Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 06 /16:05

„Zuikio daržo“ pabaiga – su policija: meras pareiškė, kad daugiau komentarų nebus

Antradienio rytą baigtas griauti paskutinis medinis namelis Nidoje, kur stovėjo legendinis „Zuikio daržas“. Darbai neužbaigti sklandžiai: atvyko policijos pareigūnai, porai žmonių buvo surašyti administracinių nusižengimų protokolai. Sprendimą ar namelių vietoje galės atsirasti naujos prekybos ar paslaugų teikimo vietos, priims Neringos savivaldybės taryba.
Griaunamas „Zuikio daržas“ Nidoje. 2024 m. Sausio 24 d.
Griaunamas „Zuikio daržas“ Nidoje. 2024 m. Sausio 24 d. / Mato Lasausko nuotr.

Nidoje baigti prieš dvi savaites prasidėję medinių namelių, kuriuose buvo įsikūrusi ir legendinė kavinė „Zuikio daržas“, griovimo darbai.

Trys laikini statiniai nukelti, ketvirtąjį nukelti buvo sudėtinga, tad jis buvo nugriautas.

Apie 11 val. pranešta, kad griovimo darbai baigti, liko sutvarkyti teritoriją.

Aiškėja, kad suplanuoti darbai nevyko sklandžiai. Kaip informavo Klaipėdos apskrities VPK atstovai, atvykę Neringos policijos pareigūnai teritorijoje rado vyrą ir moterį, kurie ten negalėjo būti. Pora nepakluso pareigūnams, jiems buvo surašyti protokolai pagal Administracinių nusižengimų kodekso 506 straipsnį.

Patys „Zuikio daržo“ atstovai feisbuke pareiškė, kad griovėjai neparodė jokio teismo sprendimo, tikino, kad pastatas nugiautas neteisėtai. „Korupcija ir gėda“, – rašė jie.

„Zuikio daržo“ atstovai viešojoje erdvėje vis tikina taip ir nepamatę teismo sprendimo, įpareigojančio nugriauti statinius.

Nukelti prašė dar 2015-aisiais

Dar prieš penkerius metus Neringos meras Darius Jasaitis teigė, kad leidimas prekybai laikinuose statiniuose pasibaigė ne tik „Zuikio daržui“, bet ir kitiems statiniams. Esą pratęsti leidimo nebeleido pasikeitę teisės aktai.

Nameliai greta tako link centrinio Nidos paplūdimio, valstybinėje žemėje, neteisėtai stovėjo daugiau nei du dešimtmečius. Į asmenis, besinaudojančiais nameliais, dėl reikalavimo juos nukelti Neringos savivaldybė kreipėsi 2015-aisiais metais, vėliau pakartotinai – 2019-aisiais.

„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“
„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“

Prieš kelerius metus kalbintas kurorto meras sakė, kad Nacionalinė žemės tarnyba pradėjo taikyti baudas savivaldybės administracijos direktoriui už tai, kad negriauna nelegalių statinių. Kurį laiką truko žemės formavimo, detaliųjų planų rengimas, po kurio turi būti surengtas žemės aukcionas prekybos paskirčiai.

„Zuikio daržas“
„Zuikio daržas“

„Bet tam, kad skelbtų aukcioną, pagal įstatymą, turi būti tuščias sklypas. Nes jei laimėtų ne tie, kurie turi namelius, o kiti? Įstatymas sako – turime atlaisvinti sklypus“, – tuomet komentavo jis.

Savivaldybės administracijai šių metų sausio mėnesio pabaigoje pradėjus įgyvendinti namelių nukėlimo/nugriovimo darbus, vienas iš namelio valdytojų/naudotojų kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, prašant laikinai uždrausti Neringos savivaldybės administracijai organizuoti ir vykdyti prekybos pastato, esančio Nidos-Smiltynės pl. 7 E, griovimo darbus – šis prašymas buvo atmestas.

Trys nameliai buvo nukelti ir bus saugomi tris mėnesius.

Kokia teritorijos ateitis?

Kaip informuoja savivaldybė, sprendimą ar namelių vietoje galės atsirasti naujos prekybos ar paslaugų teikimo vietos, priims Neringos savivaldybės taryba.

Vienas namelis patenka į planuojamo Jūros terapijos centro teritoriją, kuriai šiandien yra rengiamas detalusis planas. Čia tokios paslaugos (iš kilnojamųjų statinių) – teikimas nenumatytas.

Stop kadras/„Zuikio daržas“
Stop kadras/„Zuikio daržas“

Neringos savivaldybės mero Dariaus Jasaičio iniciatyva yra rengiamas sprendimo projektas dėl teritorijos kitoje tako, vedančio į Nidos centrinį paplūdimį, pusėje. Šiuo sprendimo projektu siūloma Neringos savivaldybės prekybos ar paslaugų teikimo viešose vietose sąrašą ir schemas papildyti paslaugų/ prekybos teikimo vietomis aptariamoje teritorijoje.

Būtent Neringos savivaldybės taryba ir priims sprendimą, ar tokias vietas numatyti, kokiomis sąlygomis vietų nuomos aukcionas galėtų būti vykdomas. O gal būt, priims sprendimą dėl kitokios teritorijos vizijos.

Meras: daugiau komentarų nebus

Neringos meras Darius Jasaitis savo paskyroje „Facebook“. konstatavęs, kad du dešimtmečius trukusi istorija su laikinais statiniais Nidoje baigėsi, tikino, kad iš „Zuikio daržo“ gerbėjų pasipylė kaltinimai Neringos savivaldybei nenoru tartis bei ieškoti sprendimų yra nepagrįsti.

Neringos savivaldybės nuotr./"Zuikio daržo" teritorija jau tuščia
Neringos savivaldybės nuotr./"Zuikio daržo" teritorija jau tuščia

„Tartasi ne kartą, kol dešimt metų einu mero pareigas. Prekybininkai nesėkmingai bylinėjosi dėl galimo laikinų, kilnojamų namukų įteisinimo visų instancijų teismuose, kreipėsi ir į Konstitucinį.

Laikinų statinių egzistavimas turėjo baigtis dar 2002 aisiais, nes 1995-1997 metais, kai jų atsiradimas įgyvendintas, pagal galiojantį Statybos įstatymą jiems buvo leidžiama stovėti trejus metus, pratęsiant terminą dar tiek pat.

Skambūs nepatenkintų verslininkų pareiškimai apie Savivaldybės moralę skamba keistai: kaip žiūrėsite į akis atsakingam ir sąžiningam verslui, kuris paisė tvarkos ir nusikėlė statinius be „grybų karo“?

Įsisenėjusi problema pašalinta – patinka ar ne.

Daugiau daržo tema komentarų nebus“, – pareiškė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius