Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 20

Žvejys sunerimo dėl taršos iš pieninės, bet aplinkosaugininkai bėdų nemato

„Ką pamačiau, buvo kraupu, kas išteka į upę“, – nuvykęs žvejoti Jūros upėje Pagėgių apylinkėse 15min pranešė skaitytojas Egidijus. Jo teigimu, nuo kanalo, kuris įteka į upę, sklido labai blogas kvapas. Skaitytojas susirūpino, jog į jį patenka srutos. Visai šalia veikia „Vilkyškių pieninės“ valymo įrenginiai. Aplinkosaugininkai 15min pranešė pernai įmonę tikrinę keturis kartus, patikros atliktos ir šiemet. Pažeidimų nenustatyta.
UAB „Vilkyškių pieninės“ išleistuvas.
Pieninės išleistuvas į kanalą. / Aplinkos apsaugos dep. nuotr.

Skaitytojas Egidijus 15min laiške papasakojo prieš mėnesį žvejojęs Jūros upėje ties Mociškių tiltu. Nosį rietė blogas kvapas, sklidęs nuo kanalo. Vyriškis sako pakraupęs, kai išvydo, kas teka į upę, ir pranešęs aplinkosaugininkams. Šie keletą kartų skambino pasitikslinti, kur yra minėtoji vieta.

„Rado, paėmė mėginį. Ten ir be jo aišku, kad srutos teka. Jūra, ichtiologinis draustinis, po to įteka į Nemuną... Šiandien, po mėnesio, nuvykau pažiūrėti, ar kas pasikeitė. Štai, ką išvydau“, – pranešė Egidijus.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė 15min teigė, jog situacija Aplinkos apsaugos departamento (AAD) specialistams yra žinoma jau maždaug nuo 2015 metų.

„Ne kartą buvo gauti panašūs pranešimai su nuotraukomis. Tiriant skundus buvo atliekami įmonės išleidžiamų nuotekų tyrimai, tačiau tarša nustatyta nebuvo. Šiltuoju metų laikotarpiu, kai kritulių kiekis sumažėja, nukrinta vandens lygis ir sumažėja vandens tėkmė, ties pralaida pradeda kauptis dumbliai. Dėl susikaupusių dumblių ir nešmenų vandenyje prasideda rūgimo procesas, kurio metu ir sklinda specifinis kvapas. Taip pat dėl šių procesų pakrantėje padaugėja žolinės augmenijos, o tai dar labiau stabdo vandens tėkmę”, – sakė I.Krikštopaitytė.

Bendrovės „Vilkyškių pieninė“ išleidžiamų nuotekų kontrolė pernai atlikta keturis kartus – kovą, balandį, spalį ir lapkritį, o šiemet jau tikrinta kovo mėnesį.

„Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidime nustatytos išleidžiamų po valymo nuotekų ribinės vertės nėra viršijamos. Paskutinis pranešimas dėl Mociškių kaime galimai iš „Vilkyškių pieninės“ valymo įrenginių į upę Jūrą bėgančių nuotekų buvo gautas šių metų rugpjūčio 7 dieną“, – patikslino atstovė.

Atlikus patikrinimą nustatyta, kad įmonės„Vilkyškių pieninė“ gamybinių nuotekų išleistuvas į melioracijos griovį, kuris po to įteka į Lankupės upę, yra nutolęs apie 2,5 km nuo pranešėjo nurodytos vietos. Vizualiai apžiūrėjus gamybinių nuotekų išleidimo į melioracijos griovį vietą, nenustatyta nei kvapo, nei išleidžiamų nevalytų nuotekų požymių.

„Pranešėjas atsiuntė nuotraukas, kuriose užfiksuota galima tarša. Pareigūnai įvertino, kad šios nuotraukos yra darytos nuo įrengtos pralaidos per Lankupės upę. AAD pareigūnai, nuvykę prie minėtos pralaidos ir vizualiai apžiūrėję vietovę, taršos nepastebėjo, taip pat nesijautė specifinio ir nemalonaus nuotekų kvapo, vandens lygis upėje šiuo metu pakilęs. Kada darytos nuotraukos, nėra aišku. Pranešėjas savo pranešime nurodė, kad praneša ne iš įvykio vietos, taip pat nurodė, kad pareigūnų nelauks, neprisistatė“, – situaciją komentavo I.Krikštopaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius