-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 12

„Žaliųjų“ atstovas: viena iš problemų uždarant IAE – žmonėms nesakoma tiesa

Vilniuje pirmadienį įvykusiame seminare, skirtame Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo problemoms, kalbėta, jog viena iš jų – politikai žmonėms nepasako visos tiesos.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Politikai visur yra vienodi. Praėjusios savaitės įvykiai parodė, kad visuomenei nepaaiškinama, dėl ko atsistatydina žmonės. Osvaldas Čiukšys (buvęs elektrinės direktorius – aut.) vienu metu buvo vadinamas geriausiu vadovu IAE, o po kurio laiko viskas pasikeitė. Kai nėra žinoma, dėl ko stumdomos kėdės, yra tikimybė, kad mums meluojama“, – sakė Lietuvos žaliųjų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Saulius Lapienis.

Seminaro dalyviai sutiko, kad verta būtų inicijuoti tarybą, kurią sudarytų visos suinteresuotos pusės – tiek politikai, tiek visuomenės atstovai.

S.Lapienio įsitikinimu, Ekonomikos ministeriją ir IAE vadovybę reikėtų paraginti nuo kitų metų reguliariai kiekvieną mėnesį skelbti, kas padaryta uždarant IAE.

„Juk tam naudojami mūsų, Europos Sąjungos pinigai. Jau dabar aišku, kad pastarųjų neužteks, gausime tik pusę reikalingos sumos. Jeigu visuomenė būtų informuojama apie atliktus darbus, tada mes suprastume, kad su mumis elgiamasi ne kaip su gyvuliais“, – pabrėžė jis.

S.Lapienio teigimu, uždarant atomines elektrines su iššūkiais susiduriama visame pasaulyje, o sunkiausia yra atsikratyti radioaktyvių atliekų. Jis pabrėžė, kad IAE šiuo metu yra didžiausia pasaulyje uždaroma atominė elektrinė.

Kalbėdamas apie uždaromų elektrinių keliamas grėsmes, S.Lapienis teigė, kad kartais radiacija sklinda plačiau, nei manyta. „Naujausi tyrimai atskleidė, kad visai netikėtai gali padidėti saugotino betono kiekiai. Buvo pamatuotas vienos elektrinės betono radioaktyvumas, ir paaiškėjo, kad radiacija skverbiasi į betoną giliau, nei manyta“, – pasakojo jis.

S.Lapienio teigimu, grėsmę gali kelti ir iš elektrinės pavogtos medžiagos, pavyzdžiui, metalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius