Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 17

Žlunganti dar viena A.Zuoko schema vilniečiams gali atsirūgti milijonais

Lyg domino kaladėlės byra buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko pradėti projektai. Jų bruožas vienas – graži vizija, po kuria slepiasi neskaidrūs susitarimai ir didžiuliai nuostoliai miesto gyventojams. Kalvarijų turgaus sklypo nuomos sandoris vilniečiams taip pat gali kainuoti milijonus.
Kalvarijų turgus
Kalvarijų turgus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kalvarijų turgus visai šalia Vilniaus centro yra tikros aukso kasyklos. Turbūt tik netoliese stovintis prekybos ir pramogų centras „Akropolis“ gali pasilyginti tuo, kiek viename kvadratiniame metre ploto uždirbama pinigų.

Nenuostabu, kad šį turgų lydi skandalų virtinės ir net ikiteisminiai tyrimai. Šiuo metu ima aiškėti, kiek Vilniaus gyventojams iš tiesų kainuos buvusių miesto vadovų nekompetencija arba asmeninis suinteresuotumas priimant sprendimus.

Išnuomojo 25 metams

N.Dagilis yra ir oficialus dabartinio sostinės mero Remigijaus Šimašiaus finansinis rėmėjas.

2011 m. Vilniaus miesto savivaldybė įvykdė Kalvarijų turgavietės nuomos konkursą, kurį laimėjo UAB KTVG („Kalvarijų turgaus vystymo grupė“). 2011 m. lapkričio 4 d. su ja buvo pasirašyta Kalvarijų turgavietės nuomos sutartis. Šia sutartimi Vilniaus miesto savivaldybė 25 metams išnuomojo UAB KTVG Kalvarijų turgavietę, o pastaroji prisiėmė įsipareigojimus rekonstruoti, eksploatuoti ir administruoti turgavietę.

UAB KTVG valdybos pirmininkas Nerijus Dagilis verslo pasaulyje puikiai žinomas nuo dabar jau bankrutavusios „Hermis Capital“ grupės laikų. Kalvarijų turgus kurį laiką buvo jo verslo partnerio Domininko Kašio rankose. Beje, N.Dagilis yra ir oficialus dabartinio sostinės mero Remigijaus Šimašiaus finansinis rėmėjas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nerijus Dagilis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Nerijus Dagilis

Turgavietės sklypo pardavimas iš karto sukėlė daug aistrų. Piktinosi ne tik turgaus prekeiviai, bet ir aplinkui turgavietę įsikūrę smulkieji verslininkai.

Pirminės konkurso sąlygos numatė, kad laimėtojui atiteks visas sklypas. Taip konkurso laimėtojai būtų galėję rinkti rinkliavas ne tik iš turgaus prekeivių, bet ir iš aplinkui įsikūrusių parduotuvių.

Kilus teisiniam ginčui konkurso sąlygos buvo pakeistos, tačiau į privačias rankas perduodamo sklypo plotas sumažintas labai nežymiai.

Į derybas su verslininkais nei A.Zuoko vadovaujama savivaldybė, nei UAB KTVG nesileido. Prasidėjo milijonus kainuojanti turgaus rekonstrukcija, kuri po šių metų kovo 8 d. Vilniaus apygardos teismo sprendimo gali tiesiog sustoti.

Teismas pripažino neteisėtu ir panaikino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. gegužės 18 d. sprendimą, kuriuo Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė išnuomoti Kalvarijų turgavietės nuomos konkurso laimėtojui 29 tūkst. kv. m ploto žemės sklypą.

Šioje byloje į teismą kreipėsi tame pačiame sklype esančios baldų parduotuvės savininkas. Po sklypo nuomos sutarties sudarymo su KTVG prie aplinkinių parduotuvių neliko vietos net automobiliams pasistatyti. Tokių ieškinių iš viso yra dešimt.

Užvirtą košę srėbsime visi

Teismas pripažino negaliojančia valstybės žemės nuomos sutartį, o tai reiškia, kad UAB KTVG nuo teismo sprendimo įsigaliojimo datos nebeturi jokios šito sklypo valdymo ir naudojimo teisės, – teigė K.Žičkus.

„Tai yra įsiteisėjęs apeliacinio teismo sprendimas. Remiantis galiojančiais norminiais aktais, statytojas privalo turėti sklypo, kuriame vyksta statybos, nuosavybės arba valdymo teisę. Tai gali būti nuoma, panauda ar kita sutartis. Priešingu atveju statytojas neturi teisės statyti šiame sklype.

Advokatas Kęstutis Žičkus
Advokatas Kęstutis Žičkus

Teismas pripažino negaliojančia valstybės žemės nuomos sutartį, o tai reiškia, kad UAB KTVG nuo teismo sprendimo įsigaliojimo datos nebeturi jokios šito sklypo valdymo ir naudojimo teisės.

Mano manymu, tai reiškia, kad statybos tampa savavališkomis ir turi būti sustabdytos. Turi būti įpareigojimas pašalinti statybos padarinius“, – 15min teigė bylą laimėjęs  advokatų profesinės bendrijos Judickienė ir partneriai JUREX asocijuotas partneris, advokatas Kęstutis Žičkus.

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo verslininkų problema, labai greitai gali virsti viso miesto problema. UAB KTVG 15min raštu atsiuntė atsakymus, kuriuose teigiama, kad „abiejų instancijų teismai, tiek pirmosios, tiek apeliacinės, UAB KTVG laikė sąžininga sandorio šalimi“. Taip pat priduriama, kad bendrovė neturi galių plačiau komentuoti teismų sprendimų.

K.Žičkus neslepia, kad didžiausias galvos skausmas dėl tokio sprendimo kils ne privačiai bendrovei, o aplaidžiai sutartį sudariusiai Vilniaus savivaldybei. Tarp jų yra pasirašytos dvi sutartys. Sutarties dėl statinių nuomos niekas neginčijo, bet sutartis dėl žemės nuomos nebegalioja. Jeigu sklypo planas bus peržiūrėtas ir konkursą laimėjusiai bendrovei bus skirtas mažesnis plotas, UAB KTVG gali pareikšti milijoninius ieškinius savivaldybei. Tai ir iki šiol labai ribojo savivaldybės galimybes tartis su aplinkinių pastatų savininkais.

Taip pat labai tikėtina, kad aplinkinių parduotuvių savininkams gali atitekti sklypo dalys su jau pastatytomis KTVG konstrukcijomis. Tokiu atveju savivaldybės gali laukti dar vienas didžiulis žalos atlyginimo ieškinys.

Dingę dokumentai

Kalvarijų turgaus rekonstrukcija taip pat prasidėjo nuo didelio viešųjų ryšių burbulo. Buvo teigiama, kad po rekonstrukcijos turgaus veidas pasikeis neatpažįstamai ir miestas pagaliau atsikratys kioskų kultūros.

Nors didelė dalis rekonstrukcijos baigta, akivaizdu, kad senus kioskus tiesiog pakeitė nauji.

Nors didelė dalis rekonstrukcijos baigta, akivaizdu, kad senus kioskus tiesiog pakeitė nauji. 15min kalbinti turgaus prekeiviai piktinosi, kad ir toliau visus stengiamasi sugrūsti kuo tankiau, nes būtent nuo to priklauso turgų valdančios bendrovės uždarbis. Rinkliavos už prekybos vietas liko ir dar esą padidėjo, o prekiauti pradedantiems smulkiesiems verslininkams, be to, dar tenka iš anksto susimokėti šimtus eurų siekiančias vienkartines įmokas už prekybos vietą.

Vykstant teismų maratonui skandalų sūkuryje atsidūrė ir A.Zuoko vadovaujama savivaldybė. 2012 m. viduryje vienoje iš bylų Vilniaus savivaldybė pateikė detaliojo plano kopiją, su kuria susipažinus tapo aišku, kad būtent Kalvarijų turgaus sklypų ribų plano kopija gali būti suklastota. Teismas įpareigojo savivaldybę pateikti viso detalaus plano originalą. Savivaldybė jį pateikė, tačiau iš originalaus plano būtent tas sklypų ribų planas buvo išplėštas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kalvarijų turgus
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kalvarijų turgus

Žada skųsti

Savivaldybė skubiai skųs Vilniaus apygardos teismo sprendimą Aukščiausiajam Teismui, – nurodė L.Kvedaravičius.

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius 15min teigė, kad savivaldybė skubiai skųs Vilniaus apygardos teismo sprendimą Aukščiausiajam Teismui, nes mano, kad Apygardos teismo sprendimas yra itin formalus.

„Reikėtų pažymėti, kad pirmos instancijos teismas fizinių asmenų ieškinį dėl žemės nuomos sutarties panaikinimo buvo atmetęs visiškai, todėl galutinį sprendimą turėtų priimti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Viganto Ovadnevo nuotr./Linas Kvedaravičius
Viganto Ovadnevo nuotr./Linas Kvedaravičius

Pažymime, kad Vilniaus apygardos teismas, panaikinęs žemės nuomos sutartį, sprendime pasisakė, kad žemės nuomos sutarties panaikinimas neužkerta kelio UAB KTVG vykdyti Kalvarijų turgavietės rekonstrukcijos darbus, kadangi tarp Savivaldybės ir UAB KTVG galioja turgavietės pastatų nuomos sutartis, kuri suteikia UAB KTVG teises į žemės sklypą“, – teigė jis.

UAB KTVG atstovai į 15min klausimą, kaip elgsis, jei savivaldybė bus priversta peržiūrėti nuomojamo sklypo ribas ir jį proporcingai paskirstyti tarp daugiau subjektų, neatsakė. Atsiųstuose atsakymuose nurodoma, kad bendrovė taip pat galvoja skųsti šį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius