-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 17

Vytenis Andriukaitis: nebuvo tartasi dėl skubos Vytautą Gapšį skiriant Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju

Seimo valdančiosios socialdemokratų frakcijos narys Vytenis Andriukaitis teigia, jog šeštadienio naktį vykęs balsavimas dėl „darbiečio“ Vytauto Gapšio skyrimo Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju buvo nepagrįstai skubinamas, nors koalicijos partneriai dėl tokios skubos nebuvo sutarę.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo metu vienas socialdemokratų partijos derybininkų Juozas Olekas tvirtina, kad balsavimas dėl V.Gapšio skyrimo į Seimo pirmininko pirmuosius pavaduotojus nebuvo netikėtumas ir dėl jo buvo sutarta koalicijoje.

V.Andriukaitis leidžia suprasti, jog pats nedalyvavo šiame balsavime, jam nepritardamas ir protestuodamas.

„Iš tiesų salėje buvau, bet pasinaudojau socialdemokratų frakcijos teise nedalyvauti balsavime“, – BNS paklaustas, kodėl nebalsavo dėl V.Gapšio skyrimo pirmuoju vicepirmininku, šeštadienį sakė V.Andriukaitis.

Anot jo, socialdemokratų frakcijoje anksčiau buvo keliamas klausimas, ar V.Gapšio skyrimas pirmuoju Seimo pirmininko pavaduotoju nebus skubinamas ir buvo patikinta, kad tokio sutarimo tarp koalicijos partnerių nėra ir skubos nebus.

„Iš esmės pasiklausiau tiek derybininkų, tiek Algirdo (Butkevičiaus – red.), tiek kitų – ar iš tiesų sutarta del balsavimo jau šiame pirmame posėdyje, buvau patikintas, kad jokio sutarimo dėl to nėra. Juk Seimo seniūnų sueigą ir valdybą suformavome, išrinkome pavaduotojus, lyg ir visi svarbiausi darbai padaryti“, – svarstė V.Andriukaitis.

Anot jo, juo labiau buvo galima atsižvelgti į šalies vadovės pasiųstą signalą – prezidentė, prieštaraujanti Darbo partijos dalyvavimui valdančiojoje daugumoje, neatvyko į pirmąjį naujo Seimo posėdį, apsiribodama jo pasveikinimu atsiunčiant laišką.

„Atsitraukus nuo interpretacijų, reikia pasakyti, kad prezidentė telkia tautą šalies bendram labui. Šį kartą ji pasirinko telkimą laišku, jis turi tam tikrų niuansų ir toliau bendraujant visoms valdžioms reikia sutarimo tarp prezidento, Seimo, Vyriausybės. Kai yra toks laiškas, būtų manau svarbu laišką aptarti, nereikia skubėti dėl tų dalykų. Ne vieną kartą esame gyvenę parlamente be jokių pirmųjų pavaduotojų, tai tikrai nebuvo pirmojo būtinumo žingsnis“, – kalbėjo V.Andriukaitis.

Anot jo, V.Gapšio skyrimo pirmuoju pavaduotoju forsavimas kelia klausimų ir dėl dvigubų standartų.

Socialdemokratų partijoje galioja griežtos taisyklės – socialdemokratas (Romas Adomavičius red.), kuriam pareikšti tik įtarimai, vicemeru būti negali. Tačiau asmuo, kuriam pareikšti kaltinimai Seimo pirmuoju vicepirmininku būti gali?

„Socialdemokratų partijoje galioja griežtos taisyklės – socialdemokratas (Romas Adomavičius red.), kuriam pareikšti tik įtarimai, vicemeru būti negali. Tačiau asmuo, kuriam pareikšti kaltinimai Seimo pirmuoju vicepirmininku būti gali?“, – svarstė V.Andriukaitis.

„Štai kodėl manau, kad man būnant salėje nemačiau prasmės priiminėt sprendimus. Tikrai būtų buvę smagu susitikti kitą savaitę su prezidente aptarinėti svarbias detales. Juolab, kad girdėjau viešai pasakytą skambią frazę, kad žmonės, kurie turi problemų su teisėsauga vadovaujančiuose postuose nebus“, – sakė V.Andriukaitis.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius anksčiau yra pareiškęs, kad „kol vyksta teismas arba yra pareikšti kaltinimai, arba įtarimai, tai manau, kad turėtų būti susitarimas koalicijos daugumoje, kad tie žmonės negalėtų užimti atsakingų pareigų“. Kiek vėliau A.Butkevičius kartojo, kad Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje sukčiavimu kaltinami V.Uspaskichas ir V.Gapšys negali būti skiriami į Seimo pirmininko ar ministrų pareigas.

Tuo metu vienas socialdemokratų partijos derybininkų Juozas Olekas teigia, jog V.Gapšio greitas skyrimas Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju nėra netikėtumas.

„Sakyčiau, čia nieko tokio labai netikėto. Mes buvome sutarę, kad išsirinksime visą valdybą, visus vicepirmininkus, tai tarp jų ir pirmasis. (...) Konservatoriai nebalsavo, kad būtų pertrauka, tik dalis balsavo. Jeigu būtų norėję, kad nebūtų priimta, galėjo paimti pertrauką. Konservatoriai ir Liberalų sąjūdis turėjo pakankamai balsų, kad paimtų pertrauką, bet jie kažkodėl nebalsavo. O mes balsavome, kad būtų priimta dar vakar“, – BNS šeštadienį sakė J.Olekas.

„Teismas išsiaiškins ir matysime. Vakar teismas kaip tik paskelbė, kad ilgai buvęs kaltinamuoju Lazdijų meras (konservatorius Artūras Margelis – red.) nekaltas. Teismai turi tą prerogatyvą ir duos atsakymą“, – sakė J.Olekas, paklaustas, ar jam nekliūva, kad V.Gapšys yra kaltinamasis.

Seimas naktį iš penktadienio į šeštadienį slaptu balsavimu išrinko Seimo pirmininko pavaduotojus – jais tapo „darbietis“ V.Gapšys, socialdemokratai Algirdas Sysas ir Gediminas Kirkilas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir konservatorė Irena Degutienė.

Iškart po šių rinkimų Seimo pirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas pasiūlė balsuot dėl V.Gapšio skyrimo Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju. Konservatoriai siūlė daryti pertrauką dėl šio balsavimo iki kito Seimo posėdžio, kuris vyks antradienį, tačiau šiam siūlymui priimti pritrūko kelių balsų.

Už V.Gapšio skyrimą Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju balsavo 77 parlamentarai, prieš 26, susilaikė 3 parlamentarai. Šiam skyrimui vieningai pritarė Darbo partijos atstovai, didžioji dauguma socialdemokratų frakcijos narių, visi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai Seime ir dauguma Tvarkos ir teisingumo parlamentarų.

Šių keturių partijų atstovai Seime sudaro valdančiąją daugumą, tačiau V.Gapšio skyrimą palaikė ir kai kurie Drąsos kelio frakcijos, deklaruojančios buvimą opozicijoje, atstovai – „už“ balsavo šios frakcijos seniūnė Neringa Venckienė, frakcijos narys Jonas Varkala, kitas šios frakcijos narys Povilas Gylys nors salėje buvo, tačiau nebalsavo.

Tuo metu Drąsos kelio frakcijos nariai Vytautas Matulevičius, Algirdas Patackas ir Valdas Vasiliauskas balsavo prieš V.Gapšio skyrimą pirmuoju Seimo vicepirmininku.

Liberalų sąjūdžio frakcija vieningai nedalyvavo balsavime, prieš balsavo didžioji dalis konservatorių, nors dalis jų – tarp jų partijos vadovas laikinasis premjeras Andrius Kubilius, jau buvo išvykę iš posėdžio. V.Gapšio skyrimui pirmuoju pavaduotoju taip pat nepritarė ir keli mišrios Seimo narių grupės atstovai – Povilas Urbšys balsavo prieš, o Linas Balsys ir Rima Baškienė susilaikė.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas V.Gapšys, kaip ir šios partijos pirmininkas Seimo narys V.Uspaskichas yra kaltinamas sukčiavimu vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Tapęs Seimo nariu ir prisiekęs penktadienį jis vėl įgijo teisinę neliečiamybę.

Prezidentė D.Grybauskaitė yra iškėlusi sąlygą, jog nauja Vyriausybė bei Seimo dauguma negali būti sudaroma su teisiamųjų suole sėdinčia Darbo partija.

Nepaisant šio šalies vadovės reikalavimo, socialdemokratai, Darbo partija, Tvarka ir teisingumas bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija sutarė dėl valdančiosios centro – kairės koalicijos formavimo, pasiskirstė ministerijomis.

Naujoji valdančioji dauguma Seime turės 85 balsų daugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius