Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 04

„WhatsApp“ sako pasibaisėjusi linčo teismais Indijoje ir žada imtis veiksmų

Tekstinių pranešimų ir pokalbių programėlė išmaniesiems telefonams „WhatsApp“ trečiadienį paskelbė „pasibaisėjusi“ virtine linčo teismų Indijoje, kuriuos išprovokavo neteisingi šioje platformoje pasklidę gandai.
„WhatsApp“ žinutes savo artimiesiems rašo kas septintas pasaulio gyventojas
„WhatsApp“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė žiniasklaida, per pastaruosius du mėnesius Indijoje buvo nužudyta daugiau kaip 20 žmonių, kai per mobiliuosius telefonus išplito gandai apie vaikų pagrobėjus, vagis ir lytinius nusikaltėlius. Vyriausybė apkaltino platformą neatsakingumu.

Po šių užpuolimų, kurių taikiniais tapo daugiausia pašaliniai žmonės, pareigūnai bando duoti veiksmingą atsaką, bet informavimo kampanijų ir visuomenės perspėjimų poveikis buvo ribotas.

Griežtame pareiškime, kurį antradienį vakare paskelbė Elektronikos ir informacinių technologijų ministerija, reiškiamas vyriausybės „didelis nepritarimas“ programėlės „WhatsApp“ vadovybei dėl „neatsakingų ir sprogstamąjį poveikį turinčių žinučių“.

„Vyriausybė taip pat labai aiškiai perdavė, kad „WhatsApp“ privalo nedelsiant imtis veiksmų ir padaryti galą šiai grėsmei“, – priduriama pareiškime.

Laiške Indijos vyriausybei „WhatsApp“ nurodė, kad „labai rūpinasi žmonių saugumu“ ir ėmėsi žingsnių kovoti su netikrų naujienų ir apgaulių rykšte.

„Mes pasibaisėję šiais baisiais smurto aktais ir norėjome greitai atsakyti į jūsų iškeltus labai svarbius klausimus“, – sakoma „WhatsApp“ laiške, kurį matė naujienų agentūra AFP.

Kompanija nurodė, kad norėdama geriau suprasti problemą dirba su Indijos tyrėjais ir jau padarė pakeitimų, turinčių sumažinti nepageidaujamų žinučių plitimą.

Ji taip pat netrukus pristatys Indijoje naują etiketę, padėsiančią vartotojams identifikuoti žinutes, kurios buvo persiųstos, o ne parašytos jų pažįstamų žmonių.

Per „WhatsApp“ išplitę gandai apie vaikų pagrobėjus pernai nulėmė aštuonių vyrų nužudymą Rytų Indijoje, tačiau ta pati informacija vėl ėmė plisti.

Pastaruoju metu buvo pranešta apie užpuolimus mažiausiai 11 valstijų. Naujausias incidentas sekmadienį įvyko Maharaštroje, kur įtūžusi minia mirtinai uždaužė penkis vyrus.

Praėjusią savaitę šalies šiaurės rytuose esančioje Tripuros valstijoje buvo nužudytas pareigūnas, turėjęs perspėti visuomenę netikėti tokiomis apgavystėmis.

Indija su daugiau kaip 200 mln. vartotojų yra didžiausia „WhatsApp“ rinka. Kompanija „Facebook“, kuriai priklauso ši programėlė, taip pat grumiasi su pasauliniu skandalu dėl duomenų saugumo.

„WhatsApp“ nurodė, kad atsižvelgdama į Indijos svarbą firmai planuoja šioje šalyje vykdyti visuomenės saugumo kampaniją ir paminėjo policijos pastangas pasinaudojant jos platforma skleisti informaciją apie piktnaudžiavimą.

„Manome, kad netikros naujienos, dezinformacija ir apgaulių plitimas yra klausimai, kuriuos geriausia spręsti drauge: vyriausybei, pilietinei visuomenei ir technologijų kompanijoms, – nurodė „WhatsApp“. – Imdamiesi teisingų veiksmų galime padėti didinti visų saugumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius