-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 01

An-2 katastrofą tiriantis Artūras Paulauskas: „Atlikti gelbėjimo darbų jūroje pasieniečiai nepajėgtų“

An-2 lėktuvo paieškos ir gebėjimo operacijos tyrimą atliekantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas taršė operaciją koordinavusio Jūrų gelbėjimo centro veiklą. Išvažiuojamajame posėdyje Klaipėdoje narplioti centro atstovų veiksmai operacijos metu. Išvadas komitetas pateiks tik birželio pabaigoje, tačiau jam vadovaujantis Artūras Paulauskas suabejojo, ar civilių gelbėjimo operacijas jūroje būtų galima iš kariuomenės perleisti kam kitam.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas / L. Sėlenienės nuotr.

Pasieniečių pajėgos per menkos

Po An-2 katastrofos šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė savo nuomonę, kad civilių gelbėjimu jūroje turi rūpintis ne kariuomenė, o atskiras krizių valdymo centras. Kaimyninėse šalyse tai atlieka arba sienos apsaugos tarnyba, arba specialiai tokiam tikslui įsteigti centrai. Lietuvos Krašto apsaugos ministerijai pavaldžiam Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui civilių gelbėjimo funkcija patikėta 2009 m. Iki tol tuo rūpinosi Lietuvos saugios laivybos administracija. 

Jūrų gelbėjimo centrą apžiūrėję Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai suabejojo, ar kas kitas sugebėtų perimti civilių gelbėjimo funkcijas.

„Pasieniečiai neturi įrangos. Jiems dabar reikia pasiųsti vieną sraigtasparnį į Viduržemio jūrą, tai jie pusę metų jį ruošia: turi įsigyti plaustus, liemenes, visą įrangą. Karinė aviacija ir jūrų pajėgos jau turi visą įrangą ir moka tai daryti. Jie treniruojasi tai daryti, o atimti iš jų tą funkciją ir perduoti kitiems, tai neįmanoma. Aviatoriai mums sako, kad tam reikia ruoštis penkerius metus“, – vertino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Paulauskas.

Gelbėjimosi priemonės – pačių pilotų reikalas

Vis dėlto An-2 paieškos ir gelbėjimo operacijos eigą tirianti komisija konstatavo, kad kritinėje situacijoje sukoordinuoti veiksmus sudėtinga ir paties kariams. Žinia apie galimą katastrofą pirmiausiai pasiekė Palangos skrydžių valdymo centrą, tada VĮ „Oro navigaciją“, iš jos informaciją gavo Aeronautikos gelbėjimo koordinacinis centras ir tik tada apie būtiną gelbėjimo operaciją pranešta kariams.

Per tą laiką prarastos dvi valandos. Ar per tą laiką buvo bent teorinė galimybė pilotams išsigelbėti, bando atsakyti kelios tyrimus atliekančios institucijos. Tyrimo detalės stulbina net pačius tyrėjus. Pasirodo gyvybiškai svarbia amunicija pilotai turi rūpintis patys.  

„Iš bendrovės „Klaipėdos avialinijos“ vadovo išgirdau, kad visos gelbėjimo priemonės yra ne įmonės, o pačių pilotų reikalas, ir jie patys turi tai kažkur susirasti ir apsirūpinti. Vadovo žiniomis, jie viską turėjo“, – apie tyrimą pasakojo A.Paulauskas.

Olandų robotas jau pakeliui į katastrofos vietą

Kol Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas narpliojo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro veiklą, iš Klaipėdos uosto į An-2 karastrofos vietą ruošėsi pajudėti Klaipėdos universiteto laivas „Mintis“.

Laivu-laboratorija į atvirą jūrą bus išgabenta Nyderlandų kompanijos „Mammoet“ atstovų komanda ir 6,5 tonos sverianti jos aparatūra. Olandams pavesta nuskenuoti nuskendusį orlaivį, įvertinti jo būklę ir iškelti. Kiek tai truks, ekspertams sunku nuspėti dėl nepalankių oro sąlygų.

L. Sėlenienės nuotr./Edvinas Ivanauskas
L. Sėlenienės nuotr./Edvinas Ivanauskas

„Oro prognozės nieko gero nesako. Išeiname į jūrą dabar, kad ten būtumėm antradienio naktį. Tuomet žadama gera diena, tačiau trečiadienį ir ketvirtadienį vėl prastėja orai. Bet laukti nebegalime – ir taip prakentėjome visą savaitgalį“, – pasakojo bendrovės „Mammoet“ atstovybės Lietuvoje vadovas Edvinas Ivanauskas.

VIDEO: Paviešinta vaizdo medžiaga: parodė, kaip atrodo nuskendęs lėktuvas An-2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius