-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03 /15:18

Ž.Pavilionis traukiasi iš Seimo URK vadovo pareigų, jį pakeis kažkuris iš partijos kolegų

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis paskelbė atsistatydinsiantis iš pareigų, kaip jį ragino į postą delegavę konservatorių kolegos. Svarstant, kas jį galėtų pakeisti, pirmiausia kalba eina apie kitus komitete dirbančius konservatorius.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, toks Ž.Pavilionio sprendimas yra komandinis, išmintingas.

„Aš vertinu tai kaip komandinį apsisprendimą ir padėkojau jam už tai. Manau, kad tai yra išmintingas ėjimas, jeigu mes galvojame apie sėkmingesnį darbą užsienio politikos srityje“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Ž.Pavilioniui pasitraukus iš Seimo komiteto pirmininkų, jokių kitokių sankcijų jo atžvilgiu partija nesiims. Jis, pasak R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, liks dirbti minėtame komitete.

Kas Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovo poste galėtų pakeisti Ž.Pavilionį, anot Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė, konkrečiai kalbama dar nėra. Esą dėl to bus apsispręsta iki pratęstos Seimo sesijos pradžios.

„Jūs žinote, kad mūsų politinėje bendruomenėje labai ilgai eilė turbūt žmonių, galinčių užimti tokią poziciją. Tai aš manau, kad mes artimiausiame gyvame posėdyje apsispręsime dėl to“, – nurodė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

R.Morkūnaitės-Mikulėnienės nuomone, išmintingiausia kalbėti apie tai, kad Ž.Pavilionį pakeistų šiuo metu Seimo Užsienio reikalų komitete dirbantis TS-LKD atstovas.

Jų yra keli: Laima Liucija Andrikienė, Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris.

„Tik noriu pabrėžti, kad tas žmonių ratas mūsų bendruomenėje yra platus, kurie būtent domisi ir yra stiprūs būtent užsienio reikalų klausimuose“, – komentavo Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė.

Traukiasi partijos reikalavimu

Apie Ž.Pavilionio atsistatydinimą pirmasis pranešė naujienų portalas Delfi. Vėliau pareiškimą apie tai parlamentaras išplatino socialiniame tinkle „Facebook“.

„Po metų darbo palieku Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą. Atsistatydinu savo partijos reikalavimu. Postą palieku, nes politika yra komandinis darbas ir kartais tenka atsitraukti dėl bendro tikslo. Esu šios politinės bendruomenės iškeltas, remtas kaip politikas ir paskirtas į šias pareigas. Būtų negarbinga nepaklusti jos sprendimui.

Sieksiu, kad Lietuvos užsienio politika būtų solidi, vieninga, institucinių ar partinių nesutarimų neblaškoma“, – rašė Ž.Pavilionis.

Anot jo, šiandien susiduriame su ypatingais, išskirtiniais geopolitiniais iššūkiais, į kuriuos geriausias atsakas būtų tinkamas, atsakingas pasirinktų užsienio politikos krypčių įgyvendinimas.

Jis teigė tikintis, kad „Belaruskalij“ trąšų klausimas, sukėlęs šią krizę, artimiausiu metu bus išspręstas.

„Nors Lietuva tapo pripažinta prieglobsčio vieta atvykusiems iš svetur laisvės kovotojams, tačiau kartais mes pamirštame, kad patys esame nuolat veikiami autokratinių valstybių, siekiančių palaužti mūsų valią ginti laisvę ir demokratiją savo šalyje, kaimynystėje ar plačiajame pasaulyje.

Per šiuos metus buvome nuolat puolami iš Rytų, tačiau dėl to puolimo ir sustiprėjome. Seniai mūsų balsas nebuvo taip gerai girdimas ne tik regione, bet ir palaikomas Vašingtone, Briuselyje, Paryžiuje, Londone, Berlyne, kitose laisvojo pasaulio sostinėse, su kuriomis ir kitais metais turėsime stiprinti politinius ryšius. Tačiau dabar svarbiausia užsitikrinti vieningą paramą Lietuvos užsienio politikai mūsų šalyje, kad niekam ateityje nekiltų abejonių, jog, užsienio politikoje gindami laisvę, mes giname kiekvieno Lietuvos piliečio interesus ir visi kartu kuriame saugesnę ir stabilesnę ateitį mūsų valstybei“, – teigė jis įraše socialiniame tinkle.

Ž.Pavilionis anksčiau trauktis iš pareigų atsisakė, nors pripažino klydęs, jog dalyvavo „partinėse ir institucinėse“ kovose.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau sakė, kad Ž.Pavilioniui nepalikus posto, politiko elgesį svarstys TS-LKD Priežiūros komitetas, o frakcija rinks naują delegatą į Užsienio reikalų komiteto pirmininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius