Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 23

Žvarbus vasaris kirs per kišenes

Šaltas vasaris vėl baugina rekordines sąskaitas už gruodį tiektą šilumą gavusius vilniečius. Dėl žvarbaus oro didėja šilumos vartojimas, todėl jau dabar aišku, kad sąskaitos už vasarį bus bent 25–30 proc. didesnės nei gautos už sausį.
R.Germanas tvirtina, kad „Vilniaus energijos“ gyventojams pateikiamos sąskaitos yra teisėtos, tačiau neslepia – už vasarį sunaudotą šilumą vėl mokėsime didžiules sumas.
R.Germanas tvirtina, kad „Vilniaus energijos“ gyventojams pateikiamos sąskaitos yra teisėtos, tačiau neslepia – už vasarį suvartotą šilumą vėl mokėsime didžiules sumas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už pernai gruodį suvartotą šilumos energiją milžiniškas sumas sumokėję vilniečiai sausį galėjo atsikvėpti. Mėnuo buvo kiek šiltesnis, be to, norėdami palengvinti mokesčių naštą šilumininkai skaitiklių rodmenis surašė anksčiau – mėnesiui nesibaigus. Tačiau, pasirodo, taip jie padarė gyventojams meškos paslaugą, nes šaltas vasaris kaip ant mielių augina šilumos vartojimą.

„Vilniaus energijos“, tiekiančios šilumą sostinei, komercijos direktorius Rimantas Germanas nedrįso prognozuoti, kiek turėsime mokėti už vasarį suvartotą šilumos energiją. „Pagal temperatūrą matome, kad vasarį vidutinė temperatūra yra apie ketvirtadaliu žemesnė negu sausį. Ar sąskaitos bus panašios į tas, kurios buvo gruodį, pamatysime. Remiantis meteorologų prognozėmis, liko dar kelios šaltos dienos, bet gal jos bus šiltesnės? Tendencija aiški, sąskaitos didės, bet kiek – matysime mėnesio gale“, – sakė R.Germanas.

Klaidino vartotojus

Tendencija aiški, sąskaitos didės, bet kiek – matysime mėnesio gale, – sakė R.Germanas.„Vilniaus energija“ suskubo neigti kalbas, kad sostinėje pateikiamos sąskaitos už centralizuotą šilumą yra neteisėtos. Anot R.Germano, Lietuvos metrologijos inspekcija, pareiškusi, kad metrologiškai neįteisinta šilumos punktų valdymo sistema su nuotoliniu duomenų perdavimu yra įdiegta 70–80 proc. Vilniaus šilumos punktų, klaidina vartotojus.

„Visi daugiabučių namų šilumos punktuose esantys skaitikliai yra metrologiškai patikrinti ir užplombuoti. Bet Metrologijos inspekcija kalba apie du skirtingus prietaisus. Sąskaitos yra išrašomos pagal šilumos skaitiklių duomenis, bet punktuose yra ir valdikliai, kurie perduoda skaitiklių informaciją iš punkto į „Vilniaus energijos“ kompiuterius bei sudaro galimybę reguliuoti parametrus“, – teigė R.Germanas.

Duomenis tikrina gyvai

R.Germano teigimu, metrologiškai tikrinti šių valdiklių nereikalaujama, be to, galutiniai skaitiklių duomenys, prieš pateikiant sąskaitas gyventojams, yra nurašomi ranka, o gauti nuotoliniu būdu tėra naudojami kontrolei. „Mes vadovaujamės Šilumos ūkio įstatymu ir poįstatyminiais aktais, kur parašyta, kad 4 kartus per mėnesį „Vilniaus energijos“ vadybininkai turi šilumos punktuose nurašyti kontrolinius duomenis, o mėnesio gale namo atstovas kartu su „Vilniaus energijos“ vadybininku nurašo galutinius skaitiklio rodmenis. Šiuo metu teisinė situacija yra tokia“, – tvirtino šilumą tiekiančios bendrovės komercijos direktorius.

Skaitikliai su distanciniu valdymu yra įdiegti 3 300 Vilniaus daugiabučių. Dar kiek daugiau negu 1 000 namų tokių skaitiklių kol kas neturi.

Šilumos tiekėjai nuogąstauja, kad panašios kalbos gali dalį žmonių paskatinti nemokėti už suteiktas paslaugas. Šiuo metu sostinės gyventojai „Vilniaus energijai“ yra skolingi 60–70 mln. Lt. Ši skola nesikeičia jau kelerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius