-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 10

Žemdirbiai laukia tiesioginių išmokų

Kyla ūkininkų aistros dėl tiesioginių išmokų. Žemdirbius šiemet nuo sausio prispaudė nauji mokesčiai, jų pinigų laukia bankai už paimtus kreditus – vėluoti niekas neleidžia. O valstybės išmokų tenka laukti.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Žemės ūkis

Žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos pastaruoju metu itin smuko, perdirbėjai su ūkininkais laiku neatsiskaito už parduotą produkciją. Už šių metų sausį ūkininkams jau reikėjo mokėti pelno, socialinio draudimo, sveikatos, o tiems, kurie samdo darbuotojus, ir gyventojų pajamų mokesčius.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius LŽ sakė, jog ministerija padarys viską, kad išmokas ūkininkai gautų laiku.

2008 metais paraiškas tiesioginėms išmokoms gauti pateikė 183 tūkst. Lietuvos žemdirbių. Kada ir kokia tvarka jos bus išmokėtos?

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius LŽ sakė, jog ministerija padarys viską, kad išmokas ūkininkai gautų laiku. Tikimasi, kad su visais pareiškėjais, kurie deklaravo pasėlius, bus atsiskaityta per šių metų pirmąjį ketvirtį.

Pinigų dabar labai reikia visiems ūkininkams, tačiau tiesioginių išmokų mokėjimo prioritetai turėtų būti teikiami nuo sausros nukentėjusiems žemdirbiams bei dalyvaujantiesiems ES investiciniuose projektuose.

Parama pirmumo tvarka buvo išmokėta pareiškėjams, pateikusiems paraiškas tuose rajonuose, kurie labiausiai nukentėjo nuo nepalankių meteorologinių sąlygų: Klaipėdos, Jurbarko, Telšių, Šilalės, Kėdainių, Panevėžio, Biržų, Akmenės, Pasvalio, Skuodo, Tauragės, Šilutės, Pagėgių, Kretingos.

Taip pat pirmumo tvarka tiesiogines išmokas gaus tie pareiškėjai, kurie anksčiausiai pateikė paraiškas paramai gauti bei savo paraiškose deklaravo grūdines kultūras ir turėjo Ūkinių gyvūnų registre registruotų sąlyginių gyvulių vienetų. Ir, savaime suprantama, pirmiausia išmokas gaus tie pareiškėjai, kurių paraiškose nebus nustatyta klaidų ar kitokių neatitikimų.

Pasak Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Tiesioginės paramos skyriaus Metodikų rengimo ir ataskaitų poskyrio vedėjos Astos Petrauskaitės, tiesioginės išmokos už deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus mokamos kasmet nuo gruodžio 1 dienos iki kitų metų birželio 30 dienos. Tai nustatyta Europos Tarybos reglamente. Tiesioginių išmokų dydžiai bei mokėjimo terminai yra kasmet nustatomi atskiru Lietuvos žemės ūkio ministro įsakymu.

Už pasėlius šiemet reikės išmokėti 830 mln. litų. Šiuo metu iš 183 tūkst. pateiktų paraiškų 66 tūkst. jau yra patvirtinta mokėjimui – tai 37 proc. visų pernai pateiktų deklaracijų. Šiems pareiškėjams yra patvirtinta 334 mln. litų tiesioginių išmokų suma. Iš jų per 264 mln. litų jau pasiekė pareiškėjų banko sąskaitas.

Tiesioginės paramos už 2008 metais deklaruotus plotus mokėjimo terminai buvusios žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės įsakymu lapkritį patikslinti – išmokos pagrindinė dalis pareiškėjams mokama nuo 2008 metų gruodžio 1 dienos iki šių metų balandžio 30 dienos.

Pagal žemės ūkio ministro K.Starkevičiaus įsakymą, papildomoji išmokos dalis mokama nuo 2009 metų sausio 20 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius