-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 11

Žemės ūkio ministras A.Palionis išvengė sankcijos – jo straipsnį siūlyta pripažinti paslėpta reklama

Žemės ūkio ministras „socialdarbietis“ Andrius Palionis išvengė sankcijos, nors jo straipsnį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo skyrius siūlė pripažinti paslėpta reklama.
Andrius Palionis
Andrius Palionis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

VRK skyrius siūlė A. Palionį pripažinti pažeidus Seimo rinkimų įstatymą, nes ministerijai pavaldžios Nacionalinės mokėjimų agentūros leidžiamam leidiniui pateikė „politinės reklamos požymių turintį straipsnį“.

Skyriaus vertinimu, gegužę publikuoto straipsnio „Darome viską, kad jūs galėtumėte sėkmingai dirbti“ leidimo ir platinimo išlaidos sudarė 236 eurus. Pažymoje siūlyta taikyti A. Palioniui administracinę atsakomybę „už paslėptos politinės reklamos skelbimą ir naudojimąsi tarnybine padėtimi“.

Balsuojant dėl šios išvados trys komisijos nariai buvo „už“ ir aštuoni susilaikė. Liberalų sąjūdžio deleguotas VRK narys Maksimas Reznikovas sakė kvestionuojantis išvadą, nes minimoje publikacijoje ministras kalbėjo apie politinės atsakomybės prisiėmimą kilus krizei dėl koronaviruso pandemijos.

„Ministro darbas yra toks, kas jis prisiima atsakomybę už tą sritį. Jo darbas nėra pateikti techninę informaciją, o prisiimti politinę lyderystę. Šioje konkrečioje COVID-19 situacijoje, jei išleidžiamas taisyklių rinkinys, ministerija turi prisiimti atsakomybę ir prisiimti lyderystę, ir citatos, kurios cituojamos pažymoje, yra apie ministeriją“, – pažymėjo komisijos narys.

Konservatorių atstovė komisijoje Gitana Motiekuvienė atkreipė dėmesį, kad „pažymoje rašoma apie naudojimąsi tarnybine padėtimi“.

„Tai yra jums pavaldi institucija ir jūs kitos institucijos leidinyje nebūtumėte kviečiamas tarti įžanginį žodį, tiražas buvo didelis, sveikinimas buvo pirmame puslapyje, todėl (finansavimo kontrolės skyriaus) argumentai negali būti atmetami“, – sakė G. Motiekuvienė.

A. Palionis komentuodamas situaciją teigė, kad publikacija buvo skirta informuoti žmones pandemijos metu ir buvo inicijuota ne ministerijos, o parašyti jį straipsnį paprašė Nacionalinė mokėjimų agentūra.

„Prisiminkime, kas tada buvo viešoj erdvėj – eksporto sektorius užsidarė, žemės ūkiui buvo pradėta grasinti už produkciją mokėti mažesnę kainą, buvo didelis sąmyšis ir tarp vartotojų, ir žemės ūky dirbančių žmonių, buvo neapibrėžtumas dėl ateities, ar bus pagalba. NMA dėl to nusprendė leisti leidinį, paprašė parašyti įžanginį žodį, net ne ministerijos iniciatyva tas leidinys buvo leidžiamas“, – BNS sakė A. Palionis.

Žemės ūkio ministro straipsnis „Darome viską, kad jūs galėtumėte sėkmingai dirbti“ publikuotas gegužės mėnesį Nacionalinės mokėjimų agentūros leidinyje. Pažymoje nurodoma, kad leidinio tiražas siekė 130 tūkst. egzempliorių, jo rengimo išlaidos atsiėjo 14 tūkst. eurų.

VRK skyriaus pažymoje argumentuota, kad straipsnis publikuotas su ministro nuotrauka, jame kalbama apie jo pastangas padėti žemdirbiams, „pabrėžiant paties ministro pastangas, formuojamas išskirtinai pozityvus A. Palionio įvaizdis, kaip politiko, galinčio efektyviai išspręsti problemas, suprantančio žemdirbius, kuriems ir skirtas leidinys, ir dedančio pastangas, kad parama būtų lengviau prieinama“.

A. Palionis planuoja dalyvauti spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius