-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 10

Žurnalistų etikos inspektorė siūlo žurnalistus laikyti apsimelavusiais, kol jie neįrodė priešingai

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė parengė įstatymo projektą, po kurio priėmimo žurnalistų etikos sargas turėtų virsti žmogaus teisių apsaugos žiniasklaidoje kontrolieriumi. Z.Zamžickienė projekte siūlo žurnalistus iš anksto laikyti paskleidusiais netiesą, kol šie neįrodo kitaip.
Zita Zamžickienė
Zita Zamžickienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šiuo metu žurnalistų etikos inspektoriaus veiklą reglamentuoja Visuomenės informavimo įstatymas. Tačiau planuojama, kad ateityje jis veiks pagal atskirą teisės aktą. Tarnybos parengtam įstatymo projektui Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) turi pastabų.

Žiniasklaidai nekaltumo prezumpcija taip pat galioja. Šiuo atveju, jeigu žurnalistas neįrodė, kad tiesa, siūloma laikyti, kad jis paskleidė netiesą, tai jau kaltumo prezumpcija, kuri yra visiškai nelogiška, – sakė D.Radzevičius.

„Tikiuosi, kad tai yra klaida“, – pirmadienį 15min.lt sakė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius, komentuodamas parengtą Žmogaus teisių apsaugos žiniasklaidoje kontrolieriaus įstatymo projekte įrašytą nuostatą, kuri skelbia, kad tiriant skundus dėl pažeistos garbės ir orumo, preziumuojama, kad paskleisti duomenys neatitinka tikrovės, kol žurnalistas   neįrodo priešingai.

„Viešosios informacijos rengėjas ir (ar) skleidėjas turi įrodyti, jog paskleisti duomenys atitinka tikrovę, taip pat, kad jis elgėsi sąžiningai“, – rašoma projekte.

D.Radzevičius mano, kad turėtų būti atvirkščiai. „Žiniasklaidai nekaltumo prezumpcija taip pat galioja. Šiuo atveju, jeigu žurnalistas neįrodė, kad tiesa, siūloma laikyti, kad jis paskleidė netiesą, tai jau kaltumo prezumpcija, kuri yra visiškai nelogiška“, – sakė jis.

LŽS iki mėnesio vidurio žada pateikti pastabas dėl parengto projekto, D.Radzevičius pabrėžė, kad prieš jį priimant reikia gerokai padiskutuoti su žiniasklaidos atstovais, politikais.

Nepatinka nei inspektorius, nei kontrolierius

LŽS pirmininkas prisipažino, kad jam kliūva ir parinktas naujas įstaigos pavadinimas.

„Nei vienas iš šių terminų – inspektorius ar kontrolierius, nei tinka, nei patinka, nes jie neatspindi tikrosios įstaigos filosofijos“, – pridūrė jis.

D.Radzevičiaus nuomone, galvojant naują įstaigos pavadinimą galima būtų pasitelkti kalbininkus.

Anot jo, įstaigos vadovas turi būti spaudos ombudsmenas, kuris nagrinėtų tiek asmenų skundus prieš žiniasklaidos atstovus, tiek pačios žiniasklaidos skundus, o pavadinimas ir turėtų atspindėti šią veiklą.

D.Radzevičius įsitikinęs, kad ateityje šios įstaigos vadovas turėtų veikti plačiau, ne tik nagrinėti skundus, bet ir teikti rekomendacijas ir pats nuspręsti, kada pažeistas visuomenės interesas ir reikia stoti jį ginti.

Su Z.Zamžickiene pirmadienį 15min.lt susisiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius