-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 29

Žvalgybininkai nori teisės taikyti fizinę ir psichinę prievartą

Lietuvos žvalgybos pareigūnai siekia turėti teisę ne tik esant reikalui panaudoti tarnybinį ginklą, bet ir taikyti specialiąsias priemones, fizinę ir psichinę prievartą. Šiuo metu derinamos Valstybės saugumo departamento (VSD) parengtos tai numatančios Žvalgybos įstatymo pataisos.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Projekto tikslas – suteikti teisę žvalgybos pareigūnams esant tarnybiniam būtinumui naudoti ne tik tarnybinius šaunamuosius ginklus, bet ir specialiąsias priemones, taipogi suvienodinti žvalgybos pareigūnų bei kitų valstybėje tarnaujančių pareigūnų specialiųjų priemonių ir šaunamųjų ginklų panaudojimo pagrindus“, – tvirtina VSD direktorius Darius Jauniškis.

Šiuo metu įstatymas numato, kad žvalgybos pareigūnai gali naudoti tik tarnybinius ginklus. Pagal projektą, jiems dar būtų suteikta teisė naudoti specialiąsias priemones – tokias, kurios tiesioginio pavojaus asmens gyvybei nekelia, bet gali atgrasyti teisės pažeidėjus, sulaikyti administracinius nusižengimus ar nusikalstamas veikas padariusius asmenis, atremti kėsinimąsi į asmenį ar turtą.

Įstatymas įpareigotų pareigūną prievartą naudoti tik esant tarnybiniam būtinumui ir tik tiek, kiek to reikia tarnybinėms funkcijoms vykdyti. Jis turėtų atsižvelgti į konkrečias aplinkybes ir pavojų, teisės pažeidimo pobūdį, intensyvumą ir individualias pažeidėjo savybes.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Jauniškis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Jauniškis

„Fizinė prievarta naudojama tik tada, kai psichinė prievarta buvo neveiksminga arba kai bet koks delsimas kelia pavojų žvalgybos pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai“, – rašoma projekte.

Siūloma leisti fizinę prievartą žvalgybos pareigūnams naudoti, kai norima apsisaugoti ar apsaugoti kitus asmenis nuo gresiančio pavojaus gyvybei ar sveikatai, kai vengiama vykdyti pareigūnų reikalavimus ar nurodymus, sulaikant pažeidėjus, atremiant užpuolimus, siekiant susigrąžinti specialiąsias priemones, išlaisvinti užimtus objektus, stabdant transporto priemonę, laivą ar orlaivį, užkertant kelią administraciniams nusižengimams ar nusikalstamoms veikoms.

Anot projekto, agresyvius asmenis būtų galima surišti ar jiems panaudoti antrankius. 

„Projektu norima užtikrinti, kad šaunamasis ginklas būtų panaudojamas laipsniškai, t. y. kad ginklo naudojimas atitiktų proporcingumo principo turinį, kai kitos prievartos priemonės yra neveiksmingos arba kai kitų prievartos priemonių neįmanoma panaudoti dėl kylančio pavojaus gyvybei ar sveikatai. Šiuo metu Žvalgybos įstatymas reglamentuoja tik tarnybinio šaunamojo ginklo naudojimą ir nesuteikia galimybės žvalgybos pareigūnams naudoti kitų specialiųjų priemonių, o tai kelia riziką panaudoti perteklinę prievartą“, – aiškinamajame rašte tvirtina D.Jauniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius