Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 24

Žiema Vilniaus kelininkus ir vėl užklupo netikėtai

Atrodo, Vilniaus kelininkai ir vėl nesitikėjo sniego. Tokia mintis pirmadienį aplankė ne vieną vairuotoją, kuriam teko važinėti, atrodytų, visiškai nevalytomis gatvėmis. Tačiau kelininkai įsitikinę, kad vairuotojų keiksnojimai turėtų būti skirti ne jiems, o gamtai – gatvių nespėta nuvalyti, nes snigo visą parą.
Gausus sniegas vėl privertė vairuotojus keiksnoti kelininkus.
Gausus sniegas vėl privertė vairuotojus keiksnoti kelininkus. / BFL/T.Lukšio nuotr.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas teigė penkiabalėje sistemoje pirmadienio sostinės gatvių būklę vertinantis tik patenkinamai. „Buvo prastai, nes parą snigo. Bet galėjo kelininkai šiandien (antradienį – red.past.) truputį geriau susisukti, nuo pusės šešių ryto jau nesnigo. Viską mes žinome, viskas kontroliuojama, pasakėme kelininkams, ką apie juos galvojame“, – tvirtino A.Mikalauskas.

Buvo pasiruošę, bet snigo visą parą

Didžiąją dalį Vilniaus gatvių valo bendrovė „Grinda“. Jos vadovas Algimantas Vilūnas dar rudenį gyrėsi, kad šį sezoną žiema kelininkų neužklups nepasiruošusių. Esą sandėliuose turimų druskos ir smėlio atsargų turėtų užtekti beveik visai žiemai, druskos ketinta užsakyti dar papildomai.

Tačiau pirmas gausesnis sniegas parodė, kad kelininkų pasiruošimas vairuotojams – menka paguoda. Pirmadienį tik vėlai vakare gatvėse buvo lengviau pravažiuoti ir galima buvo sutikti net po kelis važiuojančius sniego valytuvus.

„Viskas priklauso nuo iškrentančio sniego kiekio, dažniausiai gatves barstome 1-2 kartus ir šių barstymų metu sunaudojama apie 700 t druskų. Tačiau vakar gatvės buvo barstomos tris kartus ir atliktas vienas naktinis valymas. Iš viso išbarstyta 1180 t druskos ir 500 kub.m smėlio ir druskos mišinio“, – sakė vicemeras Romas Adomavičius.

Žadėti, kad antradienį, kai sinoptikai taip pat žada sniego, situacija Vilniaus gatvėse bus geresnė, Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas neskubėjo. „Sniego bus ir šiandien, ir trečiadienį iki pietų, o paskui jau užšals. Bet nenorime, kad tas sniegas užšaltų ir ant gatvių, ir ant šaligatvių, nes tada nebus jau linksma“, – po pasitarimo pas miesto vadovą kalbėjo A.Mikalauskas.

Magistralinės gatvės, A.Mikalausko teigimu, buvo nuvalytos dar gana gerai, tačiau mažesnėse, kvartalus skiriančiose gatvelėse vaizdas prastas.

Šaligatvius valo gana gerai

Praeitą žiemą itin daug priekaištų Vilniaus savivaldybė turėjo sostinės šaligatvius, kiemų takus valančioms įmonėms. Šiemet gausiau snigti tik pradėjo, tad kol kas didelių priekaištų neturima. Šaligatviai kiemuose valomi, tačiau galbūt kiek vėliau, negu esantys prie gatvių.

„Mąstoma apie tai, kad jeigu dar pames sniego, bus valomi ir patys kiemai. Tai bus daroma centralizuotai, kaip ir visais metais“, – sakė A.Mikalauskas.

Pastaraisiais metais daugelio daugiabučių gyventojai imasi iniciatyvos ir patys valo savo kiemus rankomis. Pačios savo teritorijas prižiūri ir daugiabučių namų savininkų bendrijos.

Šaligatvius ir bendro naudojimo teritorijas Vilniuje šiuo metu prižiūri trys bendrovės – „Grinda“, „Naujamiesčio būstas“ ir „Aketonas“. Pastarajai, anot A.Mikalausko, savivaldybė turi daugiausia priekaištų, esą ji prasčiausiai atlieka darbą.

Praeitą žiemą Vilniaus savivaldybė dėl prasta valomų teritorijų net svarstė galimybę nutraukti sutartis su miestą tvarkančiomis bendrovėmis. Esą jos prisiėmė įsipareigojimų, kurių negali įvykdyti, todėl miestas skendo sniege.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius