Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 18

Žemės ūkio ministerijos darbuotojai sukilo prieš planus keltis į Kauną

Antradienį prisiekęs naujasis žemės ūkio ministras Giedrius Surplys vienu iš savo darbų įvardijo ministerijos perkėlimą į Kauną, tačiau šis planas ne juokais išgąsdino Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) kolektyvą. Darbuotojų profsąjunga net ėmė rinkti parašus, kad jokio perkėlimo nebūtų. Ministras G.Surplys žada kalbėtis su pavaldiniais.
Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Ir iš tikrųjų manau, kad mes kelsimės į Kauną ir kelsimės gana greitai. Maža to, manau, kad tai turėtų padaryti ir visos ministerijai pavaldžios tarnybos – Nacionalinė mokėjimo agentūra, Nacionalinė žemės tarnyba, Agrarinės ekonomikos institutas. Visos, kurios šiuo metu yra Vilniuje, dažnai Senamiestyje“, – praėjusį penktadienį portalui Delfi.lt sakė tuomet dar nepaskirtas G.Surplys.

Šis sumanymas toli gražu nėra naujas, o Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis BNS sakė, kad galimybė šiai ministerijai išsikelti į Kauną svarstoma, o planai dėl ministerijų kėlimo paaiškės rudenį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Surplys

ŽŪM naujo vadovo planai sukėlė nemažai aistrų pačioje ministerijoje, kurios darbuotojai ir taip gerokai suerzinti vykstančios pertvarkos, kurios metu darbo neteks per keturias dešimtis žmonių.

Darbuotojų profesinė sąjunga šią savaitę parengė raštą, kuriame pareiškė prieštaraujanti tokiam sprendimui, kuris, anot darbuotojų, netikslingas, neracionalus, ekonomiškai nepagrįstas ir turintis viešojo ir privataus interesų nesuderinimo požymių.

„Mes renkame darbuotojų parašus, kad jie prieštarauja tokiam iškėlimui“, – ketvirtadienį 15min sakė profsąjungos pirmininkė Edita Viešchnickienė.

Anot darbuotojų atstovės, surinkus parašus bus informuotas ministras ir svarstoma, kur kreiptis – į valdančiuosius ar į prezidentę Dalia Grybauskaitę.

Kol kas nenorą keltis į kitą miestą pareiškė per 150 darbuotojų, tačiau parašų rinkimas dar nėra baigtas.

„Ministerija – ne gamybinė struktūra, ji naujų darbo vietų kūrimo negeneruoja, todėl nėra suprantama, kaip ministerijos perkėlimas paskatins mažiausiai išsivysčiusių regionų plėtrą, ypač kai ruošiamasi ją perkelti į vieną iš labiausiai išsivysčiusių apskričių – Kauną, o ne vieną iš mažiausiai išsivysčiusių – Tauragę, Uteną, Alytų ar Marijampolę“, – siekiu mažinti regionų atskirtį perkeliant ministeriją abejoja darbuotojai.

Jie įtaria, kad tokiu sprendimu galbūt siekiama tenkinti tik konkrečių, per rinkimus paramą suteikusių asmenų interesus ir Kaune vystančių investicinius projektus verslininkų norus, nes ilgalaikės sutartys su valstybės institucija dėl patalpų nuomos tokiems asmenims garantuotų vystomų projektų sėkmę ir ilgalaikes pajamas iš valstybės biudžeto.

Darbuotojų atstovai taip pat teigia, kad ministerijai persikėlimas grės gerų specialistų praradimu, be to, nepagrįstu argumentu persikėlimui jie laiko tai, kad į Kauną žemdirbiams atvykti patogiau – esą asmeniniais klausimais į ŽŪM interesantai kreipiasi retai, nes ŽŪM pagrindinis uždavinys – formuoti politiką.

Darbuotojams nesuprantama, kodėl kalbama apie kėlimąsi į kitą miestą, kai svarstoma visas ministerijas perkelti į vieną pastatą.

G.Surplys: aptarsime profsąjungos lūkesčius

Naujasis ministras susiklosčiusią padėtį komentavo lakoniškai.

„Pakviečiau profsąjungos atstovus susitikti, aptarsime jų lūkesčius. Esu atviras idėjoms ir manau, kad rasime bendrus sprendimus“, – ministro komentarą 15min perdavė ŽŪM atstovė spaudai Božena Zaborovska-Zdanovič.

Vyriausybės programoje užsimenama apie galimybę perkelti Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijas į Kauną, tačiau tai neminima Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

Seimas anksčiau yra atmetęs siūlymą dėl ŽŪM perkėlimo, tai siūlė konservatoriai. Premjeras Saulius Skvernelis tada paaiškino, jog Vyriausybė šių planų neatsisako, bet į pertvarką siekia žiūrėti kompleksiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius