Dabar populiaru
Publikuota: 2012 rugsėjo 14d. 10:00

Žiurų kaimo „kleckai“ pripažinti tautiniu kulinarijos paveldu

Samtis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr. / Samtis

Joniškio rajone, Žiurių kaime, verdami „kleckai“ įrašyti į tautinio kulinarijos paveldo sąrašą, rašo „Lietuvos rytas“.

„Kleckai“ – į koldūnus panašus ruginių miltų patiekalas, gaminamas su įvairiais įdarais. Į vidų dedami rūkyti lašiniai su kepintais svogūnais, rauginti kopūstai, varškė ir kt.

„Mūsų protėviai žinojo, kaip atsigauti po sunkių lauko darbų – sukirtę „kleckų“ kaipmat pažvalėdavo. Skeptikams įrodėme, kad šis sotus ir gardus valgis buvo nepelnytai pamirštas“, – per „kleckų“ šventę sakė Žiurių kaimo bendruomenės vadovas Arūnas Činčys.

Žiurių bendruomenė rengiasi įkurti nedidelį virtinių fabrikėlį. Patiekalui gavus tautinio kulinarijos paveldo statusą, ketinama pasinaudoti Europos Sąjungos parama.

„Viena joniškiečių verslo įmonė lyg ir rengėsi gaminti „kleckus“ pagal mūsų receptą, bet kažin ar jai pavyks. Visur matau tik šaldytus koldūnus ir didžkukulius“, – sakė A.Činčys. 

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie 15min