-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 05

Žmogaus teisių gynėjai kreipėsi į prezidentę ir Seimo pirmininkę dėl Eglės Kusaitės bylos

Žmogaus teisių gynėjai antradienį viešai kreipėsi į prezidentę ir Seimo pirmininkę dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės byloje.
Eglės Kusaitės byla
Eglės Kusaitės byla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Viešai išplatintame pareiškime Europos Parlamento narys Leonidas Donskis, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys bei Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius teigia, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) iki šiol neatsakė į klausimus dėl galimų pažeidimų vykdant operatyvinę veiklą bei ikiteisminį tyrimą.

Pasak kreipimosi autorių, sąžiningai neatsakius į klausimus, „liks nepaneigti įtarimai, kad Lietuvos VSD, Generalinė prokuratūra ir uždari teismai piktnaudžiauja savo galiomis, pažeidžia šalies piliečių teises ir laisves, pamina Konstituciją ir įstatymus, teikia abejotinas paslaugas Rusijos slaptosioms tarnyboms, o Seimas ir Prezidentė su tokiu elgesiu taikstosi“.

Tarp pateiktų klausimų minimi viešoje erdvėje išsakyti teiginiai, kad E.Kusaitė, kuriai dabar yra 21 metai, dar 2007 metų pabaigoje buvo apgyvendinta VSD išnuomotame būste, o merginą dvejus metus „globojo“ VSD paskirti asmenys, prisistatę Klaipėdos musulmonais. Taip pat prašoma atsakyti dėl Rusijos pareigūnų vaidmens apklausiant įtariamąją ir informacijos nutekinimo žiniasklaidai.

„Ši byla, nors nagrinėjama uždarame teismo posėdyje, vis aiškiau liudija, kad mūsų šalies VSD ir Generalinė prokuratūra, vykdydamos operacijas, nevengia manipuliuoti Lietuvos piliečiais, žaisti jų likimais, kad veikdamos prieš mūsų piliečius šios institucijos pernelyg glaudžiai bendradarbiauja su nedemokratiškų valstybių slaptosiomis tarnybomis“, – rašoma laiške.

Dėl rengimosi susisprogdinti Rusijos karinėje bazėje Čečėnijoje kaltinama mergina buvo suimta dar 2009 m. spalį ir nelaisvėje buvo devynis mėnesius iki pernai metų rugpjūčio, kada teismas nusprendė, jog bylos nagrinėjimo ji gali laukti laisvėje.

Prokuroras neseniai vėl paprašė suimti E.Kusaitę, nes ji nesilaiko įpareigojimo nebendrauti su tam tikrais asmenimis ir trukdo teismo procesui.

Mergina savo kaltę neigia ir tvirtina, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti VSD. Jos rėmėjai kelia klausimus dėl Rusijos Federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje.

Prokurorai sako surinkę duomenų, kad E.Kusaitė rengėsi susisprogdinti karinėje bazėje Čečėnijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius