Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 20

Žaibavimai, perkūnijos ir liūtys jau atnešė 350 tūkst. litų nuostolių

Audringi ir tropikų klimatą primenantys orai gyventojų ir verslo turtui per dvi naktis atnešė žalos už 350 tūkstančių litų, skaičiuoja didžiausia šalies ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“. Bendrovės skambučių centras jau sulaukė beveik 100 pranešimų apie šios nakties ir savaitgalio audros, žaibavimo, smarkaus lietaus sukeltus nuostolius. Žalų ekspertai prognozuoja, kad permainingi orai šį vakarą ir naktį sukels dar didesnius nuostolius.
Audros nuverstas medis
Audros nuverstas medis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vidutinis nuostolis dėl stiprios liūties su žaibais, kruša ir smarkiu vėju šią ir praėjusią naktį siekia 1000 litų.

„Vidutinis nuostolis dėl stiprios liūties su žaibais, kruša ir smarkiu vėju šią ir praėjusią naktį siekia 1000 litų. Daugiausia pranešimų sulaukiame dėl žaibavimo metu sugadintos elektros įrangos bei įvairių elektros prietaisų, instaliacijos gedimų. Kiek didesnės žalos – kai kurioms atlyginti rezervavome po 5000 ir daugiau litų – yra dėl apgadintų stogo konstrukcijų, nuplėštos stogo dangos, nugriautų kaminų“, – sakė „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis. 

Pasak jo, pranešimai apie patirtus nuostolius keliauja iš visos Lietuvos, kiek daugiau jų kol kas užregistruota Šiaulių apskrityje. Didžiausia registruota žala, kurios nuostolis gali siekti 200 tūkstančių litų – nuo žaibo įtrenkimo sudegęs pastatas ir įranga. 

Anot A.Juodeikio, žaibai ir elektros įtampų svyravimai bei viršįtampiai dažniausiai sugadina gyventojų elektroninę techniką: perdega kompiuteriai, televizoriai, sugenda šaldytuvai, skalbimo mašinos, viryklės ir orkaitės, perdega automatinių vartų sistemos, garažų automatika.

Anot A.Juodeikio, žaibai ir elektros įtampų svyravimai bei viršįtampiai dažniausiai sugadina gyventojų elektroninę techniką: perdega kompiuteriai, televizoriai, sugenda šaldytuvai, skalbimo mašinos, viryklės ir orkaitės, perdega automatinių vartų sistemos, garažų automatika. Pasitaiko atvejų, kai nukenčia ir šildymo katilai, vandens valymo įranga, sugenda apsaugos signalizacija ir panašiai.

Prasidėjus perkūnijai ekspertai pataria gyventojams atjungti elektros prietaisus, ne tik juos išjungiant, bet ir ištraukiant jų kištukus iš elektros lizdų. „Be abejo, reikėtų uždaryti langus, netgi dūmtraukio sklendę, jeigu ji yra“, – sako A.Juodeikis.

Jeigu greta namo yra aukštesnių pastatų ar medžių, elektros oro linija, yra didesnė tikimybė, kad žaibas trenks ne į namą, tačiau praktikoje yra buvę visokių atvejų. Jeigu kilo įtarimų, kad žaibas trenkė į namą, derėtų apžiūrėti vietą, kur galėjo trenkti, elektros skydinę, ir, pastebėjus pavojų, pranešti pagalbos tarnyboms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius