-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 17 /19:35

Zenono Vaigausko komisijos fokusai: vakare persigalvojo ir parašus dėl referendumo atidavė Seimui

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį atidavė piliečių parašus, surinktus referendumui dėl draudimo parduoti žemę, Seimui, nors pati sprendimo, kad referendumas gali būti surengtas iš pradžių nepriėmė. Dauguma komisijos narių – septyni – susilaikė, vienas buvo prieš, o šeši balsavo už tai, kad referendumas gali būti surengtas. Tai reiškė, kad VRK sprendimo dėl referendumo nepriėmė, o jo rengėjams telieka dėl to skųstis teismams.
 Protestuotojai prie vyriausiosios rinkimų komisijos pastato.
Protestuotojai prie vyriausiosios rinkimų komisijos pastato. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tačiau vakare, per posėdžio pertrauką aptarę tolimesnius veiksmus, VRK nariai nutarė surinktus parašus vis tiek atiduoti Seimui. Tai LNK Žinioms patvirtino Z.Vaigauskas.

Jie priėmė sprendimą, kad surinkta ne mažiau 300 000 parašų, nenurodant tikslaus jų skaičiaus. Už tokį sprendimą balsavo 12 VRK narių, prieš buvo trys.

BNS skelbia, kad Z.Vaigauskas paaiškino neva anksčiau sprendimas nebuvo priimtas dėl to, kad komisijos nariai abejojo dėl tikslaus parašų skaičiaus.

„Pirmą kartą buvo balsuojama nepakanka ar nepakanka, o dėl konkretaus skaičiaus, dėl to buvo suabejota, didžiulę abejonę komisijos nariams kėlė parašai, dėl kurių pasisakė ekspertai, kad tai dviejų žmonių ranka daryta, kai turėtų būt viena ranka. VRK priėmė sprendimą kreiptis į Generalinę prokuratūrą, ar tame nėra nusikalstamos veikos požymių“, – sakė jis.

Siūlė tikrinti iš naujo

Anksčiau nepritarę tam, kad referendumas gali būti rengiamas, komisijos nariai sulaukė ne tik referendumo organizatorių, bet ir VRK pirmininko Zenono Vaigausko pasipiktinimo.

Jis tikino, kad dabar VRK neabejotinai turės vaikščioti į teismus, nors referendumo rengimui VRK nariai pasipriešino vedini politinių įsitikinimų, o ne argumentų.

Tuo tarpu vienas iš referendumo priešininkų konservatorius Valdas Benkunskas tikino, kad komisija galėtų dar kartą perskaičiuoti visus parašus, kad galutinai paneigtų spėliones dėl galimai patvirtintų klastotų ir klaidingų parašų, kai jie buvo tikrinami tik pasirinktinai – atsitiktine tvarka, o ne nuosekliai visi iš eilės.

Tiek Z.Vaigauskas, tiek referendumo rengėjai tokį pasiūlymą palydėjo juoku.

61 parašu daugiau, nei reikia

Dar VRK posėdžio pradžioje komisijos narys Rokas Stabingis apibendrino visą parašų skaičiavimo eigą ir pareiškė, kad referendumo rengėjai reikiamus 300 tūkst. parašų surinko.

„Išeina, kad iš viso yra surinkusi 300 061 parašą“, – teigė jis.

Z.Vaigauskas tikino, kad dabar VRK neabejotinai turės vaikščioti į teismus, nors referendumo rengimui VRK nariai pasipriešino vedini politinių įsitikinimų, o ne argumentų.

Anksčiau VRK jau buvo 292 200 parašų pripažinusi tinkamais, o 10 tūkst. 481 parašas grąžintas neesminiams trūkumams pašalinti. Iš jų pavyko tinkamai pataisyti 7861 parašą.

Dalį bandė suklastoti

Tuo tarpu kai kurie parašai dėl referendumo galėjo būti klastojami. Rašysenos ekspertės iš grąžintų patikslintų parašų išbrokavo 348 įrašus. Jos nustatė, kad šie parašai galėjo būti suklastoti, nes už vieną asmenį pirmą kartą ir antrą kartą parašą tikslinant pasirašė skirtingi žmonės. Dar 270 parašų rasta kitų trūkumų.

Kiti VRK nariai tvirtino, kad penktadienį rašysenos ekspertės jau buvo radusios daugiau nei 370 galimai suklastotų parašų. VRK narys konservatorius V.Benkunskas klausė komisijos pirmininko, ar kas nors joms nebus padaręs įtakos, kad staiga jos ėmėsi iš naujo ir atlaidžiau vertinti parašų kokybę. Z.Vaigauskas tikino, kad ekspertėms tikrai niekas įtakos nedarė.

Z.Vaigauskas tvirtino, kad dėl klastojamų parašų VRK būtinai turės kreiptis į teisėsaugą, nes už parašų klastojimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

Tuo tarpu kiti VRK nariai teiravosi, kas būtų, jie taip atidžiai, kaip buvo tikrinami patislinti parašai, būtų patikrinti ir likę 292 200 įskaitytų parašų, kurie buvo tikrinami tik pasirinktinai.

„Tikrai būtų daugiau brokuotinų įrašų“, – atsakė R.Stabingis.

Pasitiko protestu

Dar likus pusvalandžiui iki posėdžio prie komisijos būstinės jau ėmė būriuotis referendumo šalininkai.

Ne visiems jiems pavyko patekti į salę, kurioje posėdžiauja VRK, todėl vėliavomis mojuoti protestuotojai liko po VRK langais. Tarp protestuotojų – ir neonacis Mindaugas Gervaldas (buvęs Murza).

Iniciatyvinė grupė siūlo Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius