-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 23

Žadamo ekonomikos atšilimo daugelis žmonių dar nepajus

Vis daugiau ekspertų žada, kad šiais metais baigsis ekonomikos nuosmukis. Tiesa, tai bus labiau kalendorinis, o ne tikras ūkio pavasaris – su vidaus vartojimu susiję verslai dar kapanosis per pusnynus.
Darbas
Nuosmukis / Photos.com
Temos: 2 Recesija Ekonomika

Didžiausias mažmeninės prekybos tinklas „Maxima“ spėja, kad apyvarta šiemet sumažės apie 9 proc. Mažėjant žmonių perkamajai galiai, verslininkai šių metų pradžioje uždarė dar dvi „Maximos“ parduotuves Vilniuje ir Klaipėdoje. Pernai uždaryta 15 parduotuvių, rašo „Lietuvos rytas“.

„Visus praėjusius metus vykęs smarkus apyvartos kritimas gruodžio mėnesį stabilizavosi, o šių metų sausį žmonės išleido tiek pat pinigų, kiek ir praėjusį rudenį“, – sakė „Maximos LT“ vadovas Gintaras Jasinskas.

„Žmonės rečiau lepinasi – atsisako desertų, prabangių sūrių, šviežių daržovių, žuvų. Jie parduotuvėse renkasi kasdienius ne pačius pigiausius ir prasčiausius produktus, kuriems taikomos nuolaidos“, – sakė G.Jasinskas.

Jis prognozuoja, kad prekybininkai ir gamintojai, norėdami įtikti pirkėjams, šiais metais ir toliau turės skelbti akcijas bei nuolaidas. Pernai „Maximos“ vidutinis pirkinių krepšelis sumažėjo penktadaliu.

„Iki“ komercijos direktorė Eglė Ortiz pastebi, kad šiemet gerokai padidėjo vaisių ir daržovių paklausa. Skaičiuojant vienetais, dabar jų nuperkama apie 40 proc. daugiau nei prieš metus. Vis dėlto maža kaina ir toliau turėtų išlikti pagrindinis kriterijus renkantis prekes, o akcijų populiarumas nemažės. Dabar kas antras „Iki“ pirkėjas į krepšelį įsimeta bent vieną laikinai atpigintą prekę.

Didžiausi buities, vaizdo ir garso technikos pardavėjai „Topo centras“ ir „Elektromarkt“ prognozuoja, jog šiemet jų prekių rinka smuks dar 10–15 procentų.

„Sunkmečiu žmonės pirko tik tą techniką, kurios būtinai reikėjo“, – sakė „Topo centro“ valdybos pirmininkas Aurelijus Rusteika.  Pasibaigus nekilnojamojo turto bumui, labai sumažėjo stambios buitinės technikos – šaldytuvų, viryklių, skalbiamųjų mašinų – paklausa. Mažiau smuko televizorių paklausa.

Spėjama, jog šiais metais toliau mažės stambios buitinės technikos paklausa. Gal kiek daugiau bus parduota kompiuterių, televizorių.

Didžiausią drabužių parduotuvių tinklą Baltijos šalyse valdanti bendrovė „Apranga“ šiemet prognozuoja dešimtadaliu mažesnę apyvartą. Šiemet ketinama uždaryti dar tris parduotuves Kaune, Vilniuje ir Rygoje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius