Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07 /13:16

„Žalgirio“ arenos baseinas ir SPA zona atidaryti plaukimo be taisyklių rekordu: jo siekė ir D.Rapšys

Trečiadienį Nemuno saloje Kaune oficialiai atidarytas „Žalgirio“ arenos Vandens sporto centras su Tarptautinės plaukimo federacijos reikalavimus atitinkančiu olimpiniu baseinu bei SPA zona. Viena iš sūkurinių vonių įrengta po atviru dangumi su vaizdu į Nemuną. Čia veiks ir „Žalgirio“ plaukimo akademija, restoranai bei kavinės. Oficialaus atidarymo metu siekta plaukimo be taisyklių rekordo.
„Žalgirio“ baseino atidarymas
„Žalgirio“ baseino atidarymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nemuno saloje plaukimo profesionalų ir mėgėjų laukia 50 metrų olimpinis baseinas (talpinantis 2750 kub. m vandens) su 10 takelių ir papildomu 25 metrų baseinu su dviem 90 cm gylio takeliais vaikų mokymui plaukti.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Žalgirio“ arenos baseinas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Žalgirio“ arenos baseinas

Prie olimpinio baseino yra įrengtos tribūnos žiūrovams, kuriose varžybas galės stebėti 528 žiūrovai.

Greta – pramoginis baseinas vaikams bei suaugusiems, kelios masažinės, sūkurinės vonios, relaksaciniai kambariai.

Poilsinėje erdvėje komfortiškai telpa apie 700 lankytojų.

Komplekse paruoštos ir 2 tūkst. kv. metrų patalpos sporto klubo veiklai iki 200 žmonių.

Žvelgiant iš Karaliaus Mindaugo prospekto statinys beveik nepastebimas – vasarą ant stogo sužaliavus vejai baseinas tarsi susilies su aplinka. Į naująjį vandens sporto centrą galima patekti tiesiai iš „Žalgirio“ arenos – jis sujungtas tuneliu.

Vandens sporto centras duris lankytojams atveria trečiadienį nuo 14 valandos, tačiau iki tol baseine virė kovos be taisyklių.

D.Rapšys netapo rekordininku

Pirmieji olimpinį baseino plaukimo takelį išbandė Lietuvos plaukimo rinktinės nariai. Žinomų plaukikų laukė nestandartinė ir niekur nefiksuota plaukimo be taisyklių rungtis – kuo greičiau įveikti 100 metrų atstumą.

Plaukikai galėjo rinktis bet kokį plaukimo stilių, naudotis įvairiomis pagalbos priemonėmis, pavyzdžiui, irklentėmis, plaukmenimis, nanotechnologijomis, mažinančiomis vandens pasipriešinimą, ar uždraustais plaukimo kostiumais. Nebuvo galima naudoti tik benzininių motorinių priemonių ir kito žmogaus pagalbos, o bent pusę nuotolio buvo privaloma išbūti vandens paviršiuje.

Bandyti pasiekti plaukimo be jokių taisyklių rekordą kartu su profesionaliais plaukikais galėjo ir iš anksto užsiregistravę, atrinkti plaukimo entuziastai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Danas Rapšys
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Danas Rapšys

Rungtyje dalyvavo ir pasaulio plaukimo čempionato aukso medalininkas Danas Rapšys, neseniai bronzos medalį Europos čempionate iškovojęs Andrius Šidlauskas, Erikas Grigaitis bei kt.

Tačiau rekordininku tapo Ignas Reinsonas, 100 metrų įveikęs per 42,89 sek.

„Sportuoti pradėjau visai neseniai, tad buvo pakankamai sunku plaukti tą 100 metrų. Bet kovos be taisyklių padėjo įveikti greičiau, pranėriau 15 metrų ribą“, – teigė I.Reinsonas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Reinsonas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Reinsonas

D.Rapšys plaukime liko trečias su 46,61 sek. rezultatu.

Rekordą pasiekusiam plaukikui atiteko solidus prizas – metinis „Žalgirio“ arenos baseino abonementas.

„Ateityje šią tradiciją tęsime ir galbūt net patentuosime kaip savo kūrinį“, – apie plaukimo be taisyklių idėją kalbėjo baseino vadovas Emilis Vaitkaitis.

Meras: kito tokio Lietuvoje nėra

„Vandens sporto centras Nemuno saloje – ypatingas objektas – savo dydžiu, architektūriniais sprendimais ir techniniais parametrais. Kito tokio Lietuvoje nėra. Todėl norisi, kad ir paslaugos čia būtų aukščiausio lygio. Tegul tai užtikrins konkursą laimėję nuomininkai, o miestas toliau laikosi savo plano ir ruošiasi pradėti dar dviejų baseinų statybas – Šilainiuose bei Panemunėje. Šilainiuose, pagal gyventojų skaičių, verkiant reikia baseino. Mano mama sakydavo, kad jo trūksta. O Panemunė labai stipriai plečiasi“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tardamas sveikinimo žodį, jis prisiminė, kaip anksčiau įvažiuodamas į Kauną nuo Vilniaus pusės, pasukdamas į Taikos prospektą, stebėdavosi, koks miestas yra apleistas bei nušiuręs. Dabar jis šiuo maršrutu važiuoja ir grožisi, kaip keičiasi Kaunas.

„Kaunas pasikeitė neatpažįstamai ir tą pripažįsta ne tik kauniečiai, bet ir vilniečiai, kuriuos kažkada vadindavome portugalais. Bet iš tiesų vilniečiai yra liuks žmonės, kurie dažnai atvažiuoja į Kauną vien alaus bokalo išgerti ir pasigrožėti“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Meras tikisi po kelių savaičių pakviesti visus ir į S.Dariaus bei S.Girėno stadiono atidarymą.

Net 11 pirčių

Įsigiję vienkartinį bilietą baseino lankytojai gali išbandyti net 11 pirčių, sūkurines ir masažines vonias, įskaitant ir sūkurinę vonią lauke, muzikinį baseiną, o mažieji baseino lankytojai gali pramogauti tik jiems sukurtoje erdvėje.

Atidarymo proga rugsėjo 8–11 dienomis visiems visos kainos vienkartiniams bilietams taikoma 25 proc. nuolaida.

„Žalgirio“ arenos baseine lankytojų taip pat laukia grupinės treniruotės vandenyje, o norintieji baseino teikiamais malonumais mėgautis su kompanija, turės galimybę erdves išsinuomoti privatiems renginiams.

Daugiafunkcinį vandens sporto centrą Kauno miesto savivaldybė dvejiems metams išnuomojo bendrovei „Kauno arena“, kuri valdo ir šalia veikiančią „Žalgirio“ areną bei greta „Girstučio“ komplekso pastatytus Kauno ledo rūmus.

Įmonė už baseino nuomą kiekvieną mėnesį savivaldybei mokės per 20 tūkst. eurų.

„Iš visuomenės susidomėjimo jautėme, koks tai svarbus objektas. Jis reikalingas tiek profesionaliems sportininkams, tiek norintiems išmokti plaukti, tiek visiems lankytojams. Mūsų tikslas yra ne būti paslaugos tiekėju, o ugdyti, burti bendruomenę, todėl didelis dėmesys bus skiriamas ne tik profesionalams, bet ir šeimoms ar mėgėjams. Veiklų spektras bus tikrai platus – baseine lauksime visų: nuo kūdikių iki senjorų“, – sakė „Žalgirio“ arenos direktorius Paulius Motiejūnas.

VIDEO: „Žalgirio“ arenos baseinas iš paukščio skrydžio

Pasak jo, tai – naujas šansas išugdyti naujas meilutytes, nes sportas visuomet prasideda nuo infrastruktūros.

Baseinas, P.Motiejūno teigimu, užima tik trečdalį komplekso, du trečdaliai – SPA zona. Jis tikisi, kad nebereiks kauniečiams vykti į Druskininkus ar Birštoną – Kaunas turės savo kurortą.

„Lietuva nėra mūsų tikslas, norisi daryti europinio lygio renginius“, – žadėjo P.Motiejūnas.

Jau anksčiau teigta, kad baseine bus galima rengti Lietuvos ir Baltijos šalių plaukimo čempionatus, o jei prireiks vykdyti aukštesnio tarptautinio lygio varžybas, jis tarnaus kaip apšilimo ir treniruočių bazė. Pagrindinis (surenkamas) baseinas, kuris, tikėtina, būtų nuomojamas, tokiais atvejais iškiltų tuneliu sujungtoje „Žalgirio“ arenoje.

Kainos šiame vandens sporto centre, lyginant su kitais baseinais, anot jo, nesikandžioja: vienkartinis apsilankymas kainuoja apie 13 eurų, metinis abonementas – apie 700 eurų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas

Plaukimo treniruotės ir metinės narystės

Nemuno saloje įsikūrusiame komplekse taip pat veikia ir „Žalgirio“ plaukimo akademija, kuri įvairaus amžiaus grupėms siūlo du–tris kartus per savaitę vyksiančius plaukimo mokymus, kuriuos veda 12 patyrusių ir kompetentingų plaukimo trenerių. Vienas jų – Lietuvos rinktinės narys bei Lietuvos plaukimo rekordininkas Tadas Duškinas.

Norintys sutaupyti ir neribotai lankytis komplekse, mėgautis SPA zona, prisijungti prie grupinių treniruočių ar net atsivesti draugą, gali įsigyti metines narystes.

Į „Žalgirio“ arenos baseiną atvyksiantys savo automobiliais gali pasinaudoti „Žalgirio“ arenos stovėjimo aikštelėmis – su „ADC parking“ programėle stovėjimo vieta 3 valandas galima naudotis nemokamai.

18,6 tūkst. kvadratinių metrų ploto vandens centro statyba atsiėjo 27,5 mln. eurų. Anot V.Matijošaičio, iš Vyriausybės tam negautas nė vienas centas, tad tai yra išskirtinai tik savivaldybės projektas.

Statybos truko mažiau nei dvejus metus. Rangos darbus atliko bendrovė „Conresta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius