-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 03

Ypatingos Vilniaus įstaigos duše apsižvalgęs ministras: „Čia geriau, nei Pravieniškėse!“

Artimiesiems, aplinkiniams ir visai visuomenei nusikaltę žmonės nusipelno žmogiško požiūrio ir orių jiems taikomo suvaržymo sąlygų. Taip mąsto už nuteistųjų priežiūrą bei grąžinimą į visuomenę atsakingų institucijų vadovai, iš dalies jau įgyvendinę tokios paskirties įstaigų renovaciją ir dar planuojantys naujų jos etapų.
Atnaujinamuose Vilniaus pataisos namuose ministras E.Jankevičius teigiamai įvertino tardymo izoliatoriaus dušus.
Atnaujinamuose Vilniaus pataisos namuose ministras E.Jankevičius teigiamai įvertino tardymo izoliatoriaus dušus. / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Anksčiau nuteistieji dėl netinkamų sąlygų masiškai kreipdavosi į teismus, ir jiems priteisdavo kompensacijas. Dabar sąlygos gerėja“, – žiniasklaidai pristatydamas atnaujinamus Vilniaus pataisos namus, sakė jų direktorius Viktoras Davidenko.

Įstaigos vadovas minėjo, kad dažniausiai nuteistieji skųsdavosi „dėl privatumo pažeidimų“.

Ką tai reiškia, tiesiai šviesiai paaiškino ekskursijoje po renovuojamus pataisos namus šiandieną dalyvavęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Tualetas, kur galima nueiti, užsidaryti duris. Kur tavęs niekas nemato“, – sakė E.Jankevičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius

Ministras pabrėžė, kad ne tik išvietėse, bet ir kitos paskirties atnaujintose patalpose dabar yra „daugiau vietos“ ir žmonės nebėra sugrūsti kaip silkės statinėje.

„Pagal reikalavimus, vienam asmeniui turi būti skirta 3,6 kvadratinio metro vietos. Dabar realiai Vilniaus pataisos namuose numatoma apie 5 kvadratinius metrus vienam nuteistajam“, – sukonkretino ministrui antrinęs direktorius.

Ekskursijos dalyviai trečiadienį, be kita ko, užsuko ir į naujos paskirties korpuso – tardymo izoliatoriaus – dušines.

„Įdomu būtų ir dušus apžiūrėti“, – žygiuodamas izoliatoriaus koridoriais, prasitarė Vyriausybės narys E.Jankevičius.

„Čia dar geriau, nei Pravieniškėse“, – sanitarinių patalpų įrengimo lygį iškart įvertino Teisingumo ministerijos vadovas.

Suprasti akimirksniu

  • Po Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus uždarymo sostinėje nebeliko tardymo izoliatoriaus. Būtent laikinai suimtųjų priežiūrai skirtas korpusas po šio renovacijos etapo atsirado Vilniaus pataisos namuose Rasų gatvėje.
  • Naujajame sostinės tardymo izoliatoriuje vienu metu gali būti laikomi 177 asmenys (suimtieji ir teisiamieji, bet ne nuteistieji). Dar apie 400 vietų yra kituose Vilniaus pataisos namų korpusuose, kur laikomi bausmes po teismo nuosprendžių jau atliekantys nuteistieji.
  • Į tardymo izoliatorių investuota per 700 tūkst. eurų, daugelį įrengimo ir remonto darbų už jiems numatytą atlygį atliko patys Vilniaus pataisos namų ūkio brigadai priklausantys nuteistieji.

Ministras E.Jankevičius cituojamas ir šiandieną viešinamame Teisingumo ministerijos pranešime: „Pataisos įstaigose naikinamas praeities paveldas.“

Šiandien (rugsėjo 3 d.) Vilniaus pataisos namuose baigiama pertvarkyti iš uždaryto Lukiškių kalėjimo perkelto tardymo izoliatoriaus infrastruktūrą. Rekonstruotos patalpos nuteistiesiems užtikrins aukščiausius tokioms įstaigoms taikomus higienos, sanitarijos, buitinių sąlygų standartus, rašoma TM pranešime.

Modernizuojant pataisos įstaigas, palaipsniui atsisakoma didelių bendrabutinio tipo gyvenamųjų erdvių, kuriose bausmę atlieka po keliolika ar net dešimtis asmenų, gerinamos pareigūnų darbo sąlygos. Šiemet bus įrengta apie tūkstantį naujų kamerų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus pataisos namuose
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus pataisos namuose

„Bausmių vykdymo sistemoje kaliniams siekiame sudaryti orias, socialinius ir buities poreikius atitinkančias sąlygas ir atsisakyti praeities paveldo. Žmogus yra skatinamas keisti savo elgesį, pasiruošti naujam gyvenimui laisvėje, ir šiame procese ne mažiau svarbi aplinka, kurioje jis praleidžia bausmės laiką, galimybė palaikyti ryšį su šeima, artimaisiais, – cituojamas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Nedidelėse kamerose asmenys yra geriau izoliuoti vieni nuo kitų bei galimos pašalinės įtakos. Pareigūnai ir psichologai gali veiksmingiau dirbti nuteistaisiais, įtraukti juos į resocializacijos programas.“

Rekonstravus Vilniaus pataisos namų pastatą, bendrabučio tipo patalpos pertvarkytos į kamerinio tipo patalpas. Perplanuotas patalpų išdėstymas, pertvarkytos sienos (8 cm monolitinė gelžbetonio konstrukcija), kad kamerose vienam asmeniui būtų garantuota nuo minimalaus 3,6 kv. m iki 5 kv. m ploto.

Visose patalpose įrengta moderni rekuperacinė vėdinimo sistema, apsauginė ir priešgaisrinė signalizacijos bei dūmų šalinimo sistemos. Kad kaliniai galėtų skaityti ir dirbti esant natūraliam apšvietimui, kamerose įrengtas dienos ir naktinis apšvietimas, kamerų langai pritaikyti vėdinimui.

Siekiant operatyviai reaguoti į nuteistųjų bei suimtųjų asmenų iškvietimus, ar įvykus nelaimingam atvejui, visose kamerose įrengtos iškvietimo, pasikalbėjimo sistemos, kurios suteikia galimybes nedelsiant susisiekti su personalu.

Atnaujintas inventorius trumpalaikių ir ilgalaikių pasimatymų kambariuose, įrengta virtuvėlė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus pataisos namuose
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus pataisos namuose

Užtikrinant geresnes ir saugesnes pareigūnų darbo sąlygas, sumontuota pagalbos iškvietimo sistema su greito reagavimo pagalbos mygtukais pareigūnų saugumui užtikrinti. Darbo vietos aprūpintos visomis būtinomis techninėmis buitinėmis priemonėmis.
Metų pabaigoje užbaigus visus darbus, Vilniaus pataisos namų tardymo izoliatoriuje bus įrengtos 54 kameros 177 asmenims.

Šių metų pradžioje Vilniaus pataisos namuose jau pradėjo veikti naujas Priėmimo ir paskirstymo skyrius.

Vilniaus pataisos namų teritorijoje nugriovus du nenaudojamus gamybinius pastatus, jų vietoje planuojama pastatyti naują korpusą, kuriame bus įrengtos 2-3 vietų kameros 200 asmenų. Čia bus įkurtas nuteistųjų užimtumo centras ir pareigūnų praktinio mokymo centras. Korpuso statybai bus panaudotos lėšos iš Norvegijos suteiktos finansinės paramos.

Šiemet valstybės investicijų projektams pataisos įstaigų sistemoje skirta 2,8 mln. eurų ir dar 2 mln. eurų remonto išlaidoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius