Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 17

Žinomo pastato Kaune rekonstrukcija kelia aistrų – nors viskas teisėta, gyventojai nerimsta

Kauno Vytauto pr. jau keletą metų vykstanti į Kultūros vertybių registrą įtrauktų „Lietūkio“ rūmų rekonstrukcija neramina kai kuriuos šalia gyvenančius. Klausimų sukėlė kieme nugriautas pastatas, ilgos statybos bei nuolat po langais zujančios sunkiasvorės mašinos. Patikrinimų metu institucijos pažeidimų neaptiko, o statytojas kaimynams tiesiog palinkėjo ramaus advento.
Statybos Kauno Vytayto pr.
Statybos Kauno Vytauto pr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi skaitytoja Marytė, išdėsčiusi savo nuomonę apie šalia jos namų Vytauto pr. vykstančias statybas – „Lietūkio“ centrinių rūmų rekonstrukciją.

„Mūsų sklype statybininkai jau dvejus metus sandėliuoja medžiagas, nuo 7 valandos ryto važiuoja kranai, betonvežiai, sunkvežimiai, statybininkai parkuoja savo automobilius. Visos institucijos tikrino ir jokių pažeidimų nėra. Įdomiausia, kad jau baigia nugriauti pastatą, kuris įtrauktas į nekilnojamųjų vertybių registrą. Pastatas projektuotas garsaus prieškario architekto Reisono. Bus daugiabutis gyvenamasis namas. Kultūros paveldo departamentas (KPD) net nereaguoja“, – piktinosi gyventoja.

Bus įrengti 23 butai

Žymaus architekto Karolio Reisono suprojektuotas ir 1930 metais išdygęs pastatas iki šių dienų laikomas įdomiu istorinio modernizmo stiliaus pavyzdžiu, išsaugojusiu beveik nepakitusį tūrį, fasadą su autentiškais dekoro elementais, simetrinį išplanavimą, arkinius langus ir reprezentatyvų vidinį kiemą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./"Lietūkio" centriniai rūmai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./"Lietūkio" centriniai rūmai

Didelę reikšmę nepriklausomos Lietuvos ekonomikai turėjusių rūmų, kuriuose veikė žymiausia tarpukario ūkio organizacija – kooperatyvų sąjunga „Lietūkis“ (vienijo 150 prekybinių kooperatyvų bei daugiau kaip 25 tūkst. narių), istorinę išvaizdą atkurti nusprendė UAB „Labas GAS NT“.

Pabaigus tvarkybos darbus čia bus įrengti 23 butai ir bent trys administracinės patalpos.

Paveldosaugininkai pritarė statyboms

15min pasidomėjo šiomis ilgokai vykstančiomis statybomis.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas patvirtino, kad pastatas Vytauto pr. 43 Kaune išties yra Kultūros vertybių registre įregistruotas kultūros paveldo objektas, kurio vertingosios savybės, t. y. tai, kas jame yra vertinga ir saugoma, nustatytos Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos 2020 metų lapkričio 9 dienos akte ir yra viešai prieinamos Kultūros vertybių registre.

„KPD Kauno skyrius yra suderinęs šio kultūros paveldo objekto tvarkomųjų statybos darbų projektą – „Mokslo paskirties pastato, keičiant paskirtį į daugiabutį gyvenamąjį namą, Vytauto pr. 43, Kaune rekonstrukcijos projektas“ ir yra pritaręs statybą leidžiančio dokumento išdavimui pagal šį projektą“, – redakciją informavo A.Liakas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrius Liakas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrius Liakas

Pasak jo, rašydama apie vykdomus griovimo darbus, 15min skaitytoja, tikėtina, mini „Lietūkio“ rūmų pastato kieme griaunamą ūkinį pastatą. Jis yra vėlesnės statybos ir nėra vertingas ar saugomas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos Kauno Vytayto pr.
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos Kauno Vytayto pr.

2022 metų lapkričio 28 dieną KPD atliko „Lietūkio“ rūmų pastato ir jame vykdomų statybų apžiūrą. Apžiūros metu nukrypimų nuo suderinto projekto nepastebėta.

Kaip paaiškino A.Liakas, numatyti du statybos darbų etapai. Iš pradžių buvo tvarkomas fasadas, šiuo metu atliekami pastato pritaikymo, rekonstrukcijos darbai – keičiama stogo danga, atliekamas vidaus perplanavimas.

„Nugriautas buvo tik nevertingas, nesaugomas ūkinis pastatas. Skundų dėl parkavimo ar netinkamo statybinių medžiagų laikymo nesame gavę – tai nėra KPD kompetencija“, – patikino KPD atstovas.

Leidimą turi, viskas teisėta

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija) 15min informavo, kad adresu Vytauto pr. 43 Kaune vyksta mokslo paskirties pastato, keičiant paskirtį į daugiabutį gyvenamą namą, rekonstravimo darbai. Jie atliekami turint 2022 metų gegužės 5 dieną išduotą Kauno savivaldybės administracijos statybą leidžiantį dokumentą ir pagal 2021 metais parengtą statinio projektą.

Nukrypimų nuo suderinto projekto nepastebėta.

„Statybos darbai vyksta dvejus metus, nes iš pradžių statytojas turėjo 2020 metų kovo 18 dieną išduotą leidimą atlikti statinio paprastojo remonto darbus pagal parengtą projektą „Pastato Vytauto pr. 43 Kaune fasadų paprasto remonto projektas. Tvarkomieji statybos darbai“. Rekonstravimo darbai prasidėjo 2022 gegužę.

Pagal pirmąjį leidimą yra leista nugriauti priblokuotą ūkio pastatą. Tai ir yra padaryta. Pats būsimas daugiabutis gyvenamasis namas nėra griaunamas, pastatas yra rekonstruojamas, jis yra įtraukas į Kultūros vertybių registrą“, – patikino Rasa Kėkštienė, Statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene.

Patikrinimą atliko ir Statybos inspekcija. Nustatyta, kad darbai vykdomi pagal projektą, nepažeidžiant esminių projekto sprendinių.

Taip pat atliktas statybas leidžiančio dokumento išdavimo teisėtumo patikrinimas. Nustatyta, kad jis išduotas teisėtai. Negana to, KPD, Statybos inspekcijos turimais duomenimis, yra pritaręs projekto sprendiniams, todėl papildomo leidimo iš KPD tvarkybai nereikia.

„Gyventojai, turintys nusiskundimų dėl statybos darbų keliamo triukšmo, turi kreiptis į savivaldybės administraciją, kuri įgaliota vykdyti triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ar gyvenamosiose teritorijose, kontrolę. Diena trunka nuo 7 iki 19 valandos, vakaras – nuo 19 iki 22 valandos, naktis – nuo 22 iki 7 valandos, tačiau kiekviena miesto ar rajono savivaldybės administracija priima taisykles, kuriose nustato skleidžiamo triukšmo laiko, kontrolės ir stebėsenos tvarką“, – patikino Statybos inspekcijos atstovė.

Palinkėjo ramaus advento

15min susisiekė ir su „Lietūkio“ pastato rekonstrukciją atliekančia „Labas GAS NT“.

„Jūsų atsiųstoje užklausoje yra daug realybės neatitinkančių faktų. Informuojame, kad statybos Vytauto pr. 43 Kaune vykdomos pagal projektą, suderintą su visomis reikiamomis institucijomis. Gauti visi reikalingi leidimai, neapsiribojant statybos leidimu rekonstruoti pastatą. Statybos darbai atliekami pagal galiojančius įstatymus ir normas.

Galimai jūsų skaitytojos prašymu – skundu, mūsų statybas jau patikrino visos galimos instancijos, pradedant Nacionaline žemės tarnyba ir baigiant Statybos inspekcija. Pažeidimų objekte nenustatė. Kaimynams linkime ramaus advento ir gražių artėjančių švenčių“, – į užklausą atrašė Gintare J., prisistačiusi „Labas GAS NT“ atstovė.

Kaip įmonė skelbė šių metų pradžioje, ruošiantis restauruoti kultūros paveldo objektą, atlikti preciziški paruošiamieji darbai – iš miesto archyvo surinkta namo projektinė dokumentacija, inventorizuoti visi saugotini elementai ir jų būklė, atlikti polichromijos tyrimai autentiškoms fasado spalvoms nustatyti. Tik tuomet pradėtas fasadų tvarkymas, kuriems Kauno savivaldybė skyrė beveik 13 tūkst. eurų.

Apsilaupiusią „garstyčių“ spalvą pakeitė tarpukariu vyravusi pilka. Pašalinus sovietinį tinko ir dažų sluoksnį, fasade išryškėjo tarpukario periodo elementas – neryškus užrašo „LIETŪKIS“ fragmentas. Su paveldosaugininkų pagalba jis restauruotas autentiškais metodais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos Kauno Vytayto pr.
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos Kauno Vytayto pr.

Specialiomis medžiagomis nuvalyti ir atnaujinti tarpukariniai balkonų turėklai, dekoratyvinės tulpės tarp antro ir trečio aukštų, piliastrai su stilizuotu rustu ir kapiteliais bei puošybiniais įgilintais apskritimais.

Taip pat sutvarkytos vitrinos, atkurtas granito skaldelės fasadas pirmajame aukšte, pakeisti seni lietvamzdžiai ir lietloviai, atliktas viso pastato apskardinimas. Pažeisti elementai atkurti pagal analogus ar ikonografinę medžiagą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius