Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 23

Žiedūnės Morkūnaitės plastiko ir laiko lygtis: iš namų neišeina be gertuvių ir indelių

Būtina kuo daugiau kalbėti apie tai, kaip vengti atliekų, kad vis didesnė visuomenės dalis praregėtų, kokioje užterštoje aplinkoje gyvena, mano „Preciuos Plastic“ manufaktūros dalininkė Žiedūnė Morkūnaitė.
Žiedūnė Morkūnaitė
Žiedūnė Morkūnaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Visą „Ir aš darau“ laidą su Žiedūne Morkūnaite galite perklausyti čia

„Apskritai mes gyvename blogos informacijos aplinkoje, esame įpratę girdėti, kad kažkur vyksta karas, kažkur miršta žmonės, kažkur dega bažnyčios, kažkur vandenyne kaupiasi plastiko šiukšlių salos. Įgijus atsparumo šioms žinioms, jos mūsų taip nebepaliečia. Bet kai pradedi giliau domėtis arba gyvai apsilankai, pavyzdžiui, rūšiavimo įmonėse, ir pamatai, kad žmonės rūšiuoja atliekas savo rankomis, pradedi prisiimti atsakomybę už tai, kaip gyveni, ką vartoji ir kur keliauja tavo šiukšlės“, – kalba Ž.Morkūnaitė.

Todėl ji su keliais bendraminčiais užsibrėžė keisti bendruomenės požiūrį į plastiko atliekas, skatindama antrinį šios medžiagos panaudojimą, ir įsteigė pasaulinio tinklo „Precious Plastic“ dirbtuves Lietuvoje, kur iš bendruomenių surinktas plastikas atgimsta kitais naudingais daiktais.

Pati visuomenininkė kas dieną pasirūpina išgyvenimo be plastiko rinkiniu. „Kai kurie draugai pašmaikštauja, kad, kur tik aš beeičiau, visada nešiojuosi medžiaginį maišelį: jame turiu gertuvę vandeniui, atskirą puodelį kavai, maisto indelį. Jeigu mieste panorėčiau įsigyti maisto išsinešti, tai labai palengvina mano sprendimus“, – įvardija ji.

Nes be tokio rinkinio gyvenimas mieste įstumtų į perteklinio plastiko ciklą. „Maisto įpakavimas atsirado dėl to, kad išlaikytų maistą šviežią ilgiau, bet dabar patys nuo to kenčiame. Kai pradėjome greitai gyventi, mums reikėjo greitų sprendimų, kurie dabar atsisuka kitu galu“, – pastebi Ž.Morkūnaitė.

Todėl ji skiria savo pačios laiko informuoti laišku ar žinute nedidelius verslus, kurie naudoja nebūtiną plastiko įpakavimą, pavyzdžiui, be reikalo plėve aptraukia pyragaitį. „Tai skiriasi nuo viešo moralizavimo tuo, kad daroma iš asmeninio intereso, nes pačiam rūpi: tai juk tavo įsigytas produktas. Ir „Darom“ akcijos tikslu tampa paskata pradėti nuo savęs: pačiam švarinti aplinką, išreikšti savo nuomonę dėl nelogiškų sprendimų“, – pasakoja Ž.Morkūnaitė.

Šiais metais akcija „Darom“ vyksta balandžio 27-ąją.

Podkasto klausykite naujoje audioplatformoje 15min Klausyk. Kviečiame „Apple“ ir „Android“ vartotojus atsisiųsti programėlę.

Ir aš darau
Ir aš darau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius