2021 09 23

Ypatingasis archyvas pristato dokumentą apie žydų gelbėjimą Telšių apskrityje

Minint Lietuvos žydų genocido dieną, Lietuvos ypatingasis archyvas pristato SSRS NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdybos 1944 m. spalio 18 d. pranešimą Lietuvos SSR NKVD apie Vokietijos okupacijos metais žydus gelbėjusius Telšių apskrities gyventojus, rašoma archyvo pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Pranešime nurodyta, kad 1941 m. vasarą Juozas Straupys suorganizavo 9 žydų šeimų pabėgimą iš Telšių geto. Iš geto pabėgusius 26 žydus jis drauge su kitais slapstė iki pat nacių okupacijos pabaigos, juos maitino ir rengė. Nuo mirties išgelbėti žydai buvo slapstomi organizuotai, nuolat keičiant slaptavietes.

Žydus, nepaisydami gresiančio mirtino pavojaus, gelbėjo Telšių aps. Alsėdžių vls. Šarnelės, Jurgaičių, Rotenėnų ir kt. kaimų gyventojai, Alsėdžių bei Žemaičių Kalvarijos parapijų kunigai, Alsėdžių mokyklos mokytoja. Prie gelbėjimo prisidėjo Alsėdžių policijos viršininkas, kuris „apie planuojamą paiešką įspėdavo žydus slėpusius asmenis ir nepradėdavo paieškos iki tol, kol negaudavo pranešimo, kad žydai patikimai paslėpti“.

Su pranešimu ir jo vertimu į lietuvių kalbą galima susipažinti Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje arba paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius