Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 20 /12:07

W.Tomaszewskis: rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“ pasekmė, kaltina ir šaulius

Rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“, šalies vadovų intervencijos pasekmė, jų negalima vadinti laisvais, sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos- Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Waldemaras Tomaszewskis.
Valdemaras Tomaševskis
Waldemaras Tomaszewskis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Konstatuojam tą faktą – po nešvarios ir nešališkos kampanijos rinkimų negalima pavadinti laisvais, deja“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė W.Tomaszewskis.

Anot jo, rezultatus, kai Vilniaus rajone pirmą kartą nuo 1995 metų šios partijos kandidatas pralaimėjo užleisdamas vietą socialdemokratui Robertui Duchnevičiui, partija sutiko „ramiai“.

VIDEO: W.Tomaszewskis: rezultatai Vilniaus rajone – „politinio turgaus“ pasekmė

„Pasitikome ramiai, prognozavom panašią situaciją. Tai vadinu situacija, kadangi tai nėra kažkoks pralaimėjimas, tai yra pasekmė politinio turgaus, kada vienijasi ne tik partijos, kurios net nedalyvauja rinkimuose šioje apygardoje, bet ir aukščiausi šalies vadovai kreipėsi naudodamiesi savo tarnybine padėtimi, kreipėsi ir palaikė vieną iš kandidatų“, – kalbėjo partijos vadovas.

Anot jo, nuolatinių rinkėjų ši partija rajone turi apie 40 proc., Vilniaus rajone gyvena 42 proc. lenkų tautybės gyventojų.

„O Waldemaras Urbanas gavo virš 49 proc., taigi rezultatas, kaip matote, yra geras“, – sakė W.Tomaszewskis.

Jo teigimu, Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus rezultatus, aptikta ir pažeidimų. Rudaminoje, anot partijos vadovo, tarp kandidatų esant vos kelių šimtų balsų skirtumui, apie šimtas jų buvo „paslėpti“, priskirti socialdemokratų kandidatui.

„Pastebėjo po pusvalandžio kiti atstovai. Čia ryškus pavyzdys nesąžiningų rinkimų, kada komisijos nariai paslepia šimtą balsų, skiria kitiems kandidatams. Jei yra tokia nesąžininga kova, tokių nepastebėtų įvykių gali būti dar daugiau“, – teigė W.Tomaszewskis.

Jis pats savo kaltės dėl pralaimėtų rinkimų nė iš tolo nepripažįsta. Tačiau kaltinimus žeria net Lietuvos šaulių sąjungai – esą jos nariai gąsdino rinkėjus Vilniaus rajone.

„Kalbant apie šiuos rinkimus, jie nebuvo laisvi, buvo šališki, o pagal mūsų Konstituciją turi būti laisvi.

Buvo tam tikras moralinis terorizavimas, kai apie 200 sukarintos organizacijos narių trukdė pareikšti savo valią.

Sakysime, vienoje apylinkėje buvo sulaikyti trys rinkėjai, kurie, atrodo, buvo girti. Dvi valandas buvo laikomi, buvo patikrintas girtumas – nuliai. Bet aišku, žmonės nenuėjo balsuoti po šito streso.

Kada kažkas atvažiuoja balsuoti ir savo kaimyną paveža, iš karto stebėtojai iš sukarintos struktūros terorizuoja, kad tai pažeidimas ir jie negali įeiti į rinkimų apylinkę. Toks nesąžiningas, neteisėtas veiksmas“, – kalbėjo W.Tomaszewskis.

Jis paminėjo, kad vienas iš buvusių kandidatų, kaip teigė „sukarintos organizacijos narys“, kreipėsi į rinkėjus, kad paslėptų pagyvenusių žmonių pasus, kad šie negalėtų balsuoti.

„Paduotas buvo skundas į VRK ir policiją, ir policija pradėjo ikiteisminį skundą, kadangi tai yra baudžiamoji atsakomybė – trukdymas pareikšti savo rinkimų valią. Galima iš to juoktis, suprantu, bet jeigu veiktų teisinė sistema, tai ikiteisminis tyrimas būtų paskelbtas žiniasklaidoje“, – sakė LLRA-KŠS lyderis.

Vis dėlto LLRA-KŠS, kaip atrodo, net neketina šių rinkimų rezultatų skųsti teismui: „Žinote, įrodymai yra reikalingi teismams. Pas mus yra, deja, tokia situacija teisingumo srityje, kad negalima net rinkimų apskųsti. Prieš dvejus metus mes surašėme skundą dėl rinkimų falsifikavimo per Seimo rinkimus ir skundas nebuvo išnagrinėtas Konstituciniame Teisme.“

Mero posto siekęs W.Urbanas teigė, jog meras R.Duchnevičius turės paisyti gyventojų interesų, tuomet ir taryba dirbs kartu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Waldemaras Urbanas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Waldemaras Urbanas

„Jeigu meras matys gyventojų interesą virš savo interesų, tai taryba su meru bendradarbiaus ir dirbs vienu požiūriu. Reikia pabrėžt, kad mero funkcija tarybos veikloj kaip moderatoriaus, jis neturės balso teisės. Taip, meras galės kaišiot pagalius į ratus, jei matys savo interesą aukščiau gyventojų interesų. Taip, galės stabdyt projektus, darbas nebus toks sklandus, viskas priklauso noro ir bendro matymo“, – teigė W.Urbanas.

Anot jo, partija kol kas renka informaciją dėl pažeidimų ir spręs, ar kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl balsų perskaičiavimo.

„Tai yra du momentai – pažeidimai susiję su procesais rinkimų apylinkėse, mes ir naktį ir dabar renkame stebėtojų informaciją, turime terminą apskundimui, jei informacija bus pakankamai rimta“, – teigė W.Urbanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius