-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 29

Žvejai ir mokslininkai nesutaria dėl poligonų Baltijos jūroje

Žvejai sunerimę, kad Lietuva, vykdydama Europos Sąjungos reikalavimus nustatyti saugomas teritorijas Baltijos jūroje, nepersistengtų ir nepaliktų jų be žvejybos plotų, rašo „Vakarų ekspresas“.
Saulėta antroji Kalėdų diena prie jūros
Baltijos jūra / 15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr.

Šiuo metu Lietuva Baltijos jūroje steigia saugomas teritorijas – vadinamuosius poligonus. Prieš įteisinant galutinį rezultatą  Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) užduotis yra suderinti visų pusių interesus ir rasti kompromisą.

Norima apsaugoti ne tik riedulynus, rifų buveines, bet ir žiemojančių paukščių sankaupas. Seklumos, kuriose nėra riedulynų, yra labai svarbios paukščiams ir todėl norima, kad dugninis tralavimas būtų ribojamas, – Dalia Čebatariūnaitė.

Mokslininkai sako, kad ir taip jau nurodo tik pusę tos teritorijos, kurią reikia saugoti, o žvejai mano, kad galima saugomas teritorijas patraukti toliau, į tas vietas, kuriose jie intensyviai nežvejoja.

Pasak VSTT Apsaugos ir tvarkymo skyriaus vyr. specialistės Dalios Čebatariūnaitės, norima apsaugoti ne tik riedulynus, rifų buveines, bet ir žiemojančių paukščių sankaupas. Seklumos, kuriose nėra riedulynų, yra labai svarbios paukščiams ir todėl norima, kad dugninis tralavimas būtų ribojamas.

„Jeigu ES riboja veiklą ir dėl to nukenčia ūkio subjektas, europiniuose fonduose turėtų būti numatyta parama žvejams. Mes norime saugoti kažkokius moliuskus, krantus, smėlį, bet nežiūrime į žvejį, kokių nuostolių jis patirs. Mums kiekvienas metras yra svarbus, gal galime rasti kompromisą. Turi būti visiems gerai – ir paukščiui, ir vėžiagyviui, ir žvejui. Be to, reikia atkreipti dėmesį į tai, kokius milžiniškus plotus jūros turi kitos valstybės. Lietuva ir taip mažai turi, ir jeigu dar bus ribojami žvejybos plotai, žvejai patirs nuostolių“, – teige uždarosios akcinės bendrovės „Starkis“ direktoriuṡ Einaras Gardžiulis.

Pasak D.Čebatariūnaitės, šioje teritorijoje būtų taikomi apribojimai ne tik žvejybai, bet ir vėjo jėgainių parkui, ir visai kitai veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius