėlė problemų vertėjams, mat jie nelabai spėjo versti jo lietuviškos greitakalbės.

Be to, jis nurodė, kad V.Andriukaičio nuolat buvo klausinėjama tų pačių klausimų, nes kai kurie europarlamentarai nebuvo salėje visą laiką ir negirdėjo, kad tokie pat klausimai jau nuskambėję. D.Keatingas dėl to klausymus pavadino nuobodžiais. Taip pat jis atkreipė dėmesį, kad europarlamentarai visai nesidomėjo V.Andriukaičio biografija, jo patirtimi politikoje.

Taip pat žurnalistas pastebėjo, kad atsakinėdamas į daugelį klausimų V.Andriukaitis stengėsi išsisukti su kuo trumpesniu atsakymu.

Išvis V.Andriukaitis sulaukė 45 klausimų.

Europarlamentarų klausymai Briuselyje vyksta nuo pirmadienio. Po jų Europos Parlamentas balsuos dėl naujos Europos Komisijos, kuriai vadovaus buvęs Liuksemburgo premjeras Jeanas Claude'as Junckeris. Nauja Komisija darbą pradės lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius