-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 10

Žagarėje savo šaknų ieško žydai

Lietuvos kultūros sostinėje Žagarėje vyksta Žydų kultūros dienos. Iš viso pasaulio suvažiavę iš Žagarės kilę žydai ar jų vaikai lankė žydų architektūros paveldo objektus, klausėsi koncertų, žiūrėjo filmus.
Dovydo žvaigždė
Dovydo žvaigždė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Žagarė Judaizmas

Pirmosios žydų bendruomenės Žagarėje įsikūrė 18 a. pradžioje, miestelyje daugiausiai ir gyveno žydų amatininkai bei prekybininkai .Daug žydų Antrojo pasaulinio karo metais buvo sušaudyti Žagarės parke. Paskutinis Žagarės gyventojas žydas mirė prieš keletą metų.

„Žagarė – mano vaikystė, jaunystė, buvo tokių liūdnų puslapių ,kai aš sužinojau, kad čia nužudyta mano močiutė, mano dvi tetos ir dėdė, kurie buvo atvežti iš Tryškių ir sušaudyti“, – pasakojo buvusi žagarietė Leonora Vasiliauskienė.

„Mano senelis gimė Žagarėje. 1901 metais jis išvyko, nes nenorėjo būti pašauktas 25-eriems metams į carinę kariuomenę, nes žydai paprastai buvo siunčiami į priešakines linijas. Seneliui tai reiškė mirties nuosprendį. Vėliau mes gyvenome Amerikoje. Žagarėje lankausi jau trečią kartą“, – sakė miestų planavimo specialistas iš JAV Cliffas Marksas.

Trijų dienų renginio programoje – ir konferencija, ir kino filmų bei knygų pristatymai, parodos, koncertai, tarp šių ir 70-metį švenčiančio Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Anatolijaus Šenderovo kūrybos koncertas „Giesmė ir šokis“.

Žydų kultūros dienų dalyviams pristatytas Rodo Freedmano filmas „Dėdė Chackelis“ apie buvusį žagarietį Lemcheną, visą dieną rodomi Sauliaus Beržinio, Lilijos Kopač, Leonoros Vasiliauskienės ir Danutės Selčinskajos filmai apie žydų istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius