-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 25

Žvaigždės gimtinė – Vilkaviškis

Nyderlandų Karalystės ambasadorė Lietuvoje Annemieke Ruigrok aplankė Olandijos baleto įkūrėjos Sonios Gaskell tėviškę – Vilkaviškį.

„Skirtingų tautybių ir laikmečių kūrėjus – lietuvių poetus Salomėją Nėrį, Kazį Bradūną, rusų dailininką peizažistą Isaką Levitaną ir olandų baleto įkūrėją S.Gaskell – vienija ištakos. Visi jie kilę iš Vilkaviškio krašto“, – sakė Vilkaviškio muziejaus direktorius Antanas Žilinskas.

Muziejaus direktorius LŽ pasakojo, kad S.Gaskell gimė 1904 metais Vilkaviškio grūdų prekybininko žydo Saliamono Gaskellio Karnovsky ir jo rusės žmonos Anos šeimoje. Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse būsimoji Olandijos baleto legenda kartu su tėvais pasitraukė į Rusijos gilumą, vėliau mokytis baleto jai teko Prancūzijoje. Ten balerina susipažino su savo būsimu vyru olandu ir Antrojo pasaulinio karo pradžioje persikėlė gyventi į žydų tautybės žmonėms tuo metu saugesnę Olandiją. Amsterdame jiedu atidarė baleto mokyklą. Nors karo metais jos įkūrėja buvo priversta nuolat slapstytis, mokykla savo veiklos nenutraukė. Pokariu joje mokėsi daugelis vėliau žymiais Olandijos baleto artistais tapusių atlikėjų. S.Gaskell iniciatyva prie Amsterdamo karališkosios konservatorijos buvo įkurta ir Šokių katedra. Garsioji išeivė iš Vilkaviškio vėliau, palikusi pedagoginį darbą konservatorijoje, dar buvo UNESCO skyriaus direktorė.

„S.Gaskell kaip Nyderlandų nacionalinio baleto įkūrėja garsi visame pasaulyje“, – teigė į Vilkaviškio krašto muziejų atvykusi Nyderlandų Karalystės ambasadorė Lietuvoje A.Ruigrok. Ji pasakojo, kad Amsterdamo baleto teatre rugsėjį rengiamos didžiulės S.Gaskell gimimo metinių iškilmės, taip pat paroda apie jos veiklą ir ketinamą išleisti prisiminimų knygą.

„Būtų gerai tą parodą pamatyti ir Vilkaviškyje“, – pusiau juokais, pusiau rimtai užsiminė Vilkaviškio krašto muziejaus direktorius, tačiau patikinimo iš Nyderlandų Karalystės ambasadorės nesulaukė. Mat jau dabar yra numatyta, kad iš Amsterdamo baleto teatro muziejaus fondų sudaryta paroda po įvairias pasaulio parodų sales keliaus iki pat 2020 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius