-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 22

Zarasų rajono meras Arnoldas Abramavičius: susitarimų su pedagogų profsąjunga vykdymas priklausys nuo teismo sprendimo

Praėjusį sekmadienį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Zarasų rajono susivienijimas pagrasino atnaujinti rugsėjį keliose rajono mokyklose vykusį streiką, kadangi, anot susivienijimo, savivaldybė nevykdo rugsėjo pabaigoje pasiekto susitarimo su streikavusiais pedagogais.
Mitingo akimirka
Mitingo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jame savivaldybė teigė neprieštaraujanti, kad mokyklų direktoriai streikavusiems už jų nedirbtas dienas išmokėtų 50 proc. darbo užmokesčio. Tačiau, pasak profsąjungos, mokyklų direktoriai šio susitarimo nevykdo ir kreipiasi į teismą dėl streiko teisėtumo.

Zarasų rajono apylinkės teismo teisėjas Vladimiras Kurasovas BNS patvirtino, kad teismas trečiadienį imsis mokyklų direktorių prašymo išsiaiškinti, ar streikas buvo teisėtas: „Taip, yra tokia byla – direktoriai padavė (į teismą – BNS) profsąjungas“.

Rajono meras Arnoldas Abramavičius savo ruožtu teigia, kad susitarimų su pedagogų profsąjunga vykdymas priklausys nuo teismo sprendimo šioje byloje.

„Tam, kad juos vykdytų pagal įstatymą, nes tai yra mokinio krepšelio lėšos, tai mes turime įsitikinti dėl streiko teisėtumo. Mokyklų direktoriai yra pateikę teismui ieškinius, kad pripažintų ar nepripažintų streiką teisėtu. Jei streikas teismo bus pripažintas teisėtu, be abejo, 50 proc. bus išmokėta, o jeigu streikas bus pripažintas neteisėtu, be abejo, nebus išmokėta“, – BNS pirmadienį sakė meras.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Zarasų rajono susivienijimo pirmininkas Andrius Navickas teigė besitikintis, kad su mokyklų direktoriais pavyks susitarti taikiai: „Teismą galima pabaigti ir taikos sutartimi – galima susitarti, kad 50 proc. būtų kompensuotas darbo užmokestis, o mes nutrauktume visus streikus“.

Tačiau, pasak A.Navicko, jei taikiai susitarti nepavyks, trečiadienį planuojama streiką atnaujinti.

„Jei taikiai nesusitarsime, atnaujinsime streiką – nematome kitos išeities“, – teigė jis.

Meras A.Abramavičius negalėjo pasakyti, ar savivaldybė imsis kokių nors priemonių, kad vėl nebūtų sutrikdytas vaikų ugdymo procesas, kaip atsitiko rugsėjį.

„Negaliu dabar komentuoti – jei streikas bus atnaujintas, turbūt jis bus. Šiuo atveju viskas yra teismo rankose“, – teigė meras.

Rugsėjo pabaigoje šešiose Zarasų rajono mokyklose dėl kai kurių pedagogų streiko apie dvi savaites daliai mokinių nevyko pamokos.

Pasak profsąjungos, pagrindinė streiką išprovokavusi priežastis – stringantis dialogas su savivaldybe švietimo klausimais. Zarasų pedagogai prieštaravo ketinimams privatizuoti mokyklų valgyklas, mokyklinių autobusų pardavimui. Mokytojus streikuoti paskatino ir techninių darbuotojų atleidimas, pasak A.Navicko, „meno, sporto mokyklų žlugdymas“, finansavimo trūkumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius