Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 28

Žinomiausias pasaulio kaunietis – Arvydas Sabonis, Kauno siela – Nemuno ir Neries santaka

Ketvirtadienio vakarą Kauno pilies prieigose, skambant akustinėms atlikėjų Aistės Smilgevičiūtės ir Roko Radzevičiaus dainoms, buvo paskelbti kelis mėnesius trukusio projekto „Kauno rinktiniai“ nugalėtojai. Šio projekto tikslas – paraginti kauniečius įvardinti tai, kas šiomis dienomis jiems kelia didžiausią pasididžiavimą Kaunu ir kokį palikimą norėtų išsaugoti ateities kartoms.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugiausia balsų gyventojai atidavė Arvydui Saboniui, Nemuno ir Neries santakai, Giedriui Kuprevičiui, festivaliui „Kaunas Jazz“ ir senamiestį atgaivinusiems Rotušės aikštės verslininkams.

Balandžio pabaigoje alaus daryklos „Volfas Engelman“ inicijuotas projektas „Kauno rinktiniai“ kauniečių teiravosi, be ko jie neįsivaizduoja, kuo garsus ir didingas šiandien yra jų miestas. Kauno gyventojai drąsiai išsakė savo nuomonę, siūlydami kandidatus į penkias skirtingas „Kauno rinktinių“ sąrašo kategorijas.

Į kiekvieną iš jų buvo atrinkta po tris nominantus. Pastaruosius atrinko komisija, suburta iš Kauno miesto istorijai bei dabarčiai neabejingų visuomenės atstovų. Kuris iš nominantų yra vertas didžiausios pagarbos ir pasididžiavimo, nuspręsti galėjo patys žmonės – specialioje naujienų portalo 15min.lt rubrikoje „Kauno rinktiniai“ kiekvienas galėjo balsuoti už jam labiausiai patikusį kandidatą.

Nugalėtojai:

– „Kauno siela“ – Nemuno ir Neries santaka (taip pat pretendavo – Kauno „Žalgiris“, Laisvės alėja);

– „Asmenybė, garsinanti Kauną“ – muzikos kūrėjas, daugybės populiarių kūrinių autorius profesorius Giedrius Kuprevičius (Algimantas Miškinis, Zigmantas Kiaupa);

– „Žinomiausias pasaulio kaunietis“ – geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas, vienas geriausių pasaulio krepšininkų arba tiesiog krepšinio legenda Arvydas Sabonis (Valdas Adamkus, Jurgis Mačiūnas);

– „Įvykis, projektas, garsinantis Kauną“ – daugybę žmonių Lietuvoje džiazo muzikos virusu užkrėtęs festivalis „Kaunas Jazz“ (Hanza dienos, Pažaislio muzikos festivalis, Kauno bienalė TEKSTILĖ);

– „Iniciatyva, garsinanti Kauną“ – senamiesčio atgaivinimo darbų ėmęsi Rotušės aikštės verslininkai ir kultūrininkai (sporto ir poilsio aikštelių viešosiose erdvėse įrengimas, Santakos išgenėjimas).

Visi nugalėtojai buvo apdovanoti specialiomis atminimo dovanomis – istorinę vertę turinčiomis 1938-1942 m. Kauno spalvotomis fotografijomis.

Pagarba dirbantiems miesto labui šiandien

„Nepaprastai džiugu, kad kauniečiai taip entuziastingai atsiliepė į mūsų raginimą išsakyti savo nuomonę, kad aktyviai siūlė kandidatus „Kauno rinktinų“ sąrašui ir aktyviai balsavo.

Kaip gimė projekto idėja? Kai kalbame apie Kauną, daugelis greičiausiai prisimena tarpukarį. Sako, kad tai buvo mūsų miesto aukso amžius, kad tuo metu miestas ypač suklestėjo, o pažanga įvairiose srityse buvo pasiekta per trumpą laiką. Apie tarpukariu gyvenusius ir dirbusius žmones, kurie ir buvo tas pažangos variklis, žinome tikrai daug, apie juos yra parašytas ne vienas straipsnis ir knyga, sukurtas filmas.

Tačiau šiandien Kaune taip pat gyvena daug iškilių asmenybių, kurių darbai ir iniciatyvos garsina miestą. Mums, bravoro „Volfas Engelman“ kolektyvui, buvo įdomu sužinoti, kuo kauniečiai didžiuojasi dabar ir kuo didžiuosis ateities kartos. Dėl šios priežasties ir pasiūlėme sudaryti simbolinį „Kauno rinktinių“ sąrašą“, – pasakoja „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas.

Privertė susimąstyti apie dabartį

„Asmeniškai aš manau, kad projektas „Kauno rinktiniai“ kiekvieną iš mūsų paskatino susimąstyti, koks Kaunas yra šiandien, koks jis buvo, galėtų būti ateityje. Kai kurie, svarstydami, kas Kaune vertas didžiausios pagarbos, galbūt net prisiminėme šiek tiek primirštus dalykus, stabtelėjome kasdienybėje, kad galėtume įvertinti savo ir kitų žmonių darbus, siekius, idėjas. O to tikrai reikia, norint stiprinti savo miesto istoriją bei savastį, miestietišką solidarumą, bendruomeniškumą.

Prasminga kauniečių veikla, gražios iniciatyvos įkvepia naujiems darbams bei projektams, kurie ateityje taip pat kels pasididžiavimą savo miestu,“ – tvirtino apdovanojimų ceremoniją vedęs Kauno Rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius.

„Kauno rinktinių“ rinkimus inicijavo alaus darykla „Volfas Engelman“. Projekto partneriai: Kauno apskrities viešoji biblioteka bei savaitraštis ir naujienų portalas „15min“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius