Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 05

Žmonėms su proto negalia padėjusi mergina: savanorio gyvenimas yra panašus į tėvų gyvenimą šeimoje

Vilniaus rajone esančiame Čekoniškių kaime įsikūrusi Betzatos bendruomenė, esanti tarptautinės organizacijos „L'Arche“ padaliniu Lietuvoje, neabejotinai yra viena iš kilniausių vietų savanorystei. Pagal „Jaunimo savanoriškos tarnybos“ projektą savanorystę čia panoręs atlikti jaunimas įsipareigoja gyventi bendruomenėje ir rūpintis žmonių, turinčių proto negalią, buitimi. „L'Arche“ įkūrėjas Jeane'as Vanier tokio pobūdžio bendruomenes įkūrė pamatęs kokiomis nežmoniškomis sąlygomis gyvena žmonės, turintys protinę negalią, ir panorėjęs šią situaciją pakeisti.
Betzatos bendruomenės pastatas Čekoniškių kaime
Betzatos bendruomenės pastatas Čekoniškių kaime / facebook.com nuotrauka

Savanoriai gyvena lyg namie

Betzatos bendruomenės vadovas Rimantas Ramonas teigė, kad savanoriauti šioje vietoje pasiryžę jaunuoliai čia gyvena ir padeda neįgaliems žmonėms sutartą laikotarpį. Tiesa, kai kurie žmonės, turintys darbus, prie savanoriškos veiklos bendruomenėje prisideda ir rečiau.

„Yra savanorių, kurie dirba normalų darbą, ir atvažiuoja kartą per savaitę, vieną vakarą, ir padeda ruošiant valgį, tuomet dalyvauja maldoje ir išvažiuoja“, – pasakoja R.Ramonas.

Betzatos bendruomenės vadovas teigė, kad šiuo metu joje gyvena šeši žmonės su proto negalia, kuriems ir padeda savanoriai, čia gyvenantys lyg namuose.

Betzatos bendruomenės vadovas teigė, kad šiuo metu joje gyvena šeši žmonės su proto negalia, kuriems ir padeda savanoriai, čia gyvenantys lyg namuose.

„Yra trys keturi žmonės, kurie sukasi visame dienos ritme. Savanoriai žadina žmones pusę septintos ryto, su jais kartu pusryčiauja, o tada važiuoja į dienos centrus. Iki pietų vyksta namų tvarkymas“, – apie įprastinę savanorio darbo dieną bendruomenėje pasakoja R.Ramonas.

„Po pietų, nuo antros iki penktos valandos, yra laisvas laikas. O po to grįžta žmonės iš dienos centrų, savanoriai su jais būna ir jais rūpinasi. Tie savanoriai, kurie yra atsakingi už vakarienę, ją ruošia, o po jos yra vakarinė malda“, – pasakojimą apie savanorių darbo dieną tęsia Betzatos bendruomenės vadovas.

betzata.lt nuotrauka/Betzatos bendruomenė
betzata.lt nuotrauka/Betzatos bendruomenė

R.Ramonas labai džiaugiasi savanorių veikla ir teigia, kad jie yra neabejotinai svarbūs užtikrinant bendruomenės veiklą.

Paskatino įkurti nejautrumas žmonėms su negalia

Savanorė Rugilė Kazlauskaitė teigia, kad neatlygintina veikla Betzatos bendruomenėje susižavėjo perskaičiusi „L'Arche“ įkūrėjo J.Vanier citatą: „Juk mūsų laimė čia ir danguje nepriklauso nuo to, ką nuveikiame dėl savo pačių garbės, o nuo to, kaip mokame priimti mūsų tikrovę, mūsų trapumą, kiek suvokiame pašaukimą būti Tėvo mylimais vaikais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius