-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 21

Žaibiški ulonų kirčiai besiruošiant tarptautiniam budėjimui

Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono II motorizuotosios pėstininkų kuopos kariai ruošiasi budėti Europos Sąjungos kovinėje grupėje šių metų antrajame pusmetyje. Sausio 18–20 d. kuopos kariai dalyvavo skyrių vertinamosiose lauko taktinėse pratybose „Vanago kirtis“, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
„Vanago kirtis“
„Vanago kirtis“ / Vyr. srž. Romo Albaičio nuotr.

Birutės ulonų bataliono karių kuopa budės Jungtinės Karalystės vadovaujamoje ES kovinėje grupėje kartu su kariais iš Airijos, Latvijos, Suomijos ir Švedijos.  ES junginio pagrindą sudarys keturios manevrinės pėstininkų kuopos –  dvi britų ir po vieną iš Lietuvos ir Latvijos.

Lietuvos pajėgų indėlis į ES kovinę grupę yra antras pagal dydį po junginiui vadovaujančios Jungtinės Karalystės. Šiam ES junginiui Lietuva skiria Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono (Alytus) karių kuopą ir nacionalinį paramos elementą.

Ulonų bataliono skyrių vertinamosios pratybos vyko Alytaus mieste ir rajone, o ir jų pavadinimas, kaip sako kariai,  pasirinktas neatsitiktinai.

Anot jų, neoficialus  Birutės ulonų bataliono II motorizuotosios pėstininkų kuopos ženklas vanagas – sumanus, drąsus, tyliai ir žaibiškai kertantis medžiotojas. Šias ir daugelį kitų savybių  kariai ir demonstravo vertinimo metu.

Skyrių vykdytų užduotys buvo orientuotas į pasiruošimą budėjimui  ES kovinėje grupėje.  Siekiant pratybas maksimaliai priartinti prie realybės, visos užduotys ir veiksmai buvo vykdomi civilinėje aplinkoje, šalia „verdant“ įprastiniam miestelėnų gyvenimui. Su tokia realybe ir tektų susidurti kariams, budėjimo metu aktyvavus kovinę grupę.

Trys intensyvių veiksmų paros

Trys intensyvių veiksmų paros, kurių metu netrūko sunkumų ir iššūkių, pareikalavo iš karių psichologinės ir fizinės ištvermės. Užduotys sekė viena kitą. Skyriai paeiliui atlikinėjo svarbių asmenų palydą, įrenginėjo kontrolės postus Alytaus miesto gatvėse, vykdė priešiškų grupių blokavimą ir neutralizavimą apgyvendintose vietovėse.

Rimtu iššūkiu tapo patruliavimas itin tankiai užstatytoje vietovėje – kolektyviniuose soduose. Siauri keliukai, tvoromis apribotos erdvės, pakelėje aptikti improvizuoti sprogstamieji užtaisai  ir paraleliai vykstantys apšaudymai vertė karius ir jų vadus vėl ir vėl pergalvoti savo veiksmus, priimti naujus sprendimus, kad  būtų įvykdytos iškeltos užduotys.

Nors pratybos vyko gana įtemptu grafiku, ulonai pertraukų tarp užduočių metu surengė keletą technikos ir ginkluotės parodų pratybų vietose. Tai buvo puiki galimybė pabendrauti su miestelių ir kaimų bendruomenėmis, paraginti jaunimą ateitį susieti su Lietuvos kariuomene ir pasisemti gerų emocijų, bendraujant su patriotiškai nusiteikusia visuomene.

Vyr. srž. Romo Albaičio nuotr./„Vanago kirtis“
Vyr. srž. Romo Albaičio nuotr./„Vanago kirtis“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius