Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 29 /16:50

Žemės ūkio viceministro Ryčio Šatkausko kabinete – panaši į pasiklausymo įranga

Penktadienį žemės ūkio viceministro „darbiečio“ Ryčio Šatkausko kabinete ministerijoje šildymo sistemą įrenginėjantys darbininkai lubose aptiko keistų elektroninių prietaisų, panašių į pasiklausymo įrangą.
Rytis Šatkauskas
Rytis Šatkauskas / Vyginto Skaraičio/BFL nuotr.


Tai 15min.lt patvirtino viceministras R.Šatkauskas.

„Yra rasta elektroninė įranga, kuri, anot ministerijos darbuotojų, nėra ministerijos paskirties įranga ir yra panaši į pasikalusymo įrangą“, – teigė viceministras.

Ministerija nustatė, kad elektroniniai prietaisai lubose įmontuoti be jos žinios ir į įvykio vietą iškvietė policiją. Apie įvykį taip pat pranešta Generalinei prokuratūrai.

Sako, kad tai elektroninė ne mūsų įranga ir, kad tai ne virdulys, - sakė R.Šatkauskas.

Pats R.Šatkauskas šiuo metu yra ne Lietuvoje, todėl įrangos apžiūrėti negalėjo, nors neabejoja, kad pats galėtų konkrečiau pasakyti, ar rasti prietaisai iš tiesų yra skirti pasiklausymui.

„Esu elektronikos inžinierius, pagal pirminį išsilavinimą. Jei būčiau pats tą įrangą matęs, aš galėčiau pasakyti konkrečiau. Dabar galiu pasakyti tik tiek, kiek girdėjau iš ministerijos Teisės departamento, Bendrųjų reikalų departamento direktorių. Jie sako, kad tai elektroninė ne mūsų įranga ir, kad tai ne virdulys“, – spėjo, kad įranga gali būti skirta pasiklausymui, viceministras.

R.Šatkauskas tikina apie pasiklausymo įrangą savo kabinete nebuvęs informuotas, negirdėjęs, kad tam būtų gauta teismo sankcija. Dirbdamas savo kabinete viceministras sakė iki šiol jautęsis saugiai.

„Aš tikrai nieko apie tai nežinojau, nebuvau informuotas apie kokį nors ikiteisminį tyrimą, apie kažkokius operatyvinius veiksmus. Turbūt ir neturėjo manęs niekas informuoti“, – svarstė R.Šatkauskas.

Tiesa, jis pažymi, kad galimybę įeiti į jo kabinetą turėjo daug žmonių: nuo valytojų iki apsaugininkų.

„Kas naktį darosi kabinete, pasakyti yra labai sunku. Raktai yra bendri. Labai platus ratas žmonių gali patekti į kabinetą“, – teigė jis. 

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšio

R.Šatkauskas neatmeta, kad įmontuota įranga gali būti susijusi su jam mestais kaltinimais kyšio reikalavimu. Tuo tarpu, jei nei viena Lietuvos teisėsaugos struktūra neprisipažins klausiusi viceministro pokalbių, jo nuomone, kils didžiulis skandalas.

„Jei tai yra mūsų valstybės tarnybos, tai jos turėtų įstatymų nustatyta tvarka tai daryti su teismo sankcija. Aš nieko neteisėto nedarau, bet jos daro savo darbą, aš – savo. O jeigu tai yra ne valstybės įstaigų įranga, jei nė viena neprisipažins, tai tada mes turime labai prastą padėtį ir ambasadorių skandalas yra juokingas palyginus su tuo, kas dabar vyksta“, – atvejį, kai internete buvo paviešinti dviejų Lietuvos ambasadorių pokalbiai telefonu, su savo situacija lygino viceministras.

Jeigu tai yra ne valstybės įstaigų įranga, jei nė viena neprisipažins, tai tada mes turime labai prastą padėtį ir ambasadorių skandalas yra juokingas palyginus su tuo, kas dabar vyksta, - tvirtino viceministras.

Primename, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, kuriame R.Šatkauskas kaltinamas iš viešųjų ryšių agentūrų reikalavęs pusės milijono litų kyšio.

Tiesa, iki šiol šiame tyrime viceministras nėra apklaustas, jam nėra pareikšti įtarimai.

Spalio viduryje tyrimą pradėjusi STT iki šiol suspėjo apklausti tik kyšio reikalavimu R.Šatkauską kaltinančią viešųjų ryšių agentūros „Antikos stilius“ direktorę Kristiną Toleikienę ir jos kolegas, vykdžiusius Žemės ūkio ministerijos užsakymus.

Teisėsaugos institucijos tyrimus pradėjo po to, kai TV3 laida „Savaitės komentarai“ pranešė, neva viešinimo konkursą Žemės ūkio ministerijoje laimėję konsorciumo atstovai sulaukė raginimų dalintis gautais pinigais. Vos pradėjęs dirbti Darbo partijos deleguotas žemės ūkio viceministras R.Šatkauskas verslininkų, pasirašiusių 10 mln. Lt vertės sutartį, esą paprašė 500 tūkst. litų.

Verslininkai televizijai pateikė įrašą, kuriame tarpininko – Gintaru Kaminsku vadinamo asmens – klausia, kam duoti pinigus – jam ar viceministrui. Pašnekovas nurodęs, kad „geriausia būtų perduoti pačiam Ryčiui į rankas, jis pasakytų, kur padėti“. Konsorciumo atstovai neabejoja, kad kyšio prašė R.Šatkauskas.

Jis pats sako esąs šmeižiamas ir dėl to kreipėsi į prokurorus.

Be to, R.Šatkauskas kuruoja Žemės ūkio ministerijoje vykstantį konkursą į itin svarbias, milijardus litų europinės paramos skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo pareigas. Dėl jų varžosi tik du kandidatai, o abiem jiems konkurso sąlygose numatyta po specialų reikalavimą.

Kabinetą paveldėjo iš nuteistojo

Svarstoma ir versija, kad pasiklausymo įranga R.Šatkausko kabinete galėjo būti likusi dar nuo tų laikų, kai jame dirbo už piktnaudživimą tarnyba nuteistas buvęs žemės ūkio viceministras Aušys Macijauskas.

A.Macijauskui kartu su buvusiu NMA vadovu Sauliumi Silicku buvo nuteisti už tai, kad  pasisavino NMA įsigytus prabangius mobiliuosius telefonus. A.Macijauskui skirta bausmė - dveji metai laisvės atėmimo, vykdymą atidedant trejiems metams bei 100 dienų visuomenei naudingo darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius