Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 14

Ž.Mikėnaitės vadovavimo laikais pataisos namuose įsitvirtino giminių klanas

Nuo pareigų laikinai nušalinta Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė pureno dirvą Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotoja skirti buvusio ilgamečio Pravieniškių pataisos namų direktoriaus Alfredo Drazdžio dukrą Ingridą Stankevičienę. Tokius įtarimus dabar bando išpainioti Teisingumo ministerija. Kilus įtarimui dėl atrankos skaidrumo antradienį sustabdyta ne tik ši, bet ir kitos planuotos atrankos visoje bausmių vykdymo sistemoje.
Živilė Mikėnaitė
Živilė Mikėnaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teisingumo ministerija paaiškino, jog šis sprendimas priimtas elektroniniu pasitikėjimo paštu gavus informacijos apie galbūt sudarytas neskaidrias sąlygas, kai atrankoje dalyvauja tik vienas asmuo, daromas psichologinis spaudimas kitiems potencialiems kandidatams.

15min žiniomis, vienas iš Teisingumo ministerijos minimų atvejų – Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojo atranka.

Įtarė, kad vieta numatyta pareigūnei

Kalėjimų departamento vadovė Ž.Mikėnaitė pernai liepą iš Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojo pareigų atleido Rimą Miškevičių – tiesiog nepratęsė tarnybos.

Kaip15min pasakojo Marijampolės pataisos namų darbuotojai, jau tada visi kalbėjo, kad ši vieta ruošiama Įskaitos skyriaus viršininkės pareigas tuo metu ėjusiai I.Stankevičienei.

Nors, kaip teigė darbuotojai, šiuose pataisos namuose yra 9 skyrių viršininkai, kurie turi ilgametę patirtį, pernai rugpjūčio pabaigoje pasitvirtino tai, ką visi įtarė – I.Stankevičienė buvo paskirta laikinąja direktoriaus pavaduotoja.

Seimo kontrolierių įstaigos nuotr./Apsilankymas Marijampolės pataisos namuose
Seimo kontrolierių įstaigos nuotr./Marijampolės pataisos namuose

Kartu iš A-13 kategorijos ji buvo pakelta į A-16 ir turėdama 1 kvalifikacinę kategoriją, 15min žiniomis, ji dar gauna 50 proc. priedą.

Kalėjimų departamento atstovas spaudai Tomas Čepelevskis sakė, jog ji gauna priedą už pirmą rangą ir kvalifikacinę klasę.

Anot pataisos namų darbuotojų, tada daug kam kilo klausimų, kodėl Ž.Mikėnaitė išsirinko mažiausiai patyrusią ir su direktoriaus pavaduotojo kuruota sritimi visiškai nesusijusią pareigūnę.

Anot jų, apie paskyrimą nežinojo tuomet atostogose buvęs pataisos namų direktorius Regimantas Kavaliauskas, o tuo metu dirbęs jo pavaduotojas Zenonas Kunca esą nieko kitiems darbuotojams nepaaiškino.

Į pareigas pretendavo viena

Šių metų sausio 4 dieną Ž.Mikėnaitė savo įsakymu paskelbė atranką į direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Vienintelė šioje atrankoje į pareigas pretenduoja I.Stankevičienė.

Direktorė esą buvo viešai pareiškusi, kad ši vieta – I.Stankevičienės.

Anot Marijampolės pataisos namų darbuotojų, keliamus reikalavimus galėtų atitikti ir daugiau darbuotojų, tačiau niekas neišdrįso pateikti dokumentų, nes direktorė esą buvo viešai pareiškusi, kad ši vieta – I.Stankevičienės.

Kalėjimų departamento atstovas spaudai T.Čepelevskis 15min pabrėžė, kad sprendimą dėl I.Stankevičienės perkėlimo į direktoriaus pavaduotojos pareigas pasirašė ne Ž.Mikėnaitė, o Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Z.Kunda, nes direktorius tuo metu atostogavo.

Į tarnybą atėjo su visa gimine

Marijampolės pataisos namų darbuotojai neabejoja, kad pagrindą I.Stankevičienės karjerai kloja tai, kad ji yra buvusio Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus A.Drazdžio dukra.

Nors A.Drazdys pataisos namams jau nebevadovauja – jis buvo atleistas 2011 metais sujungus 3 atskiras Pravieniškėse veikusias įkalinimo įstaigas į vieną, tačiau jo palikimas – į įvairias pareigas sukaišioti artimi giminaičiai vis dar sėkmingai darbuojasi.

Jo palikimas – į įvairias pareigas sukaišioti artimi giminaičiai vis dar sėkmingai darbuojasi.

I.Stankevičienės mama Alvyra Drazdienė dirba Įskaitos skyriaus vyresniąja specialiste, o sesuo Renata Kasperienė – Psichologinės tarnybos viršininke.

I.Stankevičienės vyras Arvydas Stankevičius, kuris bausmių vykdymo sistemoje dirba nuo 2002 metų, 2013-aisiais laimėjo Kalėjimų departamento konkursą ir dabar yra Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojas.

Tai – dar ne viskas, A.Drazdžio laikais darbą Pravieniškėse rado ir dukters vyras Virginijus Kasperas – jis dabar eina pataisos namų direktoriaus budinčiojo padėjėjo pareigas.

O jo motina Rita Kasperienė, įdarbinta taip pat A.Drazdžio laikais, dabar yra pataisos namų sandėlininkė.

Nėra už ką atleisti

Šiai įstaigai nuo 2011 metų gruodžio vadovaujantis Virginijus Ceslevičius 15min teigė, kad atėjęs dirbti visus minėtus žmones jau rado pareigose.

„Savo pareigas atlieka gerai, charakterizuojami teigiamai, drausminėmis nuobaudomis bausti nebuvo, todėl atleisti šių darbuotojų iš einamų pareigų nėra jokio pagrindo ar būtinybės“, – teigė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Ceslevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Ceslevičius

Pataisos namų vadovas pridūrė, kad užmokestis jiems mokamas vadovaujantis teisės aktais ir nei vienas iš jų negauna išskirtinių priemokų ar premijų.

Kalbėdamas apie direktoriaus pavaduotoją, A.Drazdžio žentą A.Stankevičių, V.Ceslevičius pabrėžė, kad nei vienas iš minėtų darbuotojų nėra jam pavaldus, ir visi, išskyrus A.Drazdienę, dirba su jo veiklos sritimis nesusijusiuose padaliniuose.

Vadovo teigimu, jam laimėjus konkursą Kalėjimų departamentas kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl interesų konflikto grėsmės, tačiau VTEK leido jį skirti į pareigas, tik paprašė, kad jis deklaruotų artimus giminaičius. Tąsyk Kalėjimų departamento direktorei VTEK nurodė nustatyti rekomendacijas dėl nusišalinimų priimant spendimus.

„Visi nurodyti pareigūnai yra deklaravę savo viešuosius ir privačius interesus, pateiktos deklaracijos periodiškai tikrinamos, trūkumų nenustatyta“, – teigė Pravieniškių pataisos namų direktorius.

Karjeros šuoliai domino R.Šimašių, bet tai baigėsi niekuo

Apie giminystės ryšius, apraizgiusius bausmių vykdymo sistemą, 15min rašė dar 2010 metais.

Dar tuomet I.Stankevičienę Marijampolės pataisos namų darbuotojai vadino tikra rekordininke – šiai moteriai tapti pataisos namų Įskaitos skyriaus viršininke teprireikė vos kelių mėnesių, nors tuo metu galioję teisės aktai ir numatė, jog į skyriaus viršininko pareigybę gali būti paskirtas mažiausiai trejų metų darbo patirtį turintis žmogus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Maža to, nors ši darbuotoja tuomet buvo gavusi drausminių nuobaudų, tai nesutrukdė jai per rekordiškai trumpą laiką įgyti pirmos kvalifikacinės kategorijos, kuri jai užtikrino maksimalų priedą prie atlyginimo.

Be to, I.Stankevičienei pradėjus dirbti Marijampolės pataisos namuose, pirmą kartą šios įkalinimo įstaigos istorijoje moteriai paskirtas butas buvo kapitališkai suremontuotas už pataisos namų lėšas.

Pirmą kartą šios įkalinimo įstaigos istorijoje moteriai paskirtas butas buvo kapitališkai suremontuotas už pataisos namų lėšas.

Šilta vietelė Marijampolės pataisos namuose buvo parūpinta ir jos vyrui A.Stankevičiui.

„Prieš 7 metus vienos Kauno degalinės operatoriumi dirbęs vyriškis, tapęs I.Drazdytės vyru, buvo priimtas į Marijampolės pataisos namus dirbti būrio viršininku. Eidamas šias pareigas, A.Stankevičius įgijo reikiamą išsilavinimą ir iškart buvo paskirtas naujai įkurto Administracijos reikalų skyriaus viršininku“, – rašė 15min.

Padėtimi Marijampolės pataisos namuose buvo susidomėjęs ir tuometis teisingumo ministras Remigijus Šimašius, tačiau triukšmas pamažu nutilo, o pokyčių, panašu, kad tuomet jokių pasiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius