-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 08

„WikiLeaks“: Rasa Juknevičienė JAV diplomatą įtikinėjo, kad Maskvai nerūpi geri santykiai su NATO

Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė Jungtinių Valstijų diplomatą prieš metus įtikinėjo, kad Maskvai pernelyg nerūpi geri santykiai su NATO, rodo trečiadienį paviešintas JAV diplomatinis dokumentas.
Pirmasis I.Liegio vizitas Lietuvoje
Rasa Juknevičienė / Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.

Baksnodama į Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas, per pokalbį su JAV ambasadoriumi Ivo Daalderiu pernai lapkritį R.Juknevičienė bandė atremti NATO ir ES pareigūnų nuogąstavimus, kad Baltijos šalių gynybos planų kūrimas pakenktų bendradarbiavimui su Rusija, rodo „WikiLeaks“ paviešintas dokumentas, parengtas JAV misijos NATO.

Ministrė per pokalbį taip pat sakė girdėjusi, kad ES atstovas Javieras Solana išsakė tokią pat nuomonę konferencijoje Vašingtone.

Anot dokumento, R.Juknevičienė sakė girdėjusi, kad NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas išsakė susirūpinimą dėl galimo tokio planavimo poveikio NATO santykiams su Rusija buvusiai JAV valstybės sekretoriai Madeline Albright, kuri vadovavo specialiai darbo grupei dėl NATO strateginės koncepcijos peržiūros.

Ministrė per pokalbį taip pat sakė girdėjusi, kad ES atstovas Javieras Solana  išsakė tokią pat nuomonę konferencijoje Vašingtone.

„R.Juknevičienė sugretino šias galimas pastabas su Rusijos veiksmais per Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas ZAPAD 2009, teigdama, kad Maskva akivaizdžiai nėra susirūpinusi dėl žalos santykiams su NATO ir Rusijos kaimynais“, – teigiama dokumente.

Anot ataskaitos, R.Juknevičienė taip pat „citavo šaltą kai kurių sąjungininkų atsaką į ZAPAD 2009“ kaip „Rusijos įtakos Aljanso saugumo reikalams“ pavyzdį.

Dokumentas taip pat atskleidžia, kad JAV ambasadorius I.Daalderis ragino Lietuvą nesivelti į viešas diskusijas dėl NATO gynybos planų. Per pokalbį, kuris vyko pernai lapkričio 17-ąją, JAV diplomatas sakė, kad Vašingtonas tuo metu dar svarstė galimybę rengti specialius gynybos planus Baltijos šalims.

2009 metais Baltarusijos ir Rusijos surengti bendri mokymai ZAPAD 2009, vykę Baltarusijos teritorijoje, sulaukė Baltijos šalių ir Lenkijos pareigūnų bei NATO vadovybės kritikos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius