Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 08 /13:37

Ž.Pinskuvienė tikina santykių su siaubingomis sąlygomis laikomų šunų šeimininku neturinti, bet pripažįsta – A.Ušackas vis dar yra gyvūnų savininkas

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė tikina, kad visi gyvūnai, laikyti nepavydėtinomis sąlygomis vietos ūkininko valdose, perduoti laikinai globai. Teigdama, kad klausimų sulaukianti šimtais, merė surengė antradienį spaudos konferenciją. Tačiau gyvūnų gynėjai išsigandę, nes esą paimti šunys registruojami to paties savininko vardu, o jis jau išparduoda mažus šunelius.

Kaip 15min rašė pirmadienį, aistros Širvintų kaime ir Spadviliškėse Širvintų rajone kunkuliuoja jau kelias dienas. Prie teritorijos Lentpjūvės g. susirinkę savanoriai budėjo kelias paras ir, kaip teigė, stengėsi gelbėti čia laikytus šunis, kurie atrodė ligoti, be maisto ir vandens, nors šeimininkas, ūkininkas Algis Ušackas, ir tikino savo augintiniais besirūpinantis.

Plačiau skaitykite čia: Širvintose esančio gyvūnų veislyno šeimininkas: „Jie įsivaizduoja, kad šuo turi gulėti baltoje patalynėje ir dešrą ėsti, tai to nėra“.

Dar pirmadienį pranešta, kad gyvūnai bus perduoti Širvintų rajono savivaldybės administracijai, kuri pasirašys sutartis su gyvūnų globėjais. Tokiu būdu šunys gaus laikinus namus.

Siekdama atsakyti į visus klausimus, kaip teigė pati, Ž.Pinskuvienė antradienį surengė spaudos konferenciją.

Gyvūnų gynėjai išsigandę

Tačiau antradienį Ukmergės gyvūnų globos namų „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė feisbuke išplatino vaizdo įrašą, kuriame teigia, kad jos vadovaujama ir dar trys gyvūnų globos organizacijos sunerimusios dėl gyvūnų iš Širvintų kaimo.

„Mums buvo pasakyta vakar, kad tie gyvūnai, kuriuos mes perimame, bus čipuojami ir užrašomi mūsų globos organizacijų vardu. Pati sužinojau visiškai neseniai, kad visi mūsų organizacijų perimti gyvūnai yra čipuojami pono daugintojo Ušacko veterinaro vardu. Ir jis gali pareikšti teises į šiuos gyvūnus, kai mes juos pagydysime, reabilituosime ir sutvarkysime“, – kalbėjo I.Germanienė.

Jos teigimu, ūkininko namuose pirmadienį patikrinimo metu trūko kelių dešimčių šunų, esą gauta informacijos, kad keli šunys pastebėti kaimynų teritorijoje. O dabar daroma viskas, kad tie gyvūnai kažkada vėl grįžtų ten pat.

Taip pat internete sklinda pranešimai, kad iš šio veislyno skubiai išparduodami borderkolių veislės šuniukai.

Šunys – vis dar ūkininko

Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė teigė, kad veterinaras įveda lustą ir registruoja sistemoje, o gyvūno savininkas negali būti juridinis asmuo, tik fizinis. Todėl kaip jų savininkas į sistemą suvestas A.Ušackas.

Teismo sprendimo dar nėra, todėl šunų savininkas yra Ušackas, – papildė ir Ž.Pinskuvienė.

„Teismo sprendimo dar nėra, todėl šunų savininkas yra Ušackas“, – papildė ir Ž.Pinskuvienė ir teigė, kad gyvūnų globėjams niekas nesakė, jog jie galės savo vardu registruoti tuos gyvūnus.

Anot administracijos direktorės, už gyvūnų ženklinimą sumokėti turės pats jų savininkas, nebent veterinaras tai darys nemokamai. O už gyvūnų priežiūrą mokės Širvintų rajono savivaldybė – dešimt eurų už parą, yra 37 gyvūnai.

Kiek iš viso teks sumokėti, priklausys nuo to, kiek laiko reikės rūpintis gyvūnais. Jeigu teismas greitai nuspręs dėl gyvūnų tolesnės globos, tada laikas bus trumpesnis.

Ūkininką pažįsta visi

Ž.Pinskuvienė pripažino, kad rajone susiklosčiusi situacija išties nemaloni. „Rajone turbūt nėra žmogaus, kuris nepažinotų šito ūkininko, tačiau niekas negalvojo, kad tokiomis sąlygomis gali būti laikomi gyvūnai“, – kalbėjo Širvintų rajono merė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusios veisyklos Širvintose savininkas A.Ušackas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusios veisyklos Širvintose savininkas A.Ušackas

Merė tikino, kad savivaldybė jokių galių tikrinti panašius ūkius neturinti, tai VMVT pareiga. Ir šios tarnybos kaltė, kad iki šiol situacija nebuvo žinoma ir skriaudžiamais šunimis nebuvo pasirūpinta.

Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė teigė, kad darbas paimant gyvūnus vyko iki trečios valandos nakties.

Merė teigė žinios apie susirinkusius žmones ir vaizdus teritorijoje sulaukė sekmadienį anksti ryte ir pati tuoj pat nuvažiavo į vietą. Įsitikinusi, kad situacija tikrai nėra gera, nes pamatė ir sužalotą šunį, todėl kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Taip pat buvo iškviesta ir policija.

Administracijos direktorė pripažino, kad šunų buvo rasta mažiau, nei manyta, jog ten jų yra. Dar trijų šunų nepavyko pagauti, jie gaudomi antradienį. Ji taip pat patikino, kad gyvūnai bus laikinoje globoje iki teismo, kuris nuspręs tolesnį augintinių likimą.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs policijos atstovas teisinosi, kad iš teritorijos vejami gyvūnų globėjai, savanoriai, žurnalistai todėl, jog būtina palaikyti viešąją tvarką. Jis užtikrino, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose

Vienas iš klausimų buvo ir apie tai, kad prie teritorijų budėję savanoriai paliko krūvas šiukšlių, tačiau merė patikino, kad savanoriai susitvarkė patys, o ir savivaldybė pasirūpino konteineriu, jog žmonės turėtų kur palikti kavos puodelius ir kitas šiukšles. Skųstasi ir tuo, kad ne visi savanoriai turėjo veido apsaugos kaukes, tačiau Ž.Pinskuvienė tą irgi neigė.

„Santykių su Ušacku nėra jokių“

Ž.Pinskuvienės klausta ir apie jos asmeninius santykius su minėtu ūkininku, esą galbūt jis ir jo veikla buvo dangstoma.

Santykių su ūkininku nėra jokių, tik tiek, kad mes jį žinome kaip Širvintų rajono žmogų ir kaip ūkininką. Jeigu kas nors kada nors atras kokius nors ryšius, prašau informuoti.

„Tikrai pagal esamus veiksmus matosi tikriausiai, kad dangstau atvažiavusi su savanoriais ir iškvietusi VMVT, – ironizavo merė. – Santykių su ūkininku nėra jokių, tik tiek, kad mes jį žinome kaip Širvintų rajono žmogų ir kaip ūkininką. Jeigu kas nors kada nors atras kokius nors ryšius, prašau informuoti, nebent kažko nežinau.

Ir dangstyti, net jei būtų artimas ar kažkoks labai mylimas žmogus, matydama tuos vaizdus, kuriuos mačiau ten, – maišuose, maišeliuose, kaulus, kaukoles – su tokiais dalykais, nepykite, taikstytis nelabai įmanoma. Santykių su Ušacku nėra jokių, nei šeimos, nei darbinių. Ir šuns jis man nėra dovanojęs, nes tokių veislių jis neturi.“

Merė pripažino, kad buvusią ūkininko žmoną ji pažįstanti, ši buvo išrinkta Šimtmečio širvintiške, tačiau šeima jau seniai išsiskyrusi ir moteris nebedirba bei nebegyvena Širvintose.

Visi šunys perduoti laikinai globai

„Paskutiniai taškai sudėti. Ką tik pasibaigė susitikimas su šiandien Širvintose dirbusia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) komisija, kuriame dalyvavo ir departamento direktorė Vaida Barkovskienė, ir gyvūnų savininkas. Esminiai dalykai:

  • Visi – tiek šeimininko namuose, tiek teritorijoje Širvintų kaime – esantys šunys perduodami laikinai globai;
  • Surastas savanoris veterinaras, kuris nemokamai sutiko visus gyvūnus suženklinti;
  • Pasirašytos sutartys su globos įstaigomis/asmenimis, turinčiais teisę globoti šunis;
  • VMVT kreipsis į teismą, kuris per 5 darbo dienas priims galutinį sprendimą dėl tolimesnio gyvūnų likimo.

Svarbu paminėti, kad komisija šiandien jau atliko patikrinimą ir kitoje šunų veislyno teritorijoje, galimai susijusioje su šia situacija. Pažeidimų nustatyta nebuvo“, – pirmadienio vakarą feisbuke rašė merė.

Ž.Pinskuvienės teigimu, VMVT ir Širvintų rajono savivaldybės atstovai aplankė net keturias vietas Širvintų rajone, kur buvo atliekami patikrinimai. Ji taip pat ragino gyvūnų teisių gynėjus išvažiuoti iš Širvintų kaimo, pailsėti, nes jų dėka svarbus darbas jau atliktas.

Pastarosiomis dienomis pranešimų apie galimai nelegalius veislynus, kur gyvūnai laikomi siaubingomis sąlygomis, itin padaugėjo. Pirmadienį savanoriai budėjo ir Kėdainiuose.

Lietuvos policija antradienį per pietus pranešė, kad nuo rugsėjo 5 d. dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai Alytaus, Marijampolės, Tauragės, Širvintų ir Kretingos rajonuose.

VIDEO: Aplink nelegalaus veislyno teritoriją Kėdainių rajone aptikti išbadėję šunys, teritorijoje mėtosi kaulai
VIDEO: Į nelegalų veislyną Kėdainių rajone atvyko nepriklausomi veterinarai: sprendžiama, ar šunys bus paimti iš šeimininko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius