Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 28

Žemaitijos meškino laukia įkurtuvės

Šią vasarą Žemaitijos simboliu vadinamas meškinas Timofėjus švęs įkurtuves. Iš ankšto narvo gauruotasis milžinas išsikraustys į naują medinę trobelę, jam rengiamas ir erdvus kiemas su tvenkiniu.
Meškinui Timofėjui tenka glaustis ankštame narve.
Meškinui Timofėjui tenka glaustis ankštame narve. / A.Kripaitės nuotr.
Temos: 1 Meška
A.Kripaitės nuotr./Lapė
A.Kripaitės nuotr./Lapė

„Darbai jau gerokai pasistūmėjo, tvenkinukas jau iškastas, pamatai sudėti“, – sakė Telšių miškų urėdijos rekreacijos centro „Žvėrinčius“ eigulys Petras Dabrišius.

Iš Rudaminos paukštyno į Žemaitiją atvežtas meškinas Lietuvoje jau gyvena keliolika metų. Ankštame narve jis kurį laiką glaudėsi su patele Laimute. „Šioji buvo tikra senmergė. Manėme, kad pavyks turėti ir meškiukų, bet nieko nepavyko“, – apgailestavo eigulys. Vėliau Laima buvo perduota vienam verslininkui ir išsikraustė į pajūrį. Dabar Timofėjui dairomasi kitos pačios. Viena kandidatė jau nužiūrėta. Meškutė į Žemaitiją bus viliojama iš vienos kavinės ties Kryžkalniu.

Timofėjaus įkurtuves ketinama švęsti dar šią vasarą, ta proga ketinama iškelti ir Žemaitijos vėliavą virš jo trobelės. Naująjį namą renčia urėdijos darbuotojai, dalį finansavimo skyrė rėmėjai. Skaičiuojama, kad daugiausia kainuos metalas tvorai – apie 20 tūkst. litų.

Šioji buvo tikra senmergė. Manėme, kad pavyks turėti ir meškiukų, bet nieko nepavyko.

„Padarysime trobelėje specialų langelį, kad lankytojai galėtų jį pamatyti net ir tuomet, kai jis bus giliai įmigęs“, – sakė P.Dabrišius. Komfortą meškinas pajus iš karto – jo narvas iki šiol siekė tik keliolika kvadratinių metrų. Dabar jo valdos sieks apie 15 arų.

„Žvėrinčius“ savo lankytojams turi ir daugiau naujienų – šernė Jadzė atsivedė pulką jauniklių, galima apžiūrėti ir šeškų mažylius, jei pasiseks, iš apžvalgos namelio galima išvysti vilkę su mažyliais.

Paauginti šerniukai bus parduoti žmonėms. Anot P.Dabrišiaus, norinčiųjų įsigyti šerniuką ir jį išauginti savo ūkyje – netrūksta. Žmones žavi tai, kad jiems nereikia ypatingos priežiūros.
Vilkės, savo mažylius slepiančios nuo svetimų, atžalos iškeliaus į Švediją.

Patys „Žvėrinčiaus“ darbuotojai dairosi galimybės įsigyti porą didžiajam apuokui, iki šiolei gyvenančiam vienumoje.

Į laisvę ketinama paleisti ir „Žvėrinčiuje“ išaugintas lūšis, šitaip bus platinama šių nykstančių gyvūnų populiacija. Dauguma pirmą kartą rekreacijos centre apsilankiusių žmonių baiminasi eiti prie lūšių, galvodami, kad šios – itin pavojingos. „Sakoma, kad ir velnias baisus, bet juk niekas jo nematė. Matytų – gal ir draugas būtų“, - sakė P.Dabrišius.
Dažniausiai į gamtos užuovėją Telšių rajone traukiama šeimomis, nes čia pramogų randa ir mažieji, ir jų tėvai.

„Atvažiuoja pas mus miesto žmonės ir jiems nieko nereikia – tik tų ožkelių. Juk svarbu ne tai, kiek gyvūnų laikome, bet pati aplinka“, – sakė eigulys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius