-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 08

Žmogaus teisių pažeidimai psichiatrijos klinikose: trūksta higienos priemonių, privatumo, psichologo

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas ir Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro patarėjai, atlikę žmogaus teisių padėties vertinimą Kauno klinikų psichiatrijos klinikoje ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, konstatavo žmogaus teisių pažeidimus ir teisinio reguliavimo, susijusio su asmenų priverstiniu hospitalizavimu, trūkumus, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Seimo kontrolierius Augustinas Normantas
Seimo kontrolierius Augustinas Normantas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rekomendacijos ministrams

„Būtina patvirtinti priverstinio gydymo tvarką, reikia pašalinti teisinį neaiškumą dėl priverstino hospitalizavimo trukmės iki teismo leidimo, būtina nustatyti paciento teisės dalyvauti ir būti išklausytam teismo mechanizmą“, – rašoma Seimo kontrolieriaus rekomendacijose ir rekomenduojama sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai imtis veiksmų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Seimo kontrolierius teisingumo ministrei Mildai Vainiūtei siūlė imtis priemonių, kad būtų pakeistas teisinis reguliavimas numatant galimybę apeliacine tvarka apskųsti teismo nutartį išduoti leidimą tęsti priverstinį hospitalizavimą ir gydymą.

Vertinę, kaip užtikrinamos pacientų teisės, susijusios su psichinės sveikatos priežiūros įstaigų pacientų teisėmis ir jų laikymo sąlygomis, Kauno klinikų psichiatrijos klinikoje ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, Seimo Žmogaus teisių biuro patarėjai atkreipė dėmesį, kad įstaigose ne visuomet užtikrinamas pacientų privatumas gydytojams juos konsultuojant.

Įstaigose – netinkamos gydymo sąlygos

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro patarėjai pastebėjo, kad Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre pacientams atvykus į įstaigą dėl savižudybės grėsmės nesuteikiama galimybė nedelsiant individualiai pasikalbėti su psichologu.

Seimo kontrolierius ataskaitoje dėl žmogaus teisių padėties pastebi, kad Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Ūmiame ir Gerentopsichiatrijos skyrių patalpoms būtinas remontas. Be to, higienos patalpas būtina pritaikyti judėjimo negalią turintiems asmenims. Žmogaus teisių specialistai pastebėjo, kad skyriuose neužtikrinamas minimalus palatos plotas vienam pacientui.

„Kauno klinikų psichiatrijos klinikoje ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre palatose ir koridoriuose trūksta spintų pacientų rūbams laikyti, pacientų higienos patalpose nėra tualetinio popieriaus, popierinių rankšluosčių, skysto muilo dozatorių. Be to, gydymo įstaigose nėra privačios erdvės, skirtos pacientams lankyti“ – konstatuojama Seimo kontrolieriaus ataskaitoje.

Koridoriuose trūksta spintų pacientų rūbams laikyti, pacientų higienos patalpose nėra tualetinio popieriaus, popierinių rankšluosčių, skysto muilo dozatorių.

Slaugos darbuotojai – nepakankamai apmokyti

Lankydamiesi įstaigose Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro darbuotojai pastebėjo, kad slaugos darbuotojams trūksta specialių mokymų, kuriuose būtų aptariami ir analizuojami agresyvių pacientų elgesio kontrolės būdai ir priemonės.

„Pacientų palatų nuolatinis stebėjimas vaizdo kameromis ir duomenų tvarkymas sveikatos apsaugos tikslais Kauno klinikų psichiatrijos klinikoje nėra suderintas su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija, todėl sudaro prielaidas pažeisti Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nustatytus teisėto vaizdo stebėjimo kriterijus, sąlygas ir reikalavimus“, – rašoma Seimo kontrolieriaus ataskaitoje dėl žmogaus teisių padėties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius