Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 26

„WikiLeaks“: JAV tikėjosi, kad jos bendrovė „Westinghouse“ gali statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje

2006 metų pradžioje, trims Baltijos šalims susitarus dėl bendros energetikos politikos ir naujo atominio reaktoriaus statybos Lietuvoje, JAV tikėjosi, kad jos bendrovė „Westinghouse“ galėtų gauti milžinišką Lietuvos užsakymą.
Westinghouse
„Westinghouse“ / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Tačiau įmonei teks konkuruoti su Vokietijos ir Prancūzijos koncernais, kurių šansai gali būti geresni – tokią išvadą 2006-aisiais padarė JAV ambasados Vilniuje pareigūnai, rodo paviešinti dokumentai.

„Šiose varžybose yra ir vienas Amerikos pretendentas – Pitsburge įsikūrusi „Westinghouse“, kuri siekia parodyti Lietuvos Vyriausybei šios įmonės IRIS tipo reaktoriaus privalumus. „Westinghouse“ bendradarbiauja su tarptautiniu konsorciumu, tarp kurio narių yra „Bechtel“, „Curtiss-Wright“, Masačusetso technologijos institutas ir kelios kitos JAV ir užsienio įmonės. Įmonė žino apie naujausius pokyčius ir mes raginame ją nedelsti, kad konkurso nelaimėtų „Framatone“, – rašoma slaptoje JAV ambasados Vilniuje ataskaitoje, kurią ketvirtadienį paviešino „WikiLeaks“.

Jame cituojamas tuometinis Vyriausybės patarėjas energetikos klausimais ir Lietuvos energetikos instituto laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis. Pasak jo, kelios Vakarų energetikos įmonės jau išreiškė susidomėjimą galimybe investuoti ir statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje.

„Jis mums pareiškė, kad pirmaujantis pretendentas yra Prancūzijos grupė „Areva“, ir daugelis ekspertų mano, kad geriausias variantas Lietuvai būtų Europos suslėgto vandens reaktorius. Prancūzijos ir Vokietijos konsorciumas, kurį sudaro „Framatome ANP“, „Areva“ pavaldi įmonė ir „Siemens“, šiuo metu stato tokį reaktorių Suomijoje, pažymėjo jis“, – rašoma dokumente.

Tuometinis ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas, pasak dokumento, pareiškė manąs, kad geriausia būtų įrengti du 700–900 megavatų (MW) galios reaktorius, o bendra galia siektų apie 1600 MW.

Pasak dokumento, bendra energetikos politika, kuriai 2006 metų vasario 27 dieną Trakuose pritarė Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai, ir į atominę energetiką orientuota strategija yra esminė Lietuvos plano, kuriuo siekiama mažinti šalies priklausomybę nuo Rusijos energijos, dalis. Šie pokyčiai gali būti naudingi JAV įsikūrusiai „Westinghouse“.

„Po susitikimo premjerai išplatino bendrą deklaraciją ir oficialų pranešimą, kuriame išreiškė paramą naujam atominiam reaktoriui Lietuvoje. Šis pareiškimas rodo, kad Lietuvos Vyriausybės energetikos politika buvo visiškai pakeista. Per derybas dėl stojimo į ES Lietuva pažadėjo uždaryti du sovietiniais laikais statytus Ignalinos atominės elektrinės reaktorius“, – rašoma „WikiLeaks“ paviešintoje ataskaitoje.

A.Ignotas, be kita ko, JAV ambasados pareigūnams pareiškė, kad Vyriausybė susitikimą inicijavo, nes „buvo tinkamas laikas“, o bendradarbiauti Baltijos šalis verčia daugybė įvykių: ES rengiama nauja energetikos politika, kurioje Baltijos šalys apibūdinamos kaip „energetinė sala“, neturinti tiesioginių jungčių su ES ir jos energijos atsargomis, Rusijos dujų tiekimo į Ukrainą ir Kaukazą sutrikimai, didelės naftos ir dujų kainos bei Vokietijos ir Rusijos susitarimas Baltijos jūroje nutiesti dujotiekį, kuris aplenks Lietuvos, Latvijos ir Estijos teritoriją.

A.Ignotas, anot dokumento, taip pat tvirtino, kad visos trys Baltijos šalys tikisi gauti pajamų iš taršos leidimų pardavimo ir sutiko, jog šį netikėtą pelną būtų galima skirti atominės energijos gamybai.

„A.Ignotas tvirtino, kad Vyriausybė daugiau nei metus ES ruošė dirvą šiam pareiškimui, ir sakė manąs, kad premjerų teiginiai nieko Briuselyje neturėjo nustebinti. Jis tikino, kad šiuo parengiamuoju darbu bus užkirstas kelias neigiamai kitų ES valstybių narių reakcijai“, – rašoma ataskaitoje.

Ir V.Miškinis, ir A.Ignotas tuomet paneigė spaudos pranešimus, kad premjerai susitarė dėl konkrečios atominės jėgainės statybos datos ar reaktoriaus tipo.

„Lietuvos Vyriausybei energetinis saugumas kelia didžiulį rūpestį ir naują reaktorių ji laiko būdu sumažinti priklausomybę nuo rusiškos energijos. Šios vizijos įgyvendinimas susijęs su daug kliūčių, įskaitant užsitęsusią trijų Baltijos šalių vidaus konkurenciją ir jų prioritetų skirtumus, didelę naujų reaktorių kainą ir Lietuvos Vyriausybės susitarimą su ES dėl stojimo į bloką, kuriuo, daugelio europiečių nuomone, Lietuvai numatoma ateitis be atominės energijos. Mes savo ruožtu sieksime užtikrinti, kad, rengiant šį galimą milijardų dolerių vertės sandorį, „Westinghouse“, taip pat bet kurios kitos JAV įmonės, kurios gali dalyvauti konkurse, būtų vertinamos sąžiningai“, – rašoma JAV ambasados dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius