Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 02 /17:20

Netikėtas R.Karbauskio sprendimas: į Lazdijų rajono merus siūlo žurnalistę V.Danauskienę

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis apsisprendė į Lazdijų rajono merus siūlyti žurnalistės Vilmos Danauskienės kandidatūrą. Ji 15min teigė, kad kol kas žurnalistinis darbas turėtų nemaišyti, tačiau pabrėžė, kad jos kandidatūrą dar turės patvirtinti partijos taryba. Tuo metu R.Karbauskis tvirtino, kad taryboje klausimų kilti neturėtų.
Vilma Danauskienė
Vilma Danauskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Feisbuke penktadienį leidinio „Lazdijų žvaigždės“ ištrauka pasidalino naujienų portalo delfi.lt apžvalgininkas Romas Sadauskas.

Joje LVŽS pirmininkas R.Karbauskis skelbia, kad siūlys į Lazdijų rajono merus žurnalistės V.Danauskienės kandidatūrą ir viliasi, kad partijos taryba tam pritars.

„Žinau, kad daugelį Jūsų toks pasirinkimas nustebins. Vienus – maloniai, kitiems tai greičiausiai bus nelaukta staigmena“, – „Lazdijų žvaigždė“ cituoja R.Karbauskį.

„(...) Vilmą iki to laiko pažinojau kaip politikos žurnalistę. Tokią, kurios dėmesio politikui, kaip juokaudavome, geriau nesulaukti“, – pridūrė jis.

Pasiūlė vietos „valstiečiai“

Pati V.Danauskienė 15min teigė, kad pasiūlymo kandidatuoti į Lazdijų mero postą sulaukė iš vietos LVŽS skyriaus.

Vėliau tai aptarė ir su partijos lyderiu.

„Esu kalbėjusi po to su Karbauskiu ir tiesiog paklausiau, ar jis juokauja? Jis pasakė, kad ne ir gerbia savo skyriaus valią, tai yra lazdijiečių sprendimas ir tiesiog pakvietė prisijungti“, – pasakojo V.Danauskienė.

Ji pabrėžė, kad dar nėra iki galo patvirtinta kandidatė – tam dar turės pritarti partijos taryba.

„Yra iškelta mano kandidatūra Lazdijų skyriuje ir pateikta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybai. Aš nežinau, koks bus tarybos sprendimas. Nežinau, taryba pritars ar nepritars, bet kurį sprendimą gerbsiu“, – teigė žurnalistė.

Esu kalbėjusi po to su Karbauskiu ir tiesiog paklausiau, ar jis juokauja? Jis pasakė, kad ne ir gerbia savo skyriaus valią, tai yra lazdijiečių sprendimas ir tiesiog pakvietė prisijungti

Anot jos, „nė vienas įstatymas“ nedraudžia žurnalistui dirbti savo darbo ir kandidatuoti ar dalyvauti politinėje veikloje.

Tiesa Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekse skelbiama, kad „žurnalistas ar viešosios informacijos rengėjas turi būti laisvas ir nepriklausomas“, o „vykdydamas savo veiklą, žurnalistas neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui“.

O Visuomenės informavimo etikos kodekse rašoma, kad „žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimo politinių partijų veikloje“.

„Žurnalistų etikos ir leidėjų kodekse yra nuostata, kuri, mano manymu, yra perteklinė ir greičiausiai diskriminuojanti mus kaip profesiją. Galbūt, mano nuomone, ji turėtų būti keistina“, – kalbėjo žurnalistė.

Vis dėlto, anot jos, klausimą dėl pagrindinės jos veiklos ir būsimo kandidatavimo turėtų išspręsti Vyriausioji rinkimų komisija.

„Aš manau, kad šitą klausimą turės išaiškinti Vyriausioji rinkimų komisija ir kaip jie nuspręs, taip ir bus. Žurnalistika yra vienintelis mano pajamų šaltinis. Jeigu jie galvos, kad teisinga mane nuo jo atkirsti, tada greičiausiai teks kažkaip nedirbti, nežinau“, – svarstė V.Danauskienė.

Ji taip pat sakė daugiau nei du dešimtmečius bendradarbiaujanti su leidiniu „Lazdijų žvaigždė“.

Be kita ko, V.Danauskienė bendradarbiauja ir su portalu delfi.lt.

„Vertybės sutampa“

R.Karbauskis tvirtino, kad partijos skyrių sprendimai nėra kvestionuojami, o V.Danauskienės ir „valstiečių“ vertybės sutampa.

„Skyrių sprendimų mes nekvestionuojam, jų argumentų negalėčiau įvardinti, bet suprantu vieną, kad žurnalistės vertybės sutampa su mūsų skyriaus, partijos žmonių vertybėmis, nes kitaip sunkiai įsivaizduoju, kad būtų kandidatė mūsų skyriaus iškelta“, – 15min sakė partijos lyderis.

„Jeigu žmogus neteistas, jeigu jis yra geros reputacijos, aš nematau jokios prasmės būti prieš“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pasak jo, V.Danauskienė ne kartą „kritiškai yra pasisakiusi partijos ir jo atžvilgiu“, bet tai nereiškia, kad jis turi savo „asmeninį požiūrį iškelti aukščiau skyriaus apsisprendimo“.

„Žurnalistai – tokie pat Lietuvos piliečiai, turintys tokias pačias teises. Jeigu žurnalistas sumano dalyvauti rinkimuose, tai jis turi tokią teisę“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Jis taip pat tvirtino, kad LVŽS taryba turėtų patvirtinti V.Danauskienės kandidatūrą.

„Jeigu aš, kaip partijos pirmininkas, siūlyčiau kitaip, motyvuočiau, agituočiau dėl kažkokios priežasties arba kas nors taryboje agituotų, tai tikriausiai gali kitaip būt, bet aš tai tikrai neagituosiu kitaip“, – pabrėžė R.Karbauskis.

Jis tvirtino ginsiantis V.Danauskienės kandidatūrą, jeigu kažkas taryboje kaip argumentą nekelti jos į meres iškels jos kritiką partijai.

„Šitoj vietoj aš pasakysiu aiškiai, kad, matyt, buvom nusipelnę tuo momentu kažkokių vertinimų“, – tvirtino „valstiečių“ lyderis.

Patvirtinta dar daugiau kandidatų

Penktadienio popietę Kaune posėdžiavusi LVŽS taryba, be V.Danauskienės, patvirtino dar 9 kandidatus į merus artėjančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose.

Biržų rajone bus keliama buvusio Seimo nario, LVŽS šio krašto skyriaus pirmininko Audrio Šimo kandidatūra. Joniškio rajone keliama savivaldybės tarybos narė Nijolė Valuckienė, Kelmės rajone – šeimos gydytoja Rita Kavaliauskaitė, Kėdainių rajone – prof. Dalius Serafinas, Mažeikių rajone – šio LVŽS skyriaus pirmininkas Eimantas Salatka,
Radviliškio rajone – Radviliškio rajono vicemeras Vytautas Krikščiūnas,
Šilalės rajone – visuomenės veikėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė,
Vilkaviškio rajone – kūno kultūros dėstytojas, buvęs sporto mokyklos direktorius Algidas Karalius, Telšių rajone – Imantas Motiejūnas.

LVŽS šiuo metu turi pasitvirtinusi 48 kandidatus į merus. Likusieji bus tvirtinami artimiausiame LVŽS tarybos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius