-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 31 /15:36

Žilvinas Šilgalis įtaria Vilniaus savivaldybę darbuotojų sekimu, savivaldybė tai neigia

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis išplatino pranešimą, kuriame Vilniaus savivaldybę įtaria noru sekti visus savo darbuotojus. Esą tam perkama programinė įranga. Toks pirkimas, anot politiko, susijęs su jo atskleistais ketinimais iki 260 tūkst. eurų padidinti išlaidas viešiesiems ryšiams artėjant savivaldos rinkimams. Savivaldybė įtarimus neigia.
Remigijus Šimašius ir Žilvinas Šilgalis
Remigijus Šimašius ir Žilvinas Šilgalis / 15min nuotr.

Seks darbuotojus?

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir meras R.Šimašius palaimino naują programinės įrangos pirkimą, kurią įdiegus savivaldybės administracija galės visiškai sekti, ką veikia savivaldybės darbuotojai: perskaityti visus – gautus, siunčiamus darbuotojų laiškus, vidinį susirašinėjimą, matyti, jeigu darbuotojas pasidarė ekrano nuotrauką, kur išsisaugojo dokumentą ar įsirašė jį į atminties raktą, atsispausdino, perkėlė į išorinį diską, persiuntė elektroniniu paštu, visas klaviatūros kombinacijas, kokį dokumentą darbuotojas buvo atsidaręs ir kiek laiko jis buvo atidarytas, kokius interneto puslapius naršo.

Programinė įranga netgi galės šifruoti USB rakto duomenis. Šiam programinės įrangos pirkimui planuojama išleisti apie 50 tūkst. eurų ir jos pirkimas jau paskelbtas“, – rašoma Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) išplatintame pranešime spaudai.

Vilniaus savivaldybės administracija ir meras R.Šimašius palaimino naują programinės įrangos pirkimą, kurią įdiegus administracija galės visiškai sekti, ką veikia darbuotojai.

Anot Ž.Šilgalio, jau ir dabar Vilniaus miesto savivaldybės administracija gali matyti, kokius dokumentus ir koks darbuotojas buvo atsidaręs savivaldybės dokumentų valdymo sistemoje, naujos programinės įrangos įdiegimas užtikrins visapusišką darbuotojo sekimą.

„Vilniaus meras nuolat pabrėžia žmogaus laisvės principus ir akcentuoja, kad Vilnius yra atvirų duomenų miestas. Tačiau perka programinę įrangą, kuria galės pilnai sekti visus savivaldybės darbuotojus – ar tokie metodai neveda mūsų prie Šiaurės Korėjos pavyzdžio?

Jeigu Vilnius – atvirų duomenų miestas, kaip mėgsta sakyti meras – ką tokio reikia slėpti ir saugoti net nuo savo darbuotojų? Tai reiškia, kad kažkas nuolat turės stebėti, ką daro darbuotojai, o jeigu jie netgi atsitiktinai atsidarys ne jiems skirtą dokumentą – jiems bus taikomos nuobaudos?“ – pranešime cituojamas Ž.Šilgalis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybėje

Savivaldybė: tai netiesa

Ričardas Kukevičius, Vilniaus savivaldybės E.miesto departamento Informacinių technologijų skyriaus vedėjas, tvirtina, kad politikas sako netiesą.

„Vilniaus savivaldybės tarybos narys Ž.Šilgalis savo pranešime spaudai kalba visišką netiesą apie šio viešojo pirkimo tikslus. Nauja programinė įranga, kurią planuojama įsigyti, yra būtina siekiant įgyvendinti Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) nuostatas. To nepadarius, Vilniaus miesto savivaldybei gali tekti Valstybinei asmens duomenų inspekcijai sumokėti iki 60 tūkst. eurų baudą už reglamento pažeidimus. Pirkimo tikslas yra ne „nutekinti“, o kaip tik apsaugoti vartotojo duomenis nuo vagysčių. Be to, gavus duomenų apsaugos pareigūno IT saugumo vadovo sutikimą, bus galima operatyviai sužinoti, kas „nutekino“ arba siekė pavogti duomenis“, – tikino R.Kukevičius.

Tačiau Ž.Šilgalis laikosi savo. Jo teigimu, savivaldybė išties planavo pirkimą, kurio tikslas buvo įsigyti programinę įrangą, padėsiančią įgyvendinti BDAR nuostatas, tačiau vėliau pirkimo planas pakeistas.

Ryžtųsi gintis teisme

„Tas planas keičiamas į kitą planą, kuriame kalbame apie duomenų nutekinimo prevenciją. Duomenų apsauga ir duomenų nutekinimo prevencija yra skirtingi dalykai, tai galėtų pasakyti bet koks specialistas. Kvalifikacijoje yra labai daug dalykų, kurie duomenų apsaugai nereikalingi, pvz., kontrolė, ką darbuotojas mato, įrašinėja, spausdina ir t.t.“, – teigė Ž.Šilgalis

Jis taip pat įspėjo, kad ši kontrolė palies ne tik savivaldybės darbuotojus, bet ir politikus – Vilniaus tarybos nariai juk irgi naudojasi savivaldybės el.pašto dėžutėmis, jau nekalbant apie jų padėjėjus, kurie yra savivaldybės tarybos sekretoriato darbuotojai. Politikas sako esąs tikras, kad galėtų savo tiesą įrodyti teisme, jeigu savivaldybės vadovai kreiptųsi dėl jo neva skleidžiamo melo. Pats jis skųsti to neketina, kadangi komentarus apie jo tariamą melą dalina ne pats meras, o eiliniai darbuotojai.

Ž.Šilgalio teigimu, tokios programinės įrangos pirkimas palaimintas iš karto po to, kai paaiškėjo, kad jis kaip tarybos narys pamatė ir atsidarė pirkimų dokumentą, kuriuo miesto valdžia ketino nuo 60 tūkst. iki 260 tūkst. eurų padidinti išlaidas viešiesiems ryšiams artėjant savivaldos rinkimams, kuriuose Vilniaus meras paskelbė dalyvausiąs kaip nepriklausomas kandidatas.

Vilniaus savivaldybė teigė, kad Ž.Šilgalis klysta ir niekas tokio didelio biudžeto viešiesiems pirkimams neplanuoja.

Meras R.Šimašius politinio oponento kaltinimus pavadino fantazijomis. Plačiau skaitykite čia: Ž.Šilgalis kaltina R.Šimašių vilniečių pinigų leidimu rinkimams, meras atšauna: „Fantazijos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius